Στην ενίσχυση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να αυξηθούν κι άλλο οι μέσοι μισθοί και να συμπεριληφθούν κλάδοι που βρίσκονται εκτός του πλαισίου αυξήσεων, αλλά και σε περιμετρικές αλλαγές στα προγράμματα απασχόλησης, με στόχο την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, επικεντρώνεται το επόμενο στοίχημα του υπουργείου Εργασίας.
Συνολικά σε απασχόληση, αλλά και συμβάσεις θα δρομολογηθούν μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα περιλαμβάνουν την αύξηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, ώστε να καλύπτουν το 80%, από το 30% σήμερα, των εργαζομένων.
Ηδη, η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, βρίσκεται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο τη νομοθετική παρέμβαση για μείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα από 50%+1 στο 40%, ώστε να υπογράφονται περισσότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επεκτείνονται χωρίς περιορισμούς σε όλους τους εργαζόμενους του ίδιου κλάδου.
Το ερχόμενο φθινόπωρο θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης με τις τροποποιήσεις του σημερινού νομοθετικού καθεστώτος. Αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στους όρους όσο και στις προϋποθέσεις για την κήρυξη μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής, ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, όσο και στη δομή και στον ρόλο των Μητρώων Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», υπάρχουν σήμερα πέντε κλάδοι της οικονομίας που έχουν ήδη μέσο μισθό υψηλότερο των 2.000 ευρώ:
- Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών, με μέσο μισθό τα 2.626 ευρώ μικτά.
- Ο κλάδος παροχής ενέργειας με μέσο μισθό τα 2.490 ευρώ.
- Οι προγραμματιστές Η/Υ με μέσο με από τα 2.232 ευρώ.
- Ο κλάδος έρευνας και ανάπτυξης με μικτό μισθό τα 2.108 ευρώ.
- Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας με μέσο μισθό 2.050 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός το 2024 διαμορφώθηκε στα 1.342 ευρώ (αύξη ση 7,2% από το 2023 και 28,3% από το 2019). Επιπλέον, 42 κλάδοι παρέχουν μέσο μισθό υψηλότερο από αυτόν του συνόλου της οικονομίας, με 16 να είναι βιομηχανικοί/μεταποιητικοί.
Στην απασχόληση σχεδιάζονται περισσότερα μέτρα, τα οποία σχηματοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας σε 7 αλλαγές:
1. Αύξηση των κινήτρων για αφορολόγητες παροχές από εργοδότες προς εργαζόμενους. Ηδη, υπάρχει σχετικός μπούσουλας για τους γονείς με έως 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Αύξηση των προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων σε πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Ηδη η ΔΥΠΑ έχει ολοκληρώσει προγράμματα που υπερβαίνουν τους 420.000 ωφελούμενους.
3. Νέα προγράμματα για μακροχρόνια άνεργους, ηλικίας 55 ετών και πάνω. Τα προγράμματα αυτά θα επικεντρωθούν στην απασχόληση στους δήμους, τις περιφέρειες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ηδη μέσω τέτοιων προγραμμάτων απασχολούνται σήμερα 36.500 εργαζόμενοι.
4. Νέα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω των σχολών Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ιδιαίτερα σε επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι οι χώροι της μαγειρικής – σεφ, ζαχαροπλάστες – και οι τεχνικοί πάσης φύσεως.
5. Αξιοποίηση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας που θα λαμβάνουν υπόψη ακριβώς ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς εργασίας.
6. Ενίσχυση των Ημερών Καριέρας της ΔΥΠΑ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 9.000 εργαζόμενοι έχουν βρει δουλειά μέσα από αυτές τις δράσεις.
7. Ενίσχυση της συμμόρφωσης με τη εργασιακή νομοθεσία μέσω της εκτεταμένης χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία αυτή τη στιγμή προστατεύει πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, ενώ ακόμη βρίσκονται κλάδοι που είναι εκτός.
Εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»