Πόσο θα κοστίσει αυτή η κατάσταση, που ξεκίνησε με την πυροδότηση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου από την αμερικανική κυβέρνηση, δεν μπορεί κανείς ακόμη να εκτιμήσει. Οι ψύχραιμοι βλέπουν παγκόσμια ύφεση και διπλάσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η Ευρώπη θα ανακοινώσει σήμερα αντίμετρα, ενώ η Κίνα έχει ήδη ανταπαντήσει με δασμούς 34% και παραμονεύει. Σε πλήρη ετοιμότητα είναι η ελληνική οικονομία για πάν ενδεχόμενο, αν και άμεσες επιπτώσεις προς το παρόν είναι οριακές. Εκείνο που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο και τις επιχειρήσεις είναι οι «εισαγόμενες» δευτερογενείς συνέπειες.
Ο Τραμπ ανέτρεψε ό,τι γνώριζε ο πλανήτης έως τώρα στην οικονομία των ΗΠΑ… Φέρνει τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια οικονομική τάξη και επαναφέρει τον αραχνιασμένο νόμο Σμουτ-Χόλεϊ, του 1930! Αυτός ο νόμος αύξησε τους συντελεστές σε περισσότερα από 20.000 εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ, σε πρωτοφανή ύψη. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα τότε; Πτώση το εμπόριο των ΗΠΑ κατά 50% και παγκόσμια ύφεση…
Αυτά δεν τα είπαν στον Τραμπ; Από οικονομική ιστορία δεν γνωρίζει;
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά ότι «κλέβουν τις ΗΠΑ πολλές χώρες στον πλανήτη, σημειώνοντας ότι «θα χρεώσουμε τις χώρες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη δική μας και για την αφαίρεση των θέσεων εργασίας και του πλούτου μας».
Πριν καλά-καλά αρχίσει αυτός ο οικονομικός, αυταρχικός παραλογισμός, άρχισαν τα όργανα…
Ο Τραμπ έχει ως σύμβουλό τον 75χρονο Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος τονίζει όπου βρεθεί και σταθεί ότι «οι δασμοί θα αυξήσουν τα έσοδα των ΗΠΑ κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και κατά 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο δέκα ετών». Ωστόσο επικρίνεται σκληρά από αντιπάλους ότι «οι ιδέες του στερούνται οικονομικής ουσίας».
Διαφωνεί όμως το δεξί χέρι του Τραμπ, ο Ελον Μασκ, με τον Ναβάρο, πτυχιούχο του Χάρβαρντ, ότι «δεν ξέρει από οικονομία»! Μιλάμε για τραγέλαφο!
Πού πάμε λοιπόν; Ανεξάρτητοι οικονομικοί παρατηρητές βλέπουν ότι «αν οι δασμοί παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί από 2,5% τον Φεβρουάριο σε 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».
Τι θα κάνει, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος αν έχουμε αυτή την αντιστροφή;
Ήδη ακούγονται φωνές που τονίζουν ότι «ζούμε ένα απερίσκεπτο πείραμα επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τα αντίποινα, που μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο… Ήδη, Καναδάς και Κίνα αντιδρούν με μέτρα, ενώ η Ευρώπη αναμένει να πέσει η σκόνη για να ανταπαντήσει με κορυφαίους οικονομολόγους και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζουν, ότι «η Ευρώπη έχει σταθερό σχέδιο αντιποίνων εάν χρειαστεί».
Εφημερίδα Απογευματινή