Χατζηδάκης: Κοινωνικό μέρισμα και μεταρρυθμίσεις στο “βαθύ κράτος” στο κυβερνητικό πλάνο

Ο Κ. Χατζηδάκης μίλησε για το κοινωνικό μέρισμα 2025-2026 και την επανεκκίνηση του ΟΣΕ με πρότυπο τη ΔΕΗ
15:46 - 12 Απριλίου 2025
Χατζηδάκης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα τόσο το 2025 όσο και το 2026, καθώς και την εφαρμογή του μοντέλου της ΔΕΗ στον ΟΣΕ, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.

Ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή νέα νομοσχέδια που στοχεύουν στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, τα οποία αποδίδονται στη δυσλειτουργία του λεγόμενου «βαθέος κράτους». Ειδικότερα, στις 28 Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά τον ΟΣΕ, το οποίο θα υιοθετεί το επιτυχημένο –όπως το χαρακτήρισε– μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ.

Τρεις στρατηγικές προτεραιότητες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέλυσε τις τρεις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής στρατηγικής για την επόμενη περίοδο:

  1. Η ενίσχυση της οικονομίας να μεταφραστεί σε κοινωνικό μέρισμα για τους πολίτες.
  2. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της δημόσιας διοίκησης.
  3. Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί το γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό κράτος.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο σε κρίσιμους τομείς όπως η ΔΕΗ, ο ΕΦΚΑ, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ψηφιοποίηση του κράτους, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές της δημόσιας διοίκησης όπου οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες και γραφειοκρατία. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις Κτηματικές Υπηρεσίες, που –όπως είπε– εγείρουν διεκδικήσεις επί ακινήτων με βάση φιρμάνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τις πολεοδομίες που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες.

Νέα νομοθετική ατζέντα

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα προωθούνται νομοσχέδια που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας, τα οποία χαρακτήρισε «ιστορίες καθημερινής τρέλας». Τόνισε ότι για τις πρωτοβουλίες αυτές θα συνεργάζεται με τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού και με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από τους οποίους αναμένει προτάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Όπως υπογράμμισε, ο στόχος είναι διττός: αφενός οι πολίτες να νιώσουν ότι το κράτος στέκεται δίπλα τους, αφετέρου να γίνει ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινή τους εμπειρία.

«Μοντέλο ΔΕΗ» για τον ΟΣΕ

Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΟΣΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι το νέο νομοσχέδιο θα βασιστεί στο πρότυπο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο λειτουργικού και αποτελεσματικού οργανισμού. Το νομοσχέδιο θα ενσωματώνει προτάσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων για την ασφάλεια και τη μελλοντική λειτουργία του ΟΣΕ.

Κοινωνικό μέρισμα

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, εφόσον οι διεθνείς συνθήκες παραμείνουν σταθερές και δεν υπάρξει νέα παγκόσμια κρίση –όπως ένας εμπορικός πόλεμος ή άλλη σοβαρή διεθνής αναταραχή–, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διανείμει κοινωνικό μέρισμα τα έτη 2025 και 2026. Όπως εξήγησε, τα διαθέσιμα ποσά θα προέλθουν από τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υιοθετήσει πολιτικές υπερβολικών παροχών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» ή «μαγικές λύσεις». Αντιθέτως, στόχος είναι η σταθερή και υπεύθυνη πορεία προς τα εμπρός, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης οφείλει να έχει επίκεντρο το μέλλον. Επισήμανε ότι αν και είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι θυσίες και οι προσπάθειες των πολιτών, αυτό δεν αρκεί για να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη. Οι πολίτες –είπε– ψηφίζουν με βάση τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους, όχι από ευγνωμοσύνη. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά το έργο της, δείχνοντας με σαφήνεια ότι «κάτι αλλάζει» προς το καλύτερο.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε, χρησιμοποιώντας τη μεταφορά ότι τα ποδήλατα που δεν κινούνται, πέφτουν. Παράλληλα, κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν όχι μόνο στη λογική αλλά και στο συναίσθημα των πολιτών.

Προβάδισμα ΝΔ και τα επόμενα βήματα

Αναφορικά με την πολιτική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα από τους πολίτες, ωστόσο επεσήμανε ότι η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει η κυρίαρχη επιλογή για την πρωθυπουργία.

Τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να συνεχίσει με αυτοπεποίθηση, στηριζόμενο στο έργο που έχει παραχθεί, αλλά και με πνεύμα συνεργασίας, ενότητας και συλλογικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία του επικείμενου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και στην ανάγκη αξιοποίησης των βουλευτών του κόμματος.

Ποιός είναι ο ρόλος του

Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στον ρόλο του στην παρούσα φάση, ξεκαθαρίζοντας ότι η αποστολή του δεν έχει σχέση με διαδοχολογία ή φημολογούμενα «δαχτυλίδια». Αντιθέτως, όπως είπε, σκοπός του είναι να συμβάλει στην επιτάχυνση και τη βελτίωση της προβολής των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, κάτι που –όπως τόνισε– αποτελεί προσωπικό του καθήκον απέναντι τόσο στην παράταξη όσο και στην πατρίδα.