Δάνεια 1 δισ. σε επιχειρήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου

Όλες οι χρηματοδοτήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας - Εμφαση δίνεται στις παραμεθόριες περιοχές
07:30 - 9 Απριλίου 2025

Στη δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας, ύψους 300 εκατ. €, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε μεγάλες επενδύσεις που θα λάβουν απόφαση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο νέος αναπτυξιακός παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Αναμένεται με αυτή τη ρύθμιση να δημιουργηθεί μόχλευση και ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους πάνω 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στα 900 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει για το 2025 και το 2026 το υπουργείο Ανάπτυξης για τα τρία καθεστώτα επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι ο νέος αναπτυξιακός προβλέπει χρηματοδοτικά κίνητρα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, με έμφαση στις παραμεθόριες και τις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές, όπου πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστό καθεστώς συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια που θα αναπτυχθούν στους παραμεθόριους νομούς, με αιχμή τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια στις συγκεκριμένες περιοχές, θα θεωρούνται στρατηγικά και θα αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις, επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή φορολογική απαλλαγή. Στα κίνητρα θα προβλέπεται η ταχεία αδειοδότηση και χωροθέτηση της επένδυσης, ενώ η τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου κινείται στο γενικότερο πνεύμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με ρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών, όπως και την εφαρμογή δικλίδων ασφαλείας που θα εμποδίζουν τις παθογένειες.

Οι σημαντικότερες προτεινόμενες διατάξεις (άρθρο 9) του σχεδίου νόμου είναι ότι προβλέπονται δύο κίνητρα της «ταχείας αδειοδότησης» για το καθεστώς «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» και «Μεγάλες Επενδύσεις» και της παροχής δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund» (DeLFIGF) ή εναλλακτικά από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) ή για τα Μεγάλα Επενδυτικά σχέδια, από την Ευρω παϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με τη δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ και τη συνολική μόχλευση για επενδύσεις που θα υπαχθούν στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων να φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Κίνητρο παροχής δανείων

Ειδικότερα για το κίνητρο παροχής δανείων με την εγγύηση ή ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου (αναλόγως του επενδυτικού σχεδίου) προβλέπεται:

α. Τα επενδυτικά σχέδια των ΜμΕ, τα οποία λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής σε οποιοδήποτε καθεστώς ενίσχυσης, δύναται να λάβουν δάνεια βραχυπρόθεσμα έναντι της επιχορήγησης ή μακροπρόθεσμα για την υλοποίηση της επένδυσης, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund» (DeLFIGF) ή εναλλακτικά από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

β. Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, είτε ανήκουν σε μεγάλες είτε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία έχουν λάβει απόφαση υπαγωγής, δύναται να υποβάλουν αίτηση δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να λάβουν δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα κίνητρα εμπεριέχουν κρατική ενίσχυση, το ύψος της οποίας υπολογίζεται και προστίθεται στις ενισχύσεις που προαναφέρθηκαν (φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου).

Όσον αφορά το καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης, με το άρθρο 48 του αναπτυξιακού νόμου αντικαθίσταται το άρθρο 51 του ν. 4887/2002 και επαναπροσδιορίζεται ο σκοπός του καθεστώτος, ο οποίος εστιάζει στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα:

α) παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες ευρισκόμενες στα βόρεια σύνορα της χώρας,

β) περιοχές που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 70% του ετήσιου ή/και πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Επίσης, ενισχύονται περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις περιοχές αυτές να πετύχουν ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη και να συγκλίνουν με τον μέσο όρο της χώρας. Ως περιοχές ειδικού καθεστώτος ορίζονται οι εξής: Λέσβος Λήμνος, Ικαρία- Σάμος, Χίος, Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Κιλκίς, Πιερία, Σέρρες, Γρεβενά, Καστοριά, Άρτα, Πρέβεζα Θεσπρωτία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ηλεία, Ευρυτανία και Φωκίδα.

