Έμμεσο το πλήγμα των δασμών

Στουρνάρας - Πιερρακάκης: Μικρή η εξάρτηση των ελληνικών εξαγωγών από τις ΗΠΑ, αλλά αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως
12:15 - 10 Απριλίου 2025
Ο Γ. Στουρνάρας

Οι έμμεσες και όχι τόσο οι άμεσες επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ θα είναι μεγαλύτερες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη.

«Περιορισμένες επιπτώσεις»

«Η Ελλάδα, αν και έχει μικρή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και επομένως αναμένεται να έχει περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις από την αύξηση δασμών, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα, καθώς μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ. Όπως είπε, η Ευρώπη -ως οικονομία με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας- είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς οι έμμεσες αντιδράσεις από την ανατροπή των σταθερών σε παγκόσμιο επίπεδο θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο τις χώρες στις οποίες επιβάλλονται δασμοί.

«Για την Ελλάδα, η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται στη συνέχιση της αξιόπιστης δημοσιονομικής πολιτικής, την προσέλκυση επενδύσεων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και τη στροφή προς ένα περισσότερο βιώσιμο αναπτυξιακό υπόδειγμα, το οποίο θα βασίζεται στη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης και στην ανάπτυξη νέων τομέων με υψηλή προστιθέμενη αξία», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Προτεραιότητες

Μιλώντας χθες στο Φόρουμ των Δελφών, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι «οι άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας από τους δασμούς Τραμπ -αν και δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν πλήρως, γιατί δεν βρισκόμαστε ακόμα στο τελικό σημείο- θα είναι χαμηλές, καθώς έχουμε μικρό ποσοστό εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, λιγότερο από το 5% του συνόλου, που αφορούν κυρίως αγροδιατροφικά προϊόντα, τσιμέντο, αλουμίνιο και άλλες επιμέρους βιομηχανίες αλλά σε περιορισμένο βαθμό».

«Οι έμμεσες επιπτώσεις όμως, οι οποίες θα είναι εμφανείς, είναι η αβεβαιότητα, η οποία θα αποτελέσει πρόβλημα για τις αγορές, η πιθανή ύφεση στις ευρωαγορές, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην Ελλάδα, αλλά και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δασμούς», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. «Ως ελληνική κυβέρνηση θα είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το εάν θα απαντήσουμε στους δασμούς αποκλειστικά με δασμούς. Πρέπει να είμαστε συντηρητικοί στο πώς θα το διαχειριστούμε ακριβώς, επειδή πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα αρνητικοί για την οικονομία. Ως κράτος-μέλος μέσα σε αυτή την κατάσταση είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύσουμε τα εσωτερικά μας συμφέροντα, αλλά φυσικά θα συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της απάντησης της ΕΕ και θα την υιοθετήσουμε», τόνισε.

Για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μεταρρυθμίσεις ώστε να καλύψουμε περαιτέρω το χάσμα των επενδύσεων με τον μέσο όρο της ΕΕ», αναφέροντας ενδεικτικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία εκτός από εκπαιδευτικό αποτύπωμα διαθέτουν και οικονομικό. Έκανε επίσης λόγο για μια προτεραιοποίηση που θα δοθεί σε εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική βάση με προαπαιτούμενο τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα.

Εφημερίδα Απογευματινή