«Κλείδωσαν» δύο σημαντικές αλλαγές που αφορούν το επίδομα ανεργίας, τόσο με την αύξησή του όσο και με την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του για μακροχρόνια ανέργους, αλλά και τη διασύνδεσή του, μέσω voucher, με ενεργή εργασία. Το θέμα έχει απασχολήσει τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικονομικών, Α. Γεωργιάδη, Σ. Ζαχαράκη και Κ. Χατζηδάκη αντίστοιχα, γιατί συνδέεται με επιπλέον πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την kάρτα για τα προνοιακά επιδόματα που θα προμηθευτούν οι άνεργοι και οι υπόλοιποι δικαιούχοι.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, εφόσον οι αυξήσεις στους μισθούς για τον ιδιωτικό τομέα κινηθούν στο πεδίο του 5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί από τα 479 στα 502,95 ευρώ. Το ποσό αυτό θα λαμβάνουν οι άνεργοι από το 2024, με εξαίρεση τους πρώτους δύο μήνες, οπότε θα λαμβάνουν το 70%-80% των μεικτών αποδοχών τους έτσι ώστε, αν κάποιος είναι υψηλόμισθος, να «πέσει» ομαλά το κατώτατο επίπεδο του επιδόματος, αλλά σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα λαμβάνει επί δωδεκάμηνο να μην ξεπερνά τα 5.748 ευρώ. Εξαίρεση θα αποτελέσει η επιλογή ένταξης σε κάποιο από τα προγράμματα κατάρτισης και ενεργού εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά και μετά τη μελέτη των αποτελεσμάτων θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούργιο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.
Οι μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν από το 2012 το ποσό των 200 ευρώ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 280-300 ευρώ. Το επίδομα αυτό λαμβάνουν όσοι είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες και βρίσκονται στο 45ο έτος της ηλικίας τους έως το 65ο έτος. Επιπλέον αύξηση αναμένεται και για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Οι περιπτώσεις αυτές λαμβάνουν σήμερα 300 ευρώ για πέντε μήνες. Το «μπόνους» θεσμοθετήθηκε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» (νόμος 4921/2022), με στόχο την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων μέσω της δημιουργίας επικαιροποιημένου ψηφιακού ΑΣΔ, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους και εύρεσης εργασίας.
Δικαιούχοι της νέας παροχής αυτής είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:
– Έχουν συμπληρώσει συνεχή εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίζουν ψηφιακό ΑΣΔ.
– Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 27.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο).
Ψηφιακά χρηματοκιβώτια για τους πολύτεκνους
Πρόσβαση σε δεκάδες διευκολύνσεις που λύνουν τα χέρια σε 120.000 πολύτεκνες οικογένειες δίνει η δημιουργία της διαδικτυακής ψηφιακής πύλης, η οποία θα καταγράφει τα αιτήματα και θα πιστοποιεί την πολυτεκνικότητα σε ενδιαφερόμενους, προκειμένου να λάβουν τις παροχές σε χρήμα αλλά και τις φορολογικές διευκολύνσεις που δικαιούνται. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, το οποίο λαμβάνει σάρκα και οστά, μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σόφιας Ζαχαράκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
Στις θυρίδες της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) προωθούνται οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων/χρηστών που υποβάλλονται σε αυτή με την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση του πιστοποιητικού πολυτεκνικότητας, καθώς και για τη χρήση των θυρίδων φορέων και χρηστών που τηρούνται σε αυτή. Οι θυρίδες της ΑΣΠΕ είναι «ψηφιακά γραμματοκιβώτια», τα οποία περιέχουν αναρτημένα έγγραφα και αιτήσεις που απευθύνονται σε αυτή και αποστέλλονται από τα φυσικά πρόσωπα/αιτούντες.
Ένα από τα βασικά κριτήρια θα είναι η πιστοποίηση για το αν κάποιος είναι πολύτεκνος, και άρα είναι μέλος της συνομοσπονδίας, για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος. Για παράδειγμα:
– Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 14.500 ευρώ: Η κλίμακα την εντάσσει στην Α΄ εισοδηματική κλίμακα και θα λαμβάνει 420 ευρώ τον μήνα.
– Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 24.500 ευρώ: Η κλίμακα την εντάσσει στη Β΄ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 252 ευρώ τον μήνα.
– Οικογένεια με 2 γονείς και 5 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ: Η κλίμακα ισοδυναμίας τούς εντάσσει στη Β΄ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 336 ευρώ τον μήνα.