Με κέρδη έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση
12:14 - 1 Απριλίου 2025

Έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2025, που για τις τράπεζες αναμένεται να γράψει επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, με πτώση στα επιτοκιακά έσοδα (την πρώτη ορατή συνέπεια των μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ) και στα έσοδα προμηθειών (θα φανεί ο αντίκτυπος από την κατάργηση ή τη μεγάλη μείωση των χρεώσεων σε εργασίες λιανικής που νομοθέτησε η κυβέρνηση). Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση και, όπως έγραφε η στήλη, τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία του SSM δείχνουν ότι έχουν ξεπεράσει σε επιδόσεις σε όλους τους βασικούς δείκτες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Ισχυρή κερδοφορία και θετικές προοπτικές προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν αυξήσει την κεφαλαιοποίησή τους κατά 7 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους και τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε επίπεδα που είχε να δει από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο Τραπεζικός Δείκτης υπεραποδίδει του Γενικού, με κέρδη σχεδόν 30% από την αρχή του 2025 (έναντι περίπου 16% του Γενικού Δείκτη), με τη μεγαλύτερη άνοδο να έχει καταγράψει η μετοχή της Alpha Bank (άνω του 42%) και να ακολουθούν η μετοχή της Πειραιώς (άνω του 36%), της Εθνικής (σχεδόν 30%) και της Eurobank (σχεδόν 19%).

-Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s μπορεί να οδηγήσει και τον οίκο FTSE να ανοίξει τον δρόμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις ανεπτυγμένες αγορές. Στις 8 Απριλίου αναμένεται η ενδιάμεση ενημέρωση από τον FTSE σχετικά με την πιθανή μετακίνηση της Ελλάδας από τις αναδυόμενες στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών.

-Προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της συνένωσης Eurobank Cyprus και Ελληνικής Τράπεζας, με τη νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, όπως έγραφε η στήλη, να αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής και έδωσε το «πράσινο φως» για να προωθηθεί ταχύτατα η συγχώνευση, με τη μεταβίβαση των τραπεζικών εργασιών της Eurobank Κύπρου προς την Ελληνική και τη συγχώνευση των δύο τραπεζών μέσω σχεδίου αναδιοργάνωσης και συγχώνευσης. Την ίδια ώρα, από το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας παραιτήθηκαν τρία μέλη, η Μιράντα Ξαφά, ο Stephen John Albutt και ο Αντώνης Ρούβας, με ισχύ από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των τραπεζικών εργασιών της Eurobank Κύπρου στην Ελληνική. Η επένδυση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κύπρο και αλλάζει τα δεδομένα στα τραπεζικά πράγματα, πρωτίστως για τη Eurobank. Η οποία απέχει λίγο από το να πιάσει, πρώτη μεταξύ τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα 10 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.

-Την ίδρυση ψηφιακής τράπεζας ακούω ότι μελετά η Εκκλησία, η οποία σκοπεύει να καταθέσει τους επόμενους μήνες τον σχετικό φάκελο στην ΤτΕ για να λάβει την αδειοδότηση, αν τελικά η Ιεραρχία δώσει το «πράσινο φως» για το εγχείρημα. Επί του παρόντος, υπάρχουν διερευνητικές επαφές για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές. Την ιδέα για ψηφιακή Τράπεζα της Εκκλησίας λέγεται ότι έδωσε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, ενώ επίσημος φορέας του εγχειρήματος είναι η Financial Innovation Holding AE, στην οποία μέτοχος είναι η Εκκλησία. Θυμίζω ότι κάποτε η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, με ποσοστό που ξεπερνούσε το 5%. Στην πορεία, η κρίση και οι πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις που χρειάστηκε η Εθνική Τράπεζα εξαΰλωσαν τη συμμετοχή της Εκκλησίας, αφήνοντάς τη με ζημίες της τάξεως του μισού δισ. ευρώ.

Στήλη Big Mouth/powergame.gr

Εφημερίδα Απογευματινή