«Προέχει η ψυχραιμία», λένε στην κυβέρνηση και η επαγρύπνηση καθώς η σαρωτική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών 20% στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν δημιουργεί απλώς αχαρτογράφητο τοπίο στο διεθνές σύστημα, αλλά αλλάζει άρδην όλο το οικονομικό μοντέλο, με την ολική επιστροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό.
Και παρά το γεγονός ότι μόνο το 5% των εξαγωγών της Ελλάδας κατευθύνεται στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση εκτιμά ως λανθασμένη την ανάγνωση που γίνεται ότι, δηλαδή, δεν επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από την εξέλιξη. Ταυτόχρονα, όμως, ο βασικός φόβος στην Αθήνα παραμένει και δεν είναι άλλος από την πολύ πιθανή ύφεση στην οποία θα περιπέσει η Ευρωζώνη που αναμένεται να έχει συνέπειες και στα καθ’ ημάς..
Η παρέμβαση Μητσοτάκη
Διόλου τυχαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αρχίσει την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση, με αναφορά στην εξέλιξη που προκαλεί «τσουνάμι» διεθνώς, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. «Ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. «Θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε.
Το «ΚΥΣΕΑ» της οικονομίας
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ατζέντα του συμβουλίου αναμένεται να βρεθεί η εκτίμηση της κατάστασης, η προετοιμασία της εθνικής αντίδρασης, η συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, ενώ θα εξεταστούν πρωτοβουλίες θωράκισης της εξωστρέφειας της οικονομίας, μεταξύ αυτών η διευκόλυνση των εξαγωγών σε άλλες αγορές. Στο συμβούλιο θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο Συμβούλιο θα εξεταστεί και το πώς θα τοποθετηθεί η Αθήνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή τη μεγάλη διαφαινόμενη οικονομική κρίση.
Τι είναι το ΚΥΣΟΙΠ
Να σημειωθεί ότι το ΚΥΣΟΙΠ είχε συσταθεί το 2019 στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, αλλά είχε συνεδριάσει ελάχιστες φορές. Πλέον, το όργανο αυτό ενεργοποιείται με στόχο να συντονίζεται ο «οικονομικός κύκλος» που έχει αναλάβει να εποπτεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. Σε αυτό το κυβερνητικό συμβούλιο μετέχουν όλα τα «παραγωγικά υπουργεία»: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι θα συνεδριάζει τακτικά και θα ασχολείται με σημαντικά ζητήματα, στα οποία έχουν συναρμοδιότητα τα υπουργεία. Στόχος είναι η οικονομική πολιτική να ασχοληθεί εκτός από τα μάκρο οικονομικά ζητήματα και με τα μίκρο οικονομικά ζητήματα, όπως οι εξαγωγές, η ανταγωνιστικότητα, οι υποδομές κ.ά.
Οι 6 άξονες
Ενόψει των επιπτώσεων του οικονομικού πολέμου στην εθνική Οικονομία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε ήδη επτά άξονες παρεμβάσεων για τη θωράκιση της οικονομίας οι οποίοι κωδικοποιούνται ως εξής:
1. Προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων με αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
2. Ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που συζητείται στη Βουλή, για περαιτέρω ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας. Βασικός στόχος είναι η διείσδυση σε δύο πολύ μεγάλες αγορές, που είναι η Ινδία και η Κίνα.
4. Αναβάθμιση των υποδομών. Πέρα από τις υποδομές στην ενέργεια, που επέτρεψαν ύστερα από πολλά χρόνια το 2024 να γίνει η Ελλάδα καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, προχωρούν κρίσιμα έργα.
5. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας.
6. Συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
7. Δημοσιονομική πολιτική και φορολογία.
Εφημερίδα Απογευματινή