Οι δασµοί Τραµπ καίνε 23 ελληνικά προϊόντα

Η αμερικανική αγορά απορροφά ποσοστό άνω του 10% των εξαγωγών των συγκεκριμένων προϊόντων
10:32 - 17 Απριλίου 2025

Σημαντικό άμεσο πλήγμα σε τουλάχιστον 23 ελληνικά προϊόντα, κυρίως, από τους κλάδους της αγροδιατροφής αλλά και της βιομηχανίας που εξάγονται απευθείας από Έλληνες παραγωγούς στις ΗΠΑ αναμένεται να επιφέρουν οι δασμοί Τραμπ, εφόσον δεν επιτευχθεί τελικά κάποια συμφωνία εξαίρεσής τους είτε σε εθνικό είτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρωτογενείς επιπτώσεις

Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η πρώτη που επιχειρεί να ανιχνεύσει τις πρωτογενείς επιπτώσεις που πιθανόν κληθούν να υποστούν οι εγχώριες εξαγωγικές επιχειρήσεις, διαπιστώνει ότι, παρά τη σχετικά περιορισμένη έκθεση της Ελλάδας στις ΗΠΑ, όπου κατευθύνθηκε το 5,3% των συνολικών εξαγωγών της χώρας το 2024 (το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΕ είναι 20%), η συγκεκριμένη αγορά έχει αναδειχθεί ως μια από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες την εξαετία 2019-2024, συνεισφέροντας το 7% της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών την αντίστοιχη περίοδο.

Στη μελέτη της η Εθνική εντόπισε 23 επιμέρους προϊόντα τα οποία διατηρούν στην αγορά των ΗΠΑ τα εξής χαρακτηριστικά: σταθερή εξαγωγική παρουσία, σωρευτικές εξαγωγές άνω των 10 εκατ. ευρώ (ανά προϊόν) και υψηλή εξάρτηση, καθώς η αμερικανική αγορά απορροφά ποσοστό άνω του 10% των εξαγωγών των συγκεκριμένων αγαθών. Σε αυτά τα προϊόντα, που σε μεγάλο βαθμό εντάσσονται στους κλάδους τροφίμων, υλικών κατασκευών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, οι ΗΠΑ ήταν σημαντική κινητήριος δύναμη την τελευταία εξαετία, καλύπτοντας σημαντικό κομμάτι της ανόδου την περίοδο 2019-2024 (εύρος 10%-70%). Ειδικότερα:

1. Στον κλάδο τροφίμων που έχει τις υψηλότερες εξαγωγές στις ΗΠΑ (3,2 δισ. ευρώ σωρευτικά την περίοδο 2019-2024, καλύπτοντας 7% των εξαγωγών τροφίμων) εντοπίζονται 9 ευάλωτα προϊόντα βάσει των άνω κριτηρίων. Τα κυριότερα είναι οι ελιές και το ελαιόλαδο, με σωρευτικές εξαγωγές από 1 δισ. ευρώ το καθένα την εξαετία προς τις ΗΠΑ και έκθεση της τάξης του 28%. Από τα υπόλοιπα τρόφιμα με υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ είναι η βύνη (23%), το κρασί (17% των συνολικών εξαγωγών μας), καθώς και τα ζυμαρικά, το μέλι, αλλά και τα επεξεργασμένα ροδάκινα, τα ακτινίδια και τα σύκα, με μερίδιο 10%.

2. Σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους ξεχωρίζουν προϊόντα όπως το τσιμέντο (οι ΗΠΑ απορροφούν τις μισές ελληνικές εξαγωγές τσιμέντου, παρά το γεγονός ότι μεγάλη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχει εργοστάσια) που έφτασαν τα 600 εκατ. ευρώ την τελευταία εξαετία, τα μάρμαρα (έκθεση 18%), τα κουφώματα αλουμινίου (18%), οι πλαστικοί σωλήνες (10%), ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, όπως αντιστάσεις και σύνδεσμοι κυκλωμάτων (με έκθεση 80% και 30% αντίστοιχα), καθώς και λοιπά καταναλωτικά προϊόντα (π.χ. κοσμήματα, γούνες) με έκθεση που κυμαίνεται από το 10% έως το 25%.

Διπλή πρόκληση

Η εκτίμηση των αναλυτών της Εθνικής είναι ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πλέον αντιμέτωπα με μια διπλή πρόκληση, καθώς η παραγωγική και εμπορική αλυσίδα θα κληθεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για να ανακατευθύνει τις εξαγωγές, και μάλιστα υπό ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες (καθώς το ίδιο θα επιχειρούν οι ανταγωνιστές τους), ενώ ταυτόχρονα τα προϊόντα θα βρεθούν υπό ισχυρή πίεση στις τιμές όσο τα κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αυξάνονται.

Από την πλευρά της, η Eurobank αναφέρει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της ότι οι πρώτες επιδράσεις των πολιτικών προστατευτισμού διεθνώς αναμένεται να αποτυπωθούν τα επόμενα τρίμηνα, δημιουργώντας κινδύνους αύξησης του πληθωρισμού διεθνώς και πιέσεις στην ανάπτυξη.

Εφημερίδα Απογευματινή