Η αύξηση της απασχόλησης κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας και ο κορωνοϊός (που διατήρησε σε χαμηλό επίπεδο τον μέσο όρο… επιβίωσης) σώζουν προσωρινά το υπάρχον καθεστώς συνταξιοδότησης στα 62 και 67 έτη και για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται αύξηση των ορίων ηλικίας. Αυτό είναι και το κυριότερο συμπέρασμα της ημερίδας που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγαγε την αντιμετώπιση του δημογραφικού σε «εθνικό χρέος».
«Κάποια στιγμή θα γίνει»
Τη «βόμβα» ότι δεν ενεργοποιείται η ρήτρα για περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση «έριξε» ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης. «Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το προσδόκιμο αυτό δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν αναμένεται αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης τα αμέσως επόμενα χρόνια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο «αναμφίβολα κάποια στιγμή να γίνει και αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας το 2012 και εν συνεχεία το 2015 τα μνημόνια επέβαλαν την αύξηση των γενικών ορίων απότομα κατά δύο έτη, με αποτέλεσμα το ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης να είναι τα 67. Από το 2010 έως το 2015 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής (περίπου 7-12 μήνες), την περίοδο όμως 2015-2020 δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση. Όμως τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της πανδημίας το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει, οπότε και δεν απαιτείται να ανοίξει συζήτηση για αύξηση των γενικών ορίων.
Υπογεννητικότητα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ίδρυσης του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ώστε η χώρα να μπορέσει να προτεραιοποιήσει τη στήριξη της οικογένειας και συνολικά της κοινωνίας.
Το ζήτημα της υπογονιμότητας, αλλά και τη συνέχιση της προσπάθειας επαναπατρισμού των νέων ανθρώπων που άφησαν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία ανέδειξε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της σύζευξης δυνάμεων για την αντιμετώπιση της εθνικής πρόκλησης του δημογραφικού ζητήματος. Όπως είπε, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα συνταχθεί εντός του προσεχούς τετραμήνου και θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό, περιλαμβάνει τους πέντε βασικούς πυλώνες που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες κάθε ηλικίας:
– Τη στήριξη της οικογένειας με μέτρα που θα εφαρμοστούν πολύ άμεσα, όπως η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημόσιους υπάλληλους και η επέκταση της άδειας μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότισσες.
– Την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.
– Τη διαχείριση της γήρανσης, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη συνθηκών υγιούς και ενεργού γήρανσης, με το κομμάτι της έρευνας για τη μακροχρόνια φροντίδα, που έχει ενταχθεί ήδη στο ΕΣΠΑ.
– Τη διασφάλιση ποιότητας ζωής, σε συνεργασία με τους φορείς α΄ και β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Την προώθηση της ανάπτυξης και τη σύνδεση της ευημερίας της οικονομίας με την εξομάλυνση του προβλήματος.