Το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝ.ΕΜ.Υ.).
Οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν για το ίδιο καλάθι αγαθών από 6,2% έως 6,3% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Η εκτίμηση προκύπτει από έρευνα που περιλαμβάνει τις τιμές από σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα και τη Βαρβάκειο αγορά.
Η αύξηση του κόστους οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής κτηνοτρόφων λόγω της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών, καθώς και η μείωση της προσφοράς εξαιτίας προβλημάτων που προέκυψαν από την πανώλη και την ευλογιά. Επιπλέον, η συγκυρία του φετινού Πάσχα, που συμπίπτει με το καθολικό Πάσχα, ενισχύει τη ζήτηση, αυξάνοντας τις τιμές.
“Αλμυρό” το πασχαλινό τραπέζι φέτος
Η σημαντική αύξηση αφορά κυρίως το αρνί και το κατσίκι, καθώς και το σοκολατένιο αυγό, λόγω της αύξησης του κακάο στις διεθνείς αγορές. Ο διοικητικός διευθυντής του ΙΝ.ΕΜ.Υ., Χ. Αράχωβα, αναφέρθηκε στην επιβράδυνση της ανοδικής πορείας των τιμών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά επισήμανε τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών, οι οποίοι βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να περιορίζεται.
Η έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ. καλύπτει το σύνολο των προϊόντων του «πασχαλινού εορταστικού καλαθιού», προσπαθώντας να αποτυπώσει την γενική εικόνα της αγοράς και να παράσχει στους καταναλωτές αξιόπιστες πληροφορίες για τις τιμές.