Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις των Βρετανών ιδιοκτητών της Κωτσόβολος για την πώληση της αλυσίδας, η οποία αριθμεί πάνω από 90 καταστήματα. Επισήμως, η εταιρεία Currys ανακοίνωσε χθες ότι «έχει λάβει και αξιολογεί αρκετές προσφορές», ενώ μέχρι στιγμής από ελληνικής πλευράς έχουν επιβεβαιώσει με σχετικές ανακοινώσεις τους την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, αφενός η ΔΕΗ, η οποία ενδιαφέρεται να αποκτήσει ευρύ δίκτυο λιανικής για να μπει στο εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών, ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων, αφετέρου ο όμιλος Info-Quest του επιχειρηματία και πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Θοδωρή Φέσσα.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η λίστα των εγχώριων ενδιαφερόμενων να διευρυνθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που φέρουν τον όμιλο Μαρινάκη να υποβάλει προσφορά για την Κωτσόβολος, σε συνεργασία με το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και τον Χάρη Καρώνη της Viva Wallet.
Αν και η πώληση της Κωτσόβολος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Currys, η οποία -λόγω της δυσχερούς οικονομικής της κατάστασης- αναθεωρεί την παρουσία της σε διάφορες αγορές, εντούτοις το deal δεν είναι δεδομένο και θα εξαρτηθεί από το προσφερόμενο τίμημα. Ανεπίσημες εκτιμήσεις αναλυτών τοποθετούν την αξία της αλυσίδας, η οποία στην οικονομική χρήση 2022-2023 πραγματοποίησε τζίρο 733.000.000 ευρώ σε περίπου 250.000.000-300.000.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την αποτιμούν τόσο και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Με υψηλές ταχύτητες οι επιχειρήσεις και το 2024
Παρά το διεθνές περιβάλλον προκλήσεων και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους, επιταχύνοντας σταδιακά το 2024 τον βηματισμό τους, παράλληλα με τη διάχυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία. Αυτό εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι η πορεία του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα παρέμεινε ανοδική κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, με τις επιχειρηματικές πωλήσεις να καταγράφουν ετήσια αύξηση 5,5% σε αποπληθωρισμένους όρους, την απασχόληση να ενισχύεται (+9,8% ετησίως στις καθαρές προσλήψεις το α΄ επτάμηνο), όπως και οι επενδύσεις (+8% ετησίως το β΄ τρίμηνο).
Για το υπόλοιπο του έτους, η ΕΤΕ εκτιμά ότι η μεσοπρόθεσμη τάση ανάκαμψης θα δεχτεί τη συσταλτική επίδραση τόσο από την αδύναμη ευρωπαϊκή ζήτηση όσο και από τις υψηλές τιμές, κυρίως στα τρόφιμα. Η πληθωριστική αυτή πίεση θα ενισχυθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Όπως εκτιμά η ΕΤΕ, οι μηχανές ανάπτυξης το 2024 αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλές ταχύτητες, κυρίως για κατασκευές και κλάδους τεχνολογίας (με «καύσιμο» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ η σταδιακή ομαλοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να επαναφέρει τον λοιπό τομέα στη μεσοπρόθεσμη τάση του. Υπό αυτές τις συνθήκες οι επιχειρηματικές πωλήσεις το 2024 εκτιμάται ότι θα πετύχουν ρυθμό ανόδου άνω του 4% σε αποπληθωρισμένους όρους.