*Δεν ξέρω πραγματικά εάν θα μπορούσε να γίνει «εν πλω» κάποια αλλαγή, αλλά θα ήταν πιστεύω σκόπιμο να προσπαθήσει το οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Πιερρακάκη να επανασχεδιάσει την αρχιτεκτονική του προγράμματος «Σπίτι μου 2» για να σώσει την παρτίδα. Πληροφορούμαι ότι το πρόγραμμα δεν εξελίσσεται καθόλου ικανοποιητικά και δεν μπορεί να καλύψει τις προσδοκίες όλων όσοι επιθυμούν, και κυρίως των νέων, εναγωνίως να αποκτήσουν στέγη με προσιτούς όρους. Όπως μου μεταφέρουν από τις τράπεζες, παρά τις αθρόες αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι ενδιαφερόμενοι δεν βρίσκουν εύκολα κατοικίες προς πώληση, διότι η προσφορά είναι περιορισμένη και οι τιμές των διαμερισμάτων εξακολουθούν να αυξάνονται. Επίσης, για παράδειγμα, το ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει την ηλεκτρονική του ταυτότητα για να προχωρήσει η τράπεζα τη διαδικασία και να δεσμεύσει χρήματα και αυτό δημιουργεί πρακτικά κι άλλες δυσκολίες.
* Το γεγονός ακόμη ότι η διαδικασία προϋποθέτει πως το ακίνητο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εικοσαετίας περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα και σημαίνει ότι το ακίνητο που θα ακριβοπληρώσεις (γιατί οι τιμές των παλαιών συγκλίνουν πλέον με των καινούργιων διαμερισμάτων) θα σου ζητήσει κι άλλα χρήματα στη συνέχεια για αλλαγές και επιδιορθώσεις. Εάν υπολογίσει κανείς και την ιδία συμμετοχή που θα πρέπει να έχει εξαρχής στην τσέπη του ο ενδιαφερόμενος, εκτός από το δάνειο που θα του χορηγηθεί, το πρόβλημα για τους περισσότερους καταλήγει να είναι ανυπέρβλητο παρά τις όποιες πολιτικές προθέσεις.
* Η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης αντισταθμίζει, σε γενικές γραμμές, τους εξωτερικούς κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες που πήραν την αναβάθμιση από τη Fitch. Οι Eurobank και Εθνική μεταπήδησαν στην επενδυτική βαθμίδα, οι Alpha και Πειραιώς έχουν ακόμη ένα σκαλοπάτι. Η Πειραιώς, πάντως, ανέβηκε στο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS που την αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες. Η DBRS αξιολόγησε θετικά και την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι εκτέλεσης της συναλλαγής θα είναι σχετικά διαχειρίσιμοι, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της Πειραιώς στη διαχείριση εξαγορών στην Ελλάδα.
* Υπό τις συνθήκες ρευστότητας στις αγορές, που ήρθε να προσθέσει η πολιτική δασμών Τραμπ, θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όσα θα πει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, την ερχόμενη Τρίτη 8 Απριλίου, στην 92η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για το έτος 2024. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες δεν πίστευε ότι ο Τραμπ θα έφτανε να υλοποιήσει τις απειλές του για δασμούς, αφού «όπως γνωρίζουν όσοι ξέρουν οικονομικά, ό,τι επιδιώκεις να κάνεις με την επιβολή δασμών μπορείς να το πετύχεις πολύ φθηνότερα με άλλα μέσα πολιτικής, εσωτερικά, όπως παραδείγματος χάρη με φόρους και επιδοτήσεις», θα μιλήσει για τις προκλήσεις που αναδύονται και για την ελληνική οικονομία.
* Όπως αναμένεται να πει, η απάντηση της Ελλάδας σε αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, στην προώθηση της καινοτομίας και στη στροφή προς ένα περισσότερο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα βασίζεται στη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης και στην ανάπτυξη νέων τομέων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Από τη στήλη Bigmouth/powergame.gr
Εφημερίδα Απογευματινή