Στην επεξεργασία νέου εργασιακού νομοσχεδίου για την απλοποίηση πολλών διαδικασιών που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αλλά και στην ενίσχυση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, προχωρά το υπουργείο Εργασίας.
Τι προβλέπεται
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει 10 αλλαγές, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης, με την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να βρίσκεται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς, στους εξής άξονες:
1. Το ερχόμενο φθινόπωρο να παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης με τις τροποποιήσεις του σημερινού νομοθετικού καθεστώτος.
2. Να προχωρήσει η νομοθετική παρέμβαση για μείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα από 50%+1 στο 40%, ώστε να υπογράφονται περισσότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επεκτείνονται χωρίς περιορισμούς σε όλους τους εργαζόμενους του ίδιου κλάδου.
3. Αλλαγές θα υπάρξουν, τόσο στους όρους όσο και τις προϋποθέσεις για την κήρυξη μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής, ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, αλλά και στη δομή και στον ρόλο των Μητρώων Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων.
4. Την αύξηση των κινήτρων για αφορολόγητες παροχές από εργοδότες προς εργαζόμενους. Ήδη, υπάρχει σχετικός μπούσουλας για τους γονείς έως 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
5. Την αύξηση των προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων σε πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Ήδη, η ΔΥΠΑ έχει ολοκληρώσει προγράμματα που υπερβαίνουν τους 420.000 ωφελούμενους.
6. Διεύρυνση παλαιών και υλοποίηση νέων προγραμμάτων για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 ετών και άνω. Τα προγράμματα θα επικεντρωθούν στην απασχόληση σε δήμους, περιφέρειες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ήδη, μέσω τέτοιων προγραμμάτων απασχολούνται σήμερα 36.500 εργαζόμενοι.
7. Νέα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω των σχολών Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ιδιαίτερα σε επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι οι χώροι της μαγειρικής, σεφ, ζαχαροπλάστες, και οι τεχνικοί πάσης φύσεως.
8. Αξιοποίηση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας που θα λαμβάνουν υπόψη ακριβώς ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς εργασίας.
9. Ενίσχυση των «Ημερών Καριέρας» της ΔΥΠΑ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 9.000 εργαζόμενοι έχουν βρει δουλειά μέσα από αυτές τις δράσεις.
10. Ενίσχυση της συμμόρφωσης με την εργασιακή νομοθεσία μέσω της εκτεταμένης χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αυτήν τη στιγμή προστατεύει πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, ενώ ακόμη βρίσκονται κλάδοι που είναι εκτός.
Μείωση ανεργίας
Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης πάνω από το 71% όπου έφτασε στο τέλος του 2024, το υψηλότερο ποσοστό εντός των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Σε απόλυτους αριθμούς, το σύνολο των απασχολουμένων το δ΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 4,3 εκατομμύρια άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 92.000 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2023 (αύξηση 2,2%).
Ταυτόχρονα, καταγράφεται αύξηση και των μισθών, καθώς εμφανίζονται -σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη- κλάδοι της οικονομίας να έχουν ήδη μέσο μισθό υψηλότερο των 2.000 ευρώ. Και συγκεκριμένα:
– Στον κλάδο των χρηματοοικονομικών με μέσο μισθό τα 2.626 ευρώ μεικτά,
– Στους κλάδους παροχής ενέργειας με μέσο μισθό τα 2.490 ευρώ,
– Στους προγραμματιστές Η/Υ με μέσο μισθό τα 2.232 ευρώ,
– Στον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης με μέσο μεικτό μισθό τα 2.108 ευρώ, και
– Στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας με μέσο μισθό 2.050 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός το 2024 διαμορφώθηκε στα 1.342 ευρώ (αύξηση 7,2% από το 2023 και 28,3% από το 2019). Επιπλέον, 42 κλάδοι παρέχουν μέσο μισθό υψηλότερο από αυτόν του συνόλου της οικονομίας, με 16 από αυτούς να είναι βιομηχανικοί/μεταποιητικοί.
Τύπος απασχόλησης
Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανά τύπο απασχόλησης, η αύξηση προήλθε από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι οποίες το δ΄ τρίμηνο του 2024 σημείωσαν αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, με τις θέσεις μερικής απασχόλησης να σημειώνουν σημαντική μείωση (23,8%). Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μερική απασχόληση κατά το δ΄ τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 5,5% του συνόλου της απασχόλησης (έναντι 7,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2023), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην EE, τόσο για το δ΄ τρίμηνο του 2024 όσο και του 2023 είναι 18,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, το 2024 έγιναν 3.312.308 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, με το 52% να είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιπες μερικής ή εκ περιτροπής. Το ισοζύγιο ροών νέων θέσεων εργασίας (προσλήψεις μείον απολύσεις) για το 2024 ήταν θετικό και ανήλθε στις 70.349 θέσεις εργασίας.