«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – θεσμών για τις ελαφρύνσεις

Το μέγεθος του πακέτου παροχών θα εξαρτηθεί από τη… μονιμότητα των επιπλέον εσόδων λόγω πάταξης της φοροδιαφυγής
14:11 - 31 Μαρτίου 2025

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τον δημοσιονομικό χώρο, που θα κρίνουν το εύρος των νέων φοροελαφρύνσεων, θα έχει αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί το θέμα των επιπλέον εσόδων που προκύπτουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και το κατά πόσο αυτά μπορεί να θεωρηθούν μόνιμα και συνεπώς να αξιοποιηθούν για διαρθρωτικές μειώσεις φόρων, με στόχο την ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Όμως, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) απαιτούν εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα αυτών των εσόδων, προτού ανάψουν το «πράσινο φως».

Οι συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ευρωπαϊκής τρόικας εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να εστιάσουν σε μια σειρά ζητημάτων: από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και την πορεία των φορολογικών εσόδων μέχρι τα «κρατικά φέσια», τις επενδύσεις, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο υπολογίζεται στο 3,5% του ΑΕΠ, και το οποίο θεωρεί βασικό «διαπραγματευτικό χαρτί» για να κερδίσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, το 2024 τα πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του 1,8 δισ. ευρώ. Κομβικό παράγοντα αποτέλεσε η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς και η επιβολή αντικειμενικών τεκμηρίων φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς το 2025, με εκτιμήσεις να προβλέπουν επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της δυναμικής αυτής είναι το γεγονός ότι πέρυσι, χάρη σε αυτά τα μέτρα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ. Ορισμένοι κλάδοι, όπως τα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία, καθώς και οι νομικές και ιατρικές υπηρεσίες (όπως οι γιατροί και οι οδοντίατροι), είδαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους να εκτοξεύονται, με αύξηση που ξεπέρασε το 600% σε σχέση με το 2023. Σήμερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων ΦΠΑ και των ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κλάδο, ρίχνοντας φως στους τομείς που έκαναν τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της τάσης, με στόχο να πείσει τους θεσμούς ότι η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μόνιμο και σταθερό, το οποίο επιτρέπει νέες παρεμβάσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται σενάρια που περιλαμβάνουν μειώσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για την ελάφρυνση των εισοδημάτων 15.000-30.000 ευρώ, μεσοσταθμικό κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το καλοκαίρι, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει το πακέτο με τις νέες παροχές τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ.

Εφημερίδα Απογευματινή