Με πέντε νέες ψηφιακές πλατφόρµες η κυβέρνηση προχωρά στη µεγαλύτερη χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας, σαρώνοντας τα στοιχεία 7 εκατ. ιδιοκτητών για τον εντοπισµό αδήλωτων σπιτιών, «µαύρων» εισοδηµάτων από ενοίκια και «πειραγµένων» τετραγωνικών.
Στη βάση δεδοµένων του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της ΑΑ∆Ε, που περιλαµβάνει τις δηλώσεις Ε9 φυσικών και νοµικών προσώπων, και στην πλατφόρµα του Εθνικού Κτηµατολογίου προστίθενται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων, το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, καθώς και δύο νέες εφαρµογές για τα αγροτεµάχια και τα µη ηλεκτροδοτούµενα ακίνητα. Με τη διαλειτουργικότητα των νέων συστηµάτων, οι διασταυρώσεις θα είναι σαρωτικές και χωρίς «τυφλά σηµεία», ενώ όλα τα δεδοµένα -από εµβαδόν και αξία έως πολεοδοµική άδεια, ηλεκτροδότηση και παροχή νερού- θα δηλωθούν εκ νέου.
Αναλυτικότερα:
1. Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων. Η ΑΑ∆Ε προχωρά στη δηµιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων (ΜΙ∆Α), µιας νέας
βάσης δεδοµένων, όπου όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς και τη χρήση τους – εάν είναι ιδιοκατοικούµενα, κενά ή µισθωµένα. Αντίστοιχα, και οι ενοικιαστές θα δηλώσουν τα ακίνητα που µισθώνουν.
Στην πράξη, για κάθε ακίνητο θα δηµιουργηθεί ατοµικός φάκελος, ο οποίος θα περιλαµβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως:
- -Είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος.
- -Κατάσταση: ηλεκτροδοτούµενο, ηµιτελές, κενό, µισθωµένο ή δωρεάν παραχωρηµένο.
- -Μοναδικούς αριθµούς ταυτοποίησης:
- -Αριθµός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ),
- -Κωδικός Αριθµός Εθνικού Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ).
- -∆εδοµένα από τον ∆Ε∆∆ΗΕ.
- -Ασφαλιστήρια συµβόλαια.
- -Εκκρεµείς αγωγές και πολεοδοµικές άδειες από το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος.
- Η ΑΑ∆Ε θα καταγράψει όλα τα δικαιώµατα επί ακινήτων -τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών- ακολουθώντας την εξής διαδικασία:
- -Μεταφορά δεδοµένων. Η ΑΑ∆Ε θα µεταφέρει στο ΜΙ∆Α όλα τα στοιχεία ιδιοκτησίας που διαθέτει ήδη στην πλατφόρµα του Περιουσιολογίου του Taxisnet. Τα δεδοµένα προέρχονται από τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 των φορολογουµένων, µε βάση τις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Τα στοιχεία θα αντιστοιχιστούν µε τους ΑΦΜ των ιδιοκτητών.
- -Ενσωµάτωση µισθωµένων ακινήτων. Θα µεταφερθούν επίσης τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί ως µισθωµένα.
2. Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων. Το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης προχωρά στη δηµιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων, µιας ολοκληρωµένης βάσης δεδοµένων που θα συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές, παρέχοντας πλήρη εικόνα για κάθε ακίνητο. Το νέο µητρώο θα περιλαµβάνει πρόσθετα στοιχεία σε σχέση µε το Περιουσιολόγιο της ΑΑ∆Ε, το Κτηµατολόγιο και το υπό σύσταση ΜΙ∆Α.
Το µητρώο θα συγκεντρώνει πληροφορίες που µέχρι σήµερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες δηµόσιες υπηρεσίες και θα καλύπτει στοιχεία που αφορούν:
- -Ηλεκτροδότηση και ύδρευση (∆Ε∆∆ΗΕ, εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης).
- -Πολεοδοµικά δεδοµένα (Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος – ΤΕΕ).
- -Φορολογική και κτηµατολογική εικόνα (Taxisnet, Κτηµατολόγιο).
- -∆ικαστικές διαφορές (υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια, κτηµατολογικά γραφεία).
- -Αγροτικές επιδοτήσεις για καλλιεργούµενες εκτάσεις.
- -Ασφαλιστήρια συµβόλαια ακινήτων.
Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων θα διασυνδέεται µε όλες τις σχετικές δηµόσιες υπηρεσίες, τις πλατφόρµες του Taxisnet και του Κτηµατολογίου, καθώς και µε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν δεδοµένα. Η ανταλλαγή δεδοµένων θα γίνεται µε περιορισµένο εύρος, ανάλογα µε την κατηγορία του φορέα και τις ανάγκες του.
Για παράδειγµα, η ΕΥ∆ΑΠ θα έχει πρόσβαση µόνο στα στοιχεία ύδρευσης και όχι στη συνολική εικόνα του ακινήτου ή του ιδιοκτήτη. Με την ολοκλήρωση της πλατφόρµας, κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας θα καταγράφεται αυτόµατα. Ετσι, όταν υπογράφεται ένα συµβόλαιο και αναρτάται στο myPROPERTY, το µητρώο θα ενηµερώνει αυτόµατα τις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης κ.λπ., χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πρώην και τον νέο ιδιοκτήτη.
3. Αγροτεµάχια. Το επόµενο διάστηµα αναµένεται να ενεργοποιηθεί µια νέα ψηφιακή πλατφόρµα για τη δήλωση των µεταβολών στα τετραγωνικά µέτρα των γεωτεµαχίων, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθµισης των συστηµάτων καταγραφής και διασταύρωσης των στοιχείων ακινήτων. Η νέα διαδικασία αφορά τόσο φυσικά όσο και νοµικά πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν αγροτεµάχια και οφείλουν να αποτυπώσουν µε ακρίβεια τα στοιχεία τους στις φορολογικές δηλώσεις τους.
4. Κτηµατολόγιο. Μέχρι το τέλος του 2025, η κτηµατογράφηση της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί στο 100% από το 60% σήµερα, διασφαλίζοντας ότι κάθε τετραγωνικό µέτρο ελληνικής γης θα αντιστοιχεί σε έναν µοναδικό Κωδικό Αριθµό Εθνικού Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ). Το Κτηµατολόγιο θα έχει πλέον την πλήρη ευθύνη για όλες τις συναλλαγές που αφορούν τα ακίνητα, µε στόχο τη διαφάνεια και την ταχύτητα στις διαδικασίες.
5. Πλατφόρµα για µη ηλεκτροδοτούµενα ακίνητα. Αυτόµατη απαλλαγή από τα δηµοτικά τέλη για τα µη ηλεκτροδοτούµενα ακίνητα φέρνει νέα ψηφιακή πλατφόρµα που ετοιµάζει η κυβέρνηση. Το σύστηµα, που αναπτύσσεται σε συνεργασία µε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, θα διακόπτει τη χρέωση από την ηµέρα που «πέφτει» ο διακόπτης, χωρίς να απαιτείται δήλωση του ιδιοκτήτη στον δήµο. Σήµερα, οι δήµοι εφαρµόζουν την απαλλαγή µόνο από την ηµεροµηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης, παρά το γεγονός ότι η έναρξη της χρέωσης γίνεται αυτόµατα µε τη σύνδεση του ρεύµατος. Με τη νέα ρύθµιση, η ενηµέρωση των δήµων θα γίνεται απ’ ευθείας από τον ∆Ε∆-∆ΗΕ, περιορίζοντας λάθη και καθυστερήσεις που επιβαρύνουν τους πολίτες
Κυριακάτικη Απογευματινή