Το σύνθημα για να ανάψει η φλόγα ενός νέου δυναμικού κύκλου ενεργειακής και τεχνολογικής ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία με επενδύσεις έως 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία έως 20.000 νέων θέσεων εργασίας, εκεί όπου μέχρι σήμερα έβγαιναν «κάρβουνο» και μαύροι καπνοί από τα λιγνιτωρυχεία και τα φουγάρα των απαρχαιωμένων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που κλείνουν οριστικά έπειτα από 70 χρόνια, έδωσαν από κοινού χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ισχυρότερης εταιρείας ενέργειας της χώρας, Γιώργος Στάσσης.
Το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ για την επόμενη πενταετία στη Δυτική Μακεδονία, όπως το εξειδίκευσε ο μάνατζερ που διέσωσε την εταιρεία από τη χρεοκοπία το 2019 και την κατέστησε ηγέτιδα ενεργειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, διαπνέεται από το όραμα η Επιχείρηση να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε μια από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις στα data centers και ενεργειακός κόμβος στα νοτιοανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου, αξιοποιώντας τις τεράστιες εκτάσεις που διαθέτει στα λιγνιτικά πεδία και τις γερασμένες μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.
Το φιλόδοξο και πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ στην περιοχή ξεκινά με τον πήχυ των άμεσων επενδύσεων της εταιρείας και των επιχειρηματικών συνεργασιών, που θα δημιουργήσει, πολύ ψηλά από την αρχή: στα 5,75 δισ. ευρώ εντός των επόμενων τριών ετών με τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 1.200 στο στάδιο της λειτουργίας, και υπό προϋποθέσεις να εκτοξεύεται σε 12 δισ. ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας ή στις αρχές της επόμενης.
Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Γ. Στάσσης είναι ότι το τέλος του λιγνίτη αποτελεί μια νέα αρχή προς την πράσινη ανάπτυξη για την ψηφιακή εποχή για τη Δυτική Μακεδονία, μέσα από κολοσσιαίες επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται ή σχεδιάζονται σε projects Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, νέων μονάδων φυσικού αερίου, μονάδων αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης και μπαταριών, δικτύων οπτικών ινών, αποκατάστασης εδαφών και κυρίως μέσω της εγκατάστασης ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα απορροφήσει και τη μεγαλύτερη επενδυτική δαπάνη.
Προκειμένου οι πολίτες της περιοχής να γίνουν συμμέτοχοι στα πράσινα έργα τα οποία υλοποιεί η ΔΕΗ, θα εκδοθεί ομόλογο ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα καλύψει πλήρως η Επιχείρηση με σταθερή 8% και ονομαστική αξία της κάθε ομολογίας 100 ευρώ, που θα αποδοθεί στους κατοίκους το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Τεράστια ζήτηση
*Το πετράδι του στέμματος της στρατηγικής της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία θα είναι το mega data center που σκοπεύει να δημιουργήσει εκμεταλλευόμενη την τεράστια ζήτηση στην Ευρώπη και το «κενό» των 25.000 MW. Η αρχική επένδυση της εταιρείας θα είναι 2,3 δισ. ευρώ για κέντρο δεδομένων που θα τροφοδοτείται με ισχύ 300 MW. Η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε επαφές με πολλούς ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη επένδυση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και cloud. Στο στάδιο κατασκευής του, στην αυλή της μονάδας λιγνίτη του Αγίου Δημητρίου, θα δημιουργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Για τις ενεργειακές ανάγκες του θα κατασκευαστεί νέα μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜW. Υπάρχει και σχέδιο επέκτασης στα 1.000 MW με επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ και νέες ενεργειακές νέες μονάδες στην Πτολεμαΐδα 5 και τον Άγιο Δημήτριο. Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι συνολικές θέσεις εργασίας από όλα τα έργα (ενεργειακά και τεχνολογίας) θα φτάσουν τις 20.000 κατά την κατασκευή και τις 2.000 κατά τη λειτουργία.
Φυσικό Αέριο
Η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου από το τέλος του 2026. Αρχικά θα έχει ισχύ 350 MW και θα απασχολεί 350 εργαζόμενους με δυνατότητα να αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW και εν συνεχεία να φτάσει τα 1.000 MW για να τροφοδοτεί τις ανάγκες του data center. Το κόστος προβλέπεται να είναι 400 εκατ. ευρώ.
Φωτοβολταϊκά
Επενδύεται 1,2 δισ. ευρώ στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2.130 MW στα πρώην ορυχεία από το Αμύνταιο έως τον Άγιο Δημήτριο, που αποτελούν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη καλύπτοντας τις ανάγκες 715 χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων. Στο πρώην ορυχείο Πτολεμαΐδας χτίζεται πάρκο ισχύος 550 MW, ενώ στο Αμύνταιο η ΔΕΗ μαζί με την RWE και αποκλειστικά Έλληνες εργολάβους χτίζει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο με ισχύ 940 MW, που μπορεί να παράγει ενέργεια ίση με τη ζήτηση της Θεσσαλονίκης.
Αποθήκευση
Η ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 ΜW. Συνολικά, αυτά τα έργα στην Καρδιά και στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία. Επίσης, κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW στα πρώην εργοστάσια του Αμυνταίου και της Μελίτης, και κάποιες στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ακρινή.
Υδρογόνο
Κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ επενδύονται σε συνεργασία με τη Motor Oil για την παραγωγή υδρογόνου από ΑΠΕ στο Αμύνταιο με 300 εργαζόμενους.
Απορρίμματα
Εξετάζεται η δημιουργία νέας μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών (Waste to Energy) με γεννήτρια 38 MW που θα μπορεί να ανακτά ανακυκλώσιμα υλικά και να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων. Η επένδυση είναι αξίας 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας.
Αποσύρσεις
Συνολικά, θα επενδυθούν 130 εκατ. ευρώ για να «καθαρίσουν» οι περιοχές με αποσύρσεις και ανακύκλωση εκσκαφέων, πύργων ψύξης, ταινιόδρομων, φουγάρων κ.λπ.
Εκτάσεις
Η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο Δημόσιο για άλλες χρήσεις 80.000 από τα 200.000 στρέμματα που έχει από την Κοζάνη μέχρι τη Φλώρινα. Περίπου 400 εκατ. θα επενδυθούν στις αποκαταστάσεις εδαφών και τις αποσύρσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, μονάδων, μέσων παραγωγής κ.λπ., που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση
«Εμβληματικό έργο από τον εθνικό πρωταθλητή»
«Εθνικό πρωταθλητή» χαρακτήρισε τη ΔΕΗ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι υλοποιεί μία από τις εμβληματικές επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία, μόλις λίγα χρόνια αφότου ξεκίνησε ο μετασχηματισμός της μετά τις τολμηρές αποφάσεις που έλαβε το 2019 η κυβέρνηση.
«Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλώς ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι, μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε όλοι μαζί να το υλοποιήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.