Στην Ευρώπη το αυτοκίνητο για 150 χρόνια, κινεί 13,8 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε όλη την γκάμα με συμβολή στο 7% στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα όμως και βάσει των οικονομικών εξελίξεων όλα δείχνουν ότι ίσως οδηγηθούμε σε αναθεώρηση πολλών θεμάτων, ιδίως στον τομέα των καυσίμων, των τιμών και των διευκολύνσεων, ώστε να σταθεί όρθιος ο ευρωπαϊκός κολοσσός.
Τα στοιχεία των ειδικών στην αγορά αυτοκινήτου είναι αρκούντως ισχυρά για να δείξουν σε τι δρόμους θα τρέξουν τα ευρωπαϊκά οχήματα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών. Κίνηση της οποίας ο οικονομικός αντίκτυπος μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια την παγκόσμια οικονομία. Μόνο η Γερμανία τροχοδρομεί στους αμερικανικούς δρόμους 400.000 ΙΧ, ενώ Γερμανία, Ιαπωνία και Κορέα αντλούν 200 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις ΙΧ στην Ευρώπη.
Κορυφαία στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη τονίζουν ότι «αυτή την ώρα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται ισχυρότατη πίεση από τις ΗΠΑ μέσω δασμών και από την Κίνα μέσω της επιδότησης κατασκευής. Αυτή την ώρα ένα γερμανικό ηλεκτρικό όχημα κοστίζει από 35.000-45.000 ευρώ, ενώ το κινεζικό μόλις 18.000-20.000 ευρώ. Εξέλιξη η οποία οδήγησε σε ραγδαία μείωση των πωλήσεων στην Ευρώπη.
Μετά, λοιπόν, τις τρέχουσες εξελίξεις των δασμών των ΗΠΑ και των άνισων συνθηκών ανταγωνισμού με την Κίνα, η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Δέκα ερωτήματα
Τα ερωτήματα λοιπόν που δημιουργούνται βάσει των παραπάνω δεδομένων είναι δέκα.
1. Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη, ιδίως Γερμανία και Γαλλία;
2. Η Ευρώπη θα στραφεί σε φθηνότερα ΙΧ;
3. Θα γίνει αναστολή λειτουργίας των σκληρών μέτρων εφαρμογής των καυσίμων;
4. Θα πέσουν οι τιμές στα ηλεκτρικά ΙΧ;
5. Θα υπάρξει καλύτερη τεχνολογία που θα μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα;
6. Θα βρει άλλες αγορές η Ευρώπη;
7. Θα δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού που να επιτρέπουν στις καλύτερες τεχνολογίες;
8. Θα γίνει διόρθωση της απαγόρευσης του ICE; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει επειγόντως μια αναθεώρηση του Κανονισμού 2019/631 που επαναφέρει την τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση και αναγνωρίζει τον ρόλο όλων των τεχνολογιών στην επίτευξη μειώσεων CO2.
9. Θα πάμε σε εναλλακτικά καύσιμα συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών καυσίμων, των βιοκαυσίμων, των ανανεώσιμων ή συνθετικών καυσίμων;
10. Θα οδηγηθούμε σε ουδέτερα από άνθρακα που θα διασφαλίζουν κατάλληλη μείωση των εκπομπών σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα;
Τι εξετάζουν οι ειδικοί
Πολλοί εκτιμούν στην Ευρώπη ότι η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να μετακινήσει σε βάθος χρόνου τις αποφάσεις για τα πρότυπα απόδοσης εκπομπών. Την ίδια στιγμή επισημαίνουν ότι η αγορά πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παράλληλα, τα στοιχεία των πωλήσεων έχουν χάσει έδαφος και οι κατασκευαστές δεν επιτυγχάνουν τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2025, με αποτέλεσμα πιθανά πρόστιμα δισεκατομμυρίων.
Οι πλέον ψύχραιμοι προτείνουν η Ευρώπη να αναλύσει τα σημερινά δεδομένα και κατόπιν να αποφασίσει ποια μέτρα χρειάζονται για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, με προσιτή τιμή, στα ηλεκτρικά οχήματα, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα απόκτησή τους.
Ωστόσο, οι περισσότερο γνώστες του θέματος αναφέρουν τις επενδύσεις σε υποδομές. Δηλαδή να απλοποιηθούν οι άδειες σταθμών φόρτισης και σημείων ανεφοδιασμού με μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο κοινό, καθώς και στην εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κτίρια. Οι καθυστερήσεις αδειοδότησης εμποδίζουν την ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης. Ως εκ τούτου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουν τις διαδικασίες αυτές, να κλιμακώσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να αυξήσουν τη χωρητικότητα του δικτύου και να παράσχουν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.
Η αγορά
Κορυφαίοι παράγοντες τονίζουν ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει εμπορικές συμφωνίες προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι πωλήσεις στις χώρες-μέλη, να μειωθούν οι εξαρτήσεις και να ανοίξουν νέες αγορές για την οικονομία της ΕΕ. Πρέπει να ολοκληρώσει τις συνεχείς διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες, να αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις και άλλες μορφές διεθνούς συνεργασίας με χώρες ή περιοχές, όπως η ASEAN, και να ενισχύσει τις υπάρχουσες σχέσεις με άλλες τρίτες χώρες. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εισάγουν καινοτόμα προγράμματα υποστήριξης, όπως:
1.Κϊνητρα αγοράς.
2. Μειώσεις ΦΠΑ.
3.Επιδοτούμενη μίσθωση.
4.Τραπεζικά κίνητρα.
Εκ των πραγμάτων στην Ευρώπη τονίζουν, ότι οδηγούμαστε σε πλήρη αναθεώρηση όσων γνωρίζαμε έως τώρα στην αγορά του αυτοκινήτου. Όλα θα κριθούν το επόμενο εξάμηνο σε τιμές, ανταγωνιστικότητα και παραγωγή».
Εφημερίδα Απογευματινή