Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου των 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων «Νότια της Πελοποννήσου», που έχει ζητήσει για έρευνες φυσικού αερίου ο αμερικανικός κολοσσός Chevron. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ανακοίνωση των όρων του διαγωνισμού ενδέχεται να γίνει ακόμα και την ερχόμενη βδομάδα, ταυτόχρονα ή λίγα 24ωρα μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που αναμένεται να έχει στο Κάιρο την Κυριακή ή τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, με τον πρόεδρο της Chevron, Κλέι Νεφ, και τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Τζον Άντριλ.
Ετήσιο φόρουμ
Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ για τους υδρογονάνθρακες Egypes και οι συζητήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής των δύο αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών αποσκοπούν στο να αναδειχθεί η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο να διευκολύνει τις έρευνες, ώστε να τρέξουν ταχύτερα και να έχουμε αποτελέσματα ακόμη και πριν από το 2030, αλλά κυρίως να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για εξορύξεις.
Το τελευταίο, δηλαδή η παραχώρηση μεγαλύτερων οικοπέδων για έρευνα, χωρίς ακόμη να αποκαλύπτονται οι περιοχές-στόχοι, αφορά κυρίως τη Chevron, για την οποία η παραχώρηση των 11.000 τ.χλμ. αποτελεί μικρή έκταση συγκριτικά με τις περιοχές που αναλαμβάνει να ερευνήσει, ενώ στο θέμα είχε αναφερθεί και το υπουργείο Ενέργειας τον περασμένο μήνα, επισημαίνοντας ότι «στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών».
11.000 τ.χλμ. το «οικόπεδο» «Νότια της Πελοποννήσου», όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε πρώτη φάση η Chevron
Καλλιεργείται έτσι η προσδοκία ότι η πρώτη αυτή φάση του διαγωνισμού που αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του μήνα στο ΦΕΚ και στην «Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», ώστε να ανοίξει το παράθυρο των προσφορών για 90 ημέρες μαζί με το μπλοκ «Α2», που διεκδικεί η Helleniq Energy, θα είναι μόνο η αρχή για έναν ευρύτερο κύκλο σημαντικών παραχωρήσεων προς τη Chevron και ενδεχομένως την Exxon, οι οποίες έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες με επενδύσεις