Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες πραγματοποιούν τις καθημερινές τους τραπεζικές συναλλαγές έχει αλλάξει δραστικά. Οι ουρές στα γκισέ ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς η πλειονότητα των πολιτών στρέφεται στις ψηφιακές υπηρεσίες, μέσω mobile apps, ψηφιακών πορτοφολιών, internet banking και άλλων online εργαλείων.
Η Alpha Bank αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως ανακοίνωσε ο Chief Digital Officer της Τράπεζας, Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το 98% των συναλλαγών με πελάτες γίνεται πλέον εκτός καταστημάτων – ένα άλμα από το 80% που καταγραφόταν μόλις λίγα χρόνια πριν. Παράλληλα, οι πωλήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών ανέρχονται πλέον στο 32%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (26%).
«Μέχρι το τέλος του 2025, η Alpha Bank θα έχει ψηφιοποιήσει πλήρως όλες τις καθημερινές συναλλαγές των πελατών της», υπογράμμισε ο κ. Τσαρμπόπουλος, τονίζοντας πως η επίσκεψη σε κατάστημα θα είναι πλέον η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Ο τραπεζικός «αόρατος συνεργάτης»
Ο Γιάννος Ιωαννίδης, Chief of Retail Banking Products της Alpha Bank, παρουσίασε το όραμα της Τράπεζας για έναν νέο ρόλο στο ψηφιακό τοπίο: έναν «αόρατο συνεργάτη» του πελάτη σε κάθε ψηφιακή εμπειρία. «Δεν προσφέρουμε απλώς εύκολη τραπεζική. Προσφέρουμε έξυπνη, ανθρώπινη και ασφαλή τραπεζική εμπειρία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν περιορίζεται στους νεότερους ή τους τεχνολογικά εξοικειωμένους. «Το e-commerce είναι πλέον πολυγενεακή συνήθεια. Ο ψηφιακός πελάτης δεν έχει ηλικία – έχει προσδοκίες», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης. Για τον λόγο αυτό, η Alpha Bank σχεδιάζει «ψηφιακά ταξίδια» με επίκεντρο την ασφάλεια, την ταχύτητα και την ποιοτική εμπειρία χρήστη.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της τράπεζας βρίσκεται και η προστασία από ψηφιακή απάτη. «Η λέξη-κλειδί είναι η πρόληψη», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης. Η Alpha Bank επενδύει διαρκώς σε συστήματα ασφάλειας και συνεργάζεται με τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Visa, προκειμένου να διατηρεί υψηλό επίπεδο προστασίας χωρίς να υποβαθμίζεται η εμπειρία του χρήστη.
Η Ελλάδα ως κόμβος τεχνογνωσίας
Η ψηφιακή μετάβαση αγγίζει και τον εσωτερικό μετασχηματισμό της τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Τσαρμπόπουλο, η Alpha Bank συνεργάζεται ήδη με μεγάλη αμερικανική τεχνολογική εταιρεία, η οποία άνοιξε μόνιμα γραφεία στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα, η τράπεζα προχώρησε και στη συνεργασία με την startup Moveo.ai, για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού βοηθού.
Η Alpha Bank εκτιμά ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογικής γνώσης και καινοτομίας, αξιοποιώντας την πρόοδο στην ψηφιακή ωρίμανση και τη δυναμική του ανθρώπινου κεφαλαίου.