«Το νέο τοπίο θα ωφελήσει τη ναυτιλία»

Στις προκλήσεις αλλά και στο μέλλον εστιάστηκε η ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη
10:10 - 2 Απριλίου 2025

Το μήνυμα ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα τη ναυτιλία εξέπεμψε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Κατά την τοποθέτησή του ως κεντρικού ομιλητή στο επίσημο γεύμα στο Metropolitan Club, όπου παραβρέθηκαν κορυφαία στελέχη τραπεζών, ναυλωτών, πλοιοκτήτες, στελέχη των αμερικανικών κεφαλαιαγορών του Nasdaq και της Νέας Υόρκης, χρηματοοικονομικοί αναλυτές καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες της ναυτιλίας, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp. αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία, αλλά μοιράστηκε και τις εκτιμήσεις του για το μέλλον που έρχεται, χωρίς να κρύψει την αισιοδοξία του για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται αλλά και τον προβληματισμό του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σειρά θεμάτων.

Μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε στο θέμα των δασμών, την ύφεση που απειλεί την Ευρώπη, τη «σωστή προσέγγιση Τραμπ» για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το λάθος των κυρώσεων στη Ρωσία, που τελικά πλήρωσαν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, τα πλοία που ναυπηγούνται στην Κίνα, τις τιμές των ναύλων αλλά και τις επενδύσεις σε πλοία LNG διπλού καυσίμου, οι οποίες, όπως σημείωσε, θα προχωρήσουν και θα αποδειχθούν αποδοτικές για τη ναυτιλία μετά τη λήξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Από την αρχή ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ το διεθνές τοπίο έχει αλλάξει, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτές οι αλλαγές έχουν κάνει τη ζωή μας πιο σύνθετη αλλά ταυτόχρονα πιο ενδιαφέρουσα. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «στη ναυτιλία συχνά επωφελούμαστε από τα γεωπολιτικά γεγονότα. Όταν υπάρχει αβεβαιότητα, πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας η ναυτιλία κερδίζει – ίσως βραχυπρόθεσμα, αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα, βλέπουμε οφέλη».

Αναφερόμενος στους δασμούς εκτίμησε ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, αλλά οι περιορισμοί δεν θα διαρκέσουν επί μακρόν. «Θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στο μέλλον. Οι τρέχουσες συζητήσεις που παρακολουθούμε δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην Κίνα – τώρα υπάρχουν δασμοί που επηρεάζουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ναυτιλία, διότι επηρεάζουν τη μεταφορά αγαθών. Βραχυπρόθεσμα αναμένω αρνητικό αντίκτυπο, αλλά δεν πιστεύω ότι τέτοιοι περιορισμοί είναι βιώσιμοι μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Ύφεση στην Ευρώπη

Ανοίγοντας το κεφάλαιο των οικονομικών προοπτικών, εκτίμησε ότι «ειδικά στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι καλή», υπογραμμίζοντας ότι «αναμένουμε ύφεση». «Παρόμοιες προβλέψεις υπήρχαν ακόμη και πριν από τον COVID, αλλά λόγω της πανδημίας και των τελευταίων πέντε ετών, που πέρασαν γρήγορα, η ύφεση αυτή αναβλήθηκε. Στην πραγματικότητα αρκετοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, σημείωσαν ιστορικά υψηλά κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδίως στους τομείς των εμπορευματοκιβωτίων και του ξηρού φορτίου. Οι ναύλοι εκτοξεύτηκαν και είδαμε εξαιρετικές συνθήκες στην αγορά», σημείωσε.

Αλλαγή συνθηκών

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ναυτιλίας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπογράμμισε ότι ορισμένες από τις παραμέτρους που επέτρεψαν ιδιαίτερα αυξημένη κερδοφορία το προηγούμενο διάστημα είναι πιθανό να μην ισχύουν το επόμενο διάστημα. Όπως επισήμανε: «Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας επηρέασε την αγορά δεξαμενόπλοιων, ωθώντας τις τιμές των ναύλων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Στη συνέχεια ήρθε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, μαζί με διαταραχές στη Διώρυγα του Σουέζ, η Διώρυγα του Παναμά αντιμετώπισε τα δικά της προβλήματα και για πρώτη φορά στην ιστορία και οι δύο διώρυγες δεν ήταν πλήρως λειτουργικές ταυτόχρονα. Αυτό ώθησε τους ναύλους σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά αυτό το πλεονέκτημα δεν θα διαρκέσει για πάντα».

Αναλύοντας τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, υπογράμμισε ότι οι αλλαγές είναι μεγάλες, όμως την ίδια στιγμή αυτή η συνθήκη ευνοεί τον κλάδο της ναυτιλίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πολλά πράγματα που θεωρούσαμε αδιανόητα -όπως οι εντάσεις με την Κίνα, τη Ρωσία ή η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης- συμβαίνουν. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Πιστεύω ότι τελικά αυτές οι εξελίξεις θα ωφελήσουν τη ναυτιλία και τις εταιρείες μας. Βραχυπρόθεσμα ίσως χρειαστεί να υπομείνουμε κάποιες δυσκολίες μέχρι να επέλθει ομαλοποίηση».

Πλήγμα οι κυρώσεις

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp. υπενθύμισε ότι εγκαίρως είχε προειδοποιήσει πριν από τρία χρόνια για τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών κυρώσεων με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας. Όπως είπε: «Στο τέλος ήταν ο Ευρωπαίος πολίτης που πλήρωσε το τίμημα. Το ρωσικό πετρέλαιο συνέχισε να εξάγεται στην Κίνα και την Ινδία με μεγάλες εκπτώσεις και οι ευρωπαϊκές χώρες αγόραζαν προϊόντα από τα ινδικά και κινεζικά διυλιστήρια σε τιμές-ρεκόρ. Έτσι, παρά το εμπάργκο η Ρωσία έλαβε στην πραγματικότητα περισσότερα έσοδα από ό,τι πριν, ενώ τα διυλιστήρια της Ινδίας και της Κίνας κατέγραψαν κέρδη-ρεκόρ».

Αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, για τον οποίο εκτίμησε ότι θα λήξει εντός του έτους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε ότι θεωρεί πως «η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί τη σωστή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι «τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρώπη δεν κατέβαλε καμία σοβαρή προσπάθεια για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Αθώοι άνθρωποι -ιδιαίτερα παιδιά- πεθαίνουν. Και μετά από τρία χρόνια δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχιστεί αυτό. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει».

Κινεζικά ναυπηγεία

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trade Corp. αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις των προθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει υψηλά επιπλέον τέλη ελλιμενισμού στα κινεζικής κατασκευής πλοία. Όπως σημείωσε «τα τελευταία 10-15 χρόνια οι πλοιοκτήτες συχνά δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εξετάσουν το ενδεχόμενο ναυπήγησης στην Κίνα λόγω της διαθέσιμης χωρητικότητας, των ανταγωνιστικών τιμών και επειδή τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητά τους.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ναυλωτές -ακόμη και σε διαπραγματεύσεις για βραχυχρόνιες ή μακροπρόθεσμες ναυλώσεις- να προσπαθούν να αποφύγουν πλοία κινεζικής κατασκευής». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης προειδοποίησε ότι «αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα δημιουργηθεί μία αγορά δύο ταχυτήτων και στο τέλος ο καταναλωτής θα πληρώσει το τίμημα. Το κόστος των παραδιδόμενων εμπορευμάτων θα είναι υψηλότερο, ειδικά για προϊόντα που εισάγονται ή εξάγονται από τις ΗΠΑ με πλοία που δεν έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο όλοι θα θέλαμε».

Εφημερίδα Απογευματινή