Με την περαιτέρω επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, γίνεται πράξη ό,τι ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο που βοηθά τόσο τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις. Έτσι, μπαίνουν στο ευεργετικό για τους εργαζομένους μέτρο σχεδόν 1.500.000 επιπλέον απασχολούμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν πληρώνονταν για τις υπερωρίες που εργάζονταν.
Από την 1η Μαρτίου 2025 αρχίζει πλέον η κανονική εφαρμογή του μέτρου στον κλάδο της φιλοξενίας μετά την πιλοτική περίοδο το προηγούμενο εξάμηνο, προκειμένου να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις. Η κάρτα εργασίας καταγράφει τις υπερωρίες που ποτέ δεν φαίνονταν και για τις οποίες οι εργαζόμενοι έχαναν χρήματα από εργασία που παρείχαν.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά. Οι υπερωρίες, όπου εφαρμόστηκε το μέτρο, αυξήθηκαν συνολικά κατά 815.509 επιπλέον ώρες απασχόλησης σε σχέση με τα έτη πριν από την εφαρμογή του μέτρου. Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν ανά κλάδο όπου εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σουπερμάρκετ 60%, Τράπεζες 38,3%, Εταιρείες security 27,8%, Βιομηχανία 34,3%, Λιανεμπόριο 28,1%.
Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας:
– Έχουμε πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών απασχόλησης.
– Δίδονται κανονικές απολαβές για κάθε ώρα εργασίας.
– Μπαίνει τέλος στις παράνομες υπερβάσεις του εργασιακού ωραρίου.
– Μπαίνει τέλος στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.
– Περιορίζεται η εισφοροδιαφυγή.
– Διευκολύνονται οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας.
– Αυξάνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων.
– Αυξάνονται τα έσοδα του ΕΦΚΑ.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έχει ήδη ανακοινώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τα νυχτερινά και τις αργίες, ιδίως μετά τη σταθερή άνοδο των καταγεγραμμένων υπερωριών στους κλάδους που έχουν ήδη ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.
*Ο Γ. Αυτιάς είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Εφημερίδα Απογευματινή