«Ταχεία αδειοδότηση»

Όσον αφορά το κίνητρο ταχείας αδειοδότησης, προβλέπεται:

Α. Για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμένης άδειας ή έγκρισης για εκτέλεση έργων, εγκατάσταση ή λειτουργία επενδύσεων των καθεστώτων ενίσχυσης «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» και «Μεγάλες Επενδύσεις», συμπεριλαμβανομένων των χωροταξικών αδειών, ορίζεται προθεσμία δύο μηνών από την αποστολή της αίτησης άδειας και του οικείου φακέλου στην αρμόδια αδειοδοτούσια αρχή. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των ανωτέρω επενδυτικών σχεδίων εκδίδεται εντός τριών μηνών. Οι προθεσμίες αυτές εκκινούν από την υποβολή από τον φορέα επένδυσης στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Αμέσων Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης πλήρους φακέλου για κάθε απαιτούμενη άδεια ή έγκριση, με όλα τα απαιτούμενα από τη σχετική νομοθεσία δικαιολογητικά. Στην ως άνω προθεσμία δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος προσκόμισης των ζητούμενων από τη Διοίκηση συμπληρωματικών στοιχείων.

Β. Η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Αμέσων Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζει την τυπική πληρότητα και τη συμβατότητα των στοιχείων του φακέλου με βάση την απόφαση της υπαγωγής και μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία για την ολοκλήρωση του φακέλου. Κατόπιν, διαβιβάζει στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή αίτηση και τον οικείο φάκελο για την έκδοση της άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης.

Γ. Η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή ολοκληρώνει κατά προτεραιότητα τη διοικητική διαδικασία και εκδίδει την απαραίτητη άδεια, έγκριση ή γνωμοδότηση εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου της παρ. Α’, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου.

Η αδειοδοτούσα αρχή εξετάζει την τυπική και ουσιαστική πληρότητα του φακέλου και δύναται, εντός 15 ημερολογιακών ημερών, να αιτηθεί την προσκόμιση των απαραίτητων συμπληρωματικών στοιχείων, οπότε η προθεσμία αναστέλλεται και αρχίζει και πάλι από την κατάθεσή τους. Σε κάθε πε ρίπτωση, η προθεσμία της παρ. Α’ δεν παρεκτείνεται.

Δ. Αν στο πλαίσιο της σχετικής διοικητικής διαδικασίας απαιτείται η αποστολή προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή εγκρίσεων, εισηγήσεων ή γνωμοδοτήσεων περιφερειακών ή άλλων υπηρεσιών, αυτές ολοκληρώνονται σε τέτοιο χρόνο, ώστε να διασφαλίζεται ότι η τελική άδεια έγκρισης ή η γνωμοδότηση εκδίδεται εντός της προθεσμίας της παρ. Α΄.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου της παρ. Α’, η αρμοδιότητα έκδοσης των μη εκδοθεισών αδειών της παρ. α’ μεταφέρεται στον υπουργό Ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη περί παρέλευσης της προθεσμίας από την αρμόδια υπηρεσία. Ο υπουργός Ανάπτυξης, έπειτα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του ίδιου υπουργείου, βεβαιώνει την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, και αιτιολογημένα είτε εκδίδει τη σχετική άδεια, λαμβάνοντας υπόψη την αίτηση και τα στοιχεία του φακέλου, είτε την απορρίπτει εντός προθεσμίας ενός μηνός, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης περί παρέλευσης της προθεσμίας.

Για τις άδειες ή εγκρίσεις εγκατάστασης ή λειτουργίας των ανωτέρω επενδύσεων, στις αρμόδιεςαδειοδοτούσες αρχές περιλαμβάνεται και η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πέντε ενισχύσεις

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στον υφιστάμενο νόμο 4887/2022 (Α’ 16) προβλέπονται πέντε είδη ενισχύσεων που εξακολουθούν να ισχύουν στον νέο αναπτυξιακό. Πιο συγκεκριμένα:

1. Φορολογική απαλλαγή.
2. Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.
3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
5. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, για τα καθεστώτα «Σύγχρονες Τεχνολογίες» και «Καθεστώς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας». Συνίσταται στην επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα που τα χορηγούν.

Εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»