Διπλωματικό τετελεσμένο απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργεί η είσοδος των Exon Mobil και Chevron στα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, καθιστώντας παράλληλα την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό “παίκτη” στη Μεσόγειο.
Πώς αναμένεται όμως να αντιδράσει η Τουρκία σε αυτή τη συμφωνία;
Μιλώντας στο Live News ο Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε: «Υπάρχουν οι κίνδυνοι(σ.σ να αντιδράσει ο Ερντογάν) αλλά νομίζω παίρνονται όλα τα μέτρα. Ένα μέτρο είναι και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα. Κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για αμερικανοτουρκική προσέγγιση και να τα ‘βάψουν μαύρα’ για την ελληνική διπλωματική προσπάθεια. Εγώ πιστεύω πως ειδικά γι’ αυτό, η αντίδραση θα είναι ήπια. Το τουρκολιβυκό ήταν μία παρανοϊκότατα γιατί δεν εδράζεται ούτε στο διεθνές δίκαιο ούτε στη γεωγραφία».
Ο Νίκος Μελέτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, εξήγησε τι συμβαίνει με τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, για τα οποία ο αμερικανικός κολοσσός εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες: «Τα οικόπεδα αυτά χαράχτηκαν το 2014 στη βάση της μέσης γραμμής που είχε ορίσει η Ελλάδα μονομερώς το 2011. Η μέση γραμμή είχε μεγάλη σημασία, γιατί λάμβανε υπ’ όψιν την επίρεια της Γαύδου και άλλων νησίδων νοτίως της Κρήτης, και απέρριπτε το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης που ήθελε η Λιβύη, η οποία ζητούσε αυτή η γραμμή να μεταφερθεί βορειότερα εις βάρος της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το ενδιαφέρον της Chevron
«Το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση με την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού το 2014, είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό, η οποία μάλιστα έχει πολλαπλή διάσταση, οικονομική, γεωπολιτική, ενεργειακή και πολιτική», δήλωσε – όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ – ο κ. Παπασταύρου. Όπως είπε, το ενδιαφέρον της Chevron αλλά και η αποδοχή του από την ελληνική κυβέρνηση, ενισχύουν τη θέση της χώρας μας ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε παράλληλα το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα τρέξουν γρήγορα και θα ολοκληρωθούν εντός του 2025. «Άμεσα θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις και στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Θα ακολουθήσει η σχετική δημοσίευση στην ευρωπαϊκή Εφημερίδα, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και κατόπιν η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ποια είναι η Chevron
Η αμερικανικών συμφερόντων Chevron αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως με μία δυναμική 300 δισ. ευρώ. Και αποτελεί σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές την αγαπημένη ενεργειακή εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ.
Με δραστηριότητες σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως, και με σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον κόλπο του Μεξικού και την Βραζιλία, η εταιρεία έχει αναδείξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας.
Διαβάστε επίσης:
Ο ρόλος Παπασταύρου και η ασπίδα Τραμπ στις έρευνες Chevron για αέριο