Αυξήσεις μισθών μέσω συμβάσεων

Σχέδιο επαναφοράς των απευθείας διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα εντός δύο ετών
17:11 - 13 Οκτωβρίου 2023
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Olympia Forum III, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022. Ευκαιρίες στην Περιφέρεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία & Περιφερειακή Ανάπτυξη, καθώς και οι ενεργειακές προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σχέδιο για την επαναφορά της διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις μέσα στην επόμενη διετία εξετάζει η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Στόχος του Άδωνη Γεωργιάδη είναι οι αυξήσεις για τον κατώτατο μισθό να καθορίζονται απευθείας από τους κλαδικούς εταίρους κατά οικονομική δραστηριότητα, όσο και μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το σχέδιο επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στη φαρέτρα του Άδωνη Γεωργιάδη βρίσκεται η σταδιακή επαναφορά των μισθών «στα προ του μνημονίου επίπεδα». Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του υπουργού ότι η επαναφορά των εθνικών συμβάσεων «θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας» και επιθυμία του είναι να «συνδεθεί» η θητεία του με την επαναφορά τους.

Ατομικές συμφωνίες
Μέχρι σήμερα οι εργοδότες δεν υποχρεούνται σε διαπραγμάτευση, γεγονός που σημαίνει ότι -στην πράξη- σε πολλούς κλάδους της οικονομίας που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις ισχύουν ακόμα οι «ατομικές συμφωνίες», οι οποίες ορίζουν ότι οι μισθός για έναν νεοπροσλαμβανόμενο δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του κατώτατου (870 ευρώ μεικτά).

Αν και ο υπουργός Εργασίας έχει επανειλημμένα ενθαρρύνει κλαδικές εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνάπτουν συμβάσεις με αυξήσεις, εντούτοις ο θεσμός καρκινοβατεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μεταξύ 75 κλάδων μόλις 26 έχουν συνάψει συμβάσεις με αυξήσεις, με το 80% των εργαζομένων να δηλώνει πως δεν έλαβε καμία αύξηση το προηγούμενο έτος.

Για το θέμα της επαναφοράς των συμβάσεων χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς έχει προβλεφθεί ότι η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών. Δηλαδή, αν εργοδότες δεν συνομολογήσουν για διαπραγμάτευση και αυξήσεις, δεν μπορεί μόνο το ένα μέρος των διαπραγματευτών να προσφύγει στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας).
Αποτέλεσμα αυτού είναι η διαιτησία να περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό του βασικού μισθού / ημερομισθίου και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σε αυτή κανένα άλλο ζήτημα αλλά ούτε ρήτρες που διατηρούν κανονιστικούς όρους προηγούμενων ΣΣΕ.

Ανά κατηγορία
Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας διακρίνονται σε:
Εθνικές Γενικές, που αφορούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας και συνάπτονται από τους κεντρικούς εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.ά. με τη ΓΣΕΕ).
Κλαδικές, που αφορούν τους εργαζόμενους περισσότερων ομοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας.
Επιχειρησιακές, που αφορούν τους εργαζόμενους μιας εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.
Εθνικές Ομοιοεπαγγελματικές που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος και των συναφών προς το επάγγελμα αυτό ειδικοτήτων όλης της χώρας.
Τοπικές Ομοιοεπαγγελματικές, που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος ή και των συναφών ειδικοτήτων συγκεκριμένης πόλης ή περιφέρειας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις ζητούν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν

Σε ιστορικό (χαμηλό) ρεκόρ 15ετίας κινείται η ανεργία, η οποία -σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας- φέτος αναμένεται να πέσει κάτω από το 10%, με τις επιχειρήσεις να αναζητούν εργαζόμενους και να μη βρίσκουν, για ορισμένες θέσεις. Αυτή η κεντρική επισήμανση έγινε από τον Άδωνι Γεωργιάδη χθες σε συνέδριο του ΕΒΕΑ, όπου τόνισε ότι αρχές Νοεμβρίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Amazon Web Services και της ΔΥΠΑ, μέσω του οποίου θα εκπαιδευτούν 1.000 άνθρωποι σε δεξιότητες της τεχνολογίας Cloud.
«Στην Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός, «συμβαίνει κάτι εξαιρετικά οξύμωρο. Από τη μία πλευρά, έχουμε αυτή την επίμονη ανεργία, που σιγά σιγά κατεβαίνει, από την άλλη όλοι οι κλάδοι ζητούν εργατικά χέρια. Δεν υπάρχει επιχείρηση σήμερα που να μην ζητά εργαζομένους. Πριν από δέκα χρόνια δεν μπορούσες να βρεις δουλειά, σήμερα δεν μπορείς να βρεις εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.