Πιέσεις για τουλάχιστον τρεις επιπλέον μειώσεις επιτοκίων εντός του 2025 ασκούν οι αγορές, αλλά και κεντρικοί τραπεζίτες, προς την ΕΚΤ και την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ ως αναπτυξιακό αντίμετρο της Ευρωζώνης στον παγκόσμιο δασμολογικό πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση Τραμπ.
Ηγέτης μεταξύ των «περιστεριών», όπως συνηθίζουν οι αγορές να αποκαλούν τους κεντρικούς τραπεζίτες που τάσσονται υπέρ μιας πιο φιλικής προσέγγισης προς την ανάπτυξη, είναι ο Έλληνας διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δημοσίως εκτιμά πως τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε τροχιά μείωσης και η ΕΚΤ να μην διστάσει μπροστά στις εκτιμήσεις για νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων που δεν θα επιβεβαιωθούν. Στην πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να στοιχίσει από 0,3% έως 0,4% στο πρώτο έτος αλλά η πτωτική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί, σημειώνοντας πως οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο.
Μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, οι αγορές τιμολογούν τουλάχιστον τρεις επιπλέον μειώσεις του κόστους δανεισμού στη Ζώνη του Ευρώ μέσα στο έτος — από δύο που αναμένονταν προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι είναι όλο και πιο βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση τον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν δώσει σαφή σήματα, γράφει το Bloomberg.
Η αλλαγή στις προσδοκίες βασίζεται στην άποψη ότι οι πολύ υψηλότεροι δασμοί θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη περισσότερο απ’ όσο θα ενισχύσουν τις τιμές καταναλωτή. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι περίπου 1% του ΑΕΠ της ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα, ασκώντας καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.
Εφημερίδα Απογευματινή