Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές. Αυτό τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα.
Πιεστικές προκλήσεις
Αναφερόμενος στις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι ο χρόνος εξαντλείται και συμφώνησε με πρόσφατη τοποθέτηση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση η οποία καθιστά επείγουσα την ανάγκη για άμεση δράση και συλλογική προσπάθεια. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η αβεβαιότητα σχετικά με τις γεωπολιτικές, εμπορικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το οικονομικό κλίμα και την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.
«Η Ευρώπη εξήλθε από την πανδημία ευάλωτη και αποδυναμωμένη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν απογοητευτικός το 2023 και το 2024, περίπου 0,5% και 0,7% αντίστοιχα, χαμηλός με βάση οποιοδήποτε κριτήριο. Ένας βασικός παράγοντας που εξηγεί την υποτονική οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι αδύναμες επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμες. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί με σχεδόν τριπλάσιο ρυθμό από ό,τι στη ζώνη του ευρώ κατά τη μετα-πανδημική περίοδο από το τέλος του 2021», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.
Υποχώρηση
Όπως εκτίμησε, η ζώνη του ευρώ κινδυνεύει να χάσει την οικονομική της βαρύτητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αν δεν την έχει χάσει ήδη. «Αποτύχαμε να ανταγωνιστούμε τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ οι οικονομίες μας παραμένουν σε στασιμότητα, αντιμετωπίζοντας επιπλέον και δημοσιονομικές δυσχέρειες. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ καταγράφει μέσο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,3% τα τελευταία 12 τρίμηνα, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός της οικονομίας των ΗΠΑ είναι συγκριτικά πολύ υψηλότερος για την ίδια περίοδο», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας επιπλέον και τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος φαίνεται να πραγματοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες του για δασμούς στις εισαγωγές.
«Με τον όγκο του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ να ανέρχεται σε 1,5 τρισ. ευρώ, είναι σαφές ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα είναι αρνητικοί για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ένας δασμός 10% θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως και 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας εντός ενός έτους», ανέφερε.
Ενιαία αγορά
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την ΕΕ, επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση, να προωθηθεί μια ενιαία αγορά κεφαλαίων, να δημιουργηθεί ένας μόνιμος δημοσιονομικός μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ, για να πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις και τα έργα σε τομείς που στηρίζουν την ανάπτυξη και ενισχύουν τη δυναμική και την ανθεκτικότητα των οικονομιών σε όλη την Ευρώπη και να εναρμονιστούν καλύτερα οι φορολογικές πολιτικές ώστε να παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις.
Εφημερίδα Απογευματινή