Το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» της METLEN, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, επισκέφθηκε σήμερα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Stéphane Séjourné, με αφορμή την ένταξη της εξόρυξης και επεξεργασίας βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου της Melten στον κατάλογο των Στρατηγικών Έργων του Κανονισμού για για τις σπάνιες γαίες, (CRMA) της Ε.Ε
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι η μοναδική ελληνική που περιλαμβάνεται στη λίστα των 47 στρατηγικών έργων της ΕΕ σε 13 κράτη-μέλη..
Σπάνια μέταλα απαρέτητα για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών, όπως το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο γραφίτης και το αλουμίνιο περιλαμβάνονται στον ευρωπαικό νόμο για τις σπάνιες γαίες (CRMA), που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2024.
Τον κ. Séjourné συνόδευσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Νιόβη Ρίνγκου.
Μιλώντας για την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας του ο πρόεδρος της κ Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε ότι μετά την επένδυση στο Γάλλιο ακολουθούν νέες επενδύσεις για δυο άλλα παραπροϊόντα του βωξίτη το Γερμάνιο και το Σκάνδιο.
Από την πλευρά του ο κ. Séjourné αμέσως μετά την ξενάγηση του στο εργοστάσιο της Melten, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου για την ΕΕ, καθώς όπως είπε θα μειώσει την εξάρτηση της από τρίτες χώρες, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, η οποία όπως είπε θα χρειαστεί σύντομα νέες κρίσιμες πρώτες ύλες και νέα μέταλλα σε προσιτές τιμές για να ανάπτυξη την αμυντική της βιομηχανία.
Σε ότι αφορά τα Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο έχει αγκαλιάσει η ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα θέματα κρίσιμων πρώτων υλών. Αναφέρθηκε επίσης στη θετική συμβολή του Έλληνα επιτρόπου κ Απόστολου Τζιτζικώστα για την ένταξη της Ελλάδας στον κατάλογο της ΕΕ με τις σπάνιες γαίες.
Οι αμερικανικοί δασμοί
Σχολιάζοντας τους νέους δασμούς ύψους 25% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ , ο κ Séjourné ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση εμπορικών επιθέσεων.
Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να συνεργαστεί με την αμερικανική πλευρά, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίχθηκαν σε έναν πραγματικό διάλογο.
«Η Ευρώπη έχει απλώσει το χέρι σε κίνηση συνάντησης, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει πώς να αντιδρά και να απαντά σε τέτοιου είδους δασμολογική επίθεση», υπογράμμισε ο κ. Séjourné, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αντίμετρων σε περίπτωση νέων αμερικανικών εμπορικών περιορισμών.
Θεοδωρικάκος: Εμβληματική η επένδυση της Metlen στο γάλλιο
Πέρνοντας το λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε την επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου ως στρατηγικής και εμβληματικής σημασίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως είπε, η συγκεκριμένη επένδυση συνδέεται άμεσα με την αυτονομία και την ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά, συγχαίροντας τη διοίκηση της Metlen για αυτή τη σημαντική καινοτόμο πρωτοβουλία.
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει εμπράκτως την επένδυση, έχοντας ήδη διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου έχει αναγνωρίσει την επένδυση ως εμβληματική, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες για την υποστήριξή της μέσω απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων της κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, η ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη και ανθεκτική μόνο εάν περιλαμβάνει όλες τις περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η πολιτική αυτή προτεραιότητα ενσωματώνεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες, ιδίως στις παραμεθόριες και οικονομικά ασθενέστερες περιοχές.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση παραγωγικών βιομηχανικών επενδύσεων και καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και να διαφυλαχθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Είναι ένα σημαντικό έργο και για την Ελλάδα, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βλέπω ότι το έχει αγκαλιάσει η ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και οι τοπικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση, διότι μπορεί η Ελλάδα έτσι να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα θέματα κρίσιμων πρώτων υλών και βεβαίως να έχει αυτό και πολύ θετικό αντίκτυπο στην τοπική απασχόληση και στη δημιουργία πλούτου.