Εξωδικαστικός με «κούρεμα» άνω του 30%!

Ευνοϊκές ρυθμίσεις «κόκκινων» χρεών, προστασία των ευάλωτων και δάνεια από χρηματοδοτικές
16:04 - 19 Οκτωβρίου 2023
Συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, Τρίτη 4 Ιουλίου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μεγαλύτερα «κουρέματα» έως και κατά 28% από τις ήδη προσφερόμενες ρυθμίσεις θα μπορούν να λαμβάνουν οι οφειλέτες με τις βελτιώσεις στον αλγόριθμο της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, σχεδόν οι μισές ρυθμίσεις με τις τράπεζες (45%) «κλειδώνουν» με διαγραφή οφειλής άνω του 30%.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται επιτόκιο 3% σταθερό για 3 χρόνια και για όλες τις ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και υποχρέωση των πιστωτών να αποδέχονται τη ρύθμιση που βγάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Στην περίπτωση που οι πιστωτές απορρίπτουν τη ρύθμιση, αμφισβητώντας ότι ο οφειλέτης είναι ευάλωτος, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να το αποδείξουν στα δικαστήρια, προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Διευρυμένη κάλυψη

Επιπλέον, το νομοσχέδιο διευρύνει την προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες και βελτιώνει το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ώστε αφενός να προσελκύσει επενδυτές για τη σύστασή του, αφετέρου όμως να διευκολύνει την επαναγορά κατοικιών ή άλλων ακινήτων από τους ίδιους τους δανειολήπτες. Έτσι, οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα όσων πτωχεύουν σε τιμή 30% χαμηλότερη της πρώτης προσφοράς (που ταυτίζεται με την εμπορική αξία).

Το όφελος της έκπτωσης, ωστόσο, θα παρέχεται και στον οφειλέτη (πτωχεύσαντα) κατά την επαναγορά του ακινήτου του. Ο οφειλέτης, μάλιστα, θα μπορεί να αγοράσει πίσω το ακίνητό του νωρίτερα από την 12ετία που προβλεπόταν και χωρίς να υποχρεώνεται για την καταβολή των μισθωμάτων που απομένουν μέχρι να συμπληρωθεί η 12ετία της μίσθωσης του ακινήτου, όπως προβλέπεται σήμερα.

Σημειώνεται ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για τους servicers, τους παρέχεται η δυνατότητα:

Να χορηγούν δάνεια σε δανειολήπτες, των οποίων τις πιστώσεις διαχειρίζονται οι ίδιοι ή άλλοι servicers, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των πιστώσεων ή την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης.

Να διαχειρίζονται τα ακίνητα που αποτελούσαν ασφάλεια για τα δάνεια που διαχειρίζονται και έχουν μεταβιβαστεί στον δικαιούχο της απαίτησης. Δεν επιτρέπεται όμως να αποκτούν με οποιονδήποτε τρόπο (ούτε με πλειστηριασμό) ακίνητα που συνδέονται με τα δάνεια που διαχειρίζονται.

Το νομοσχέδιο πέντε αξόνων που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Νοέμβριο, προβλέπει επίσης πολύ βαριές ποινές για τις εταιρείες διαχείρισης που φτάνουν τις 500.000 ευρώ και ακόμα και στο «λουκέτο» για την περίπτωση αθέμιτης παρενόχλησης των οφειλετών.

Προβλέπει επίσης τη θέσπιση δυνατότητας των πολιτών να λαμβάνουν δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά) από μη τραπεζικούς οργανισμούς (εταιρείες παροχής πιστώσεων). Οι πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα μπορεί να αφορούν την αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη. Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση προβλέπει ότι η παροχή πίστωσης αφορά είτε την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα είτε την παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης.

Χωρίς προμήθειες

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επέκταση των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές χωρίς προμήθειες. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει υποχρεωτική η σύνδεση των λογαριασμών πληρωμών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα πληρωμών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις για α) την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα, β) τη Σύσταση Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να επισημαίνονται έγκαιρα οι τάσεις και να βελτιωθεί η ανταπόκριση της πολιτείας σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα στο μέλλον, γ) τη μείωση των φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών (κατά 50%, σε 1 τοις χιλίοις), δ) την άμεση δημοσιοποίηση (χωρίς να περιμένει πρώτα δικαστική απόφαση) των επωνυμιών επιχειρήσεων, στις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας.

Η κρίση «σβήνει» τις αυξήσεις επιτοκίων

Προμήνυμα για στάση της ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών στην Αθήνα για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους «Financial Times».

«Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε ένα κρίσιμο σημείο όπου αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, διατρέχουμε τον κίνδυνο να “σπάσει” κάτι. Εάν έχουμε μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί -είμαστε στο σκοτάδι- είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», είπε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης. Όπως τόνισε (δεδομένου ότι η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς επηρέασε ανοδικά τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλώντας ανησυχία για νέα άνοδο του πληθωρισμού), «η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε σπασμωδική αντίδραση». Ερωτώμενος σχετικά, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια εφόσον ο πληθωρισμός πέσει κοντά στο 3%, στα μέσα του επόμενου έτους.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε για μια άλλη σοβαρή πτυχή της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς: μια μαζική ροή προσφύγων, για τους οποίους ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,1% φέτος σε πάνω από 2% του χρόνου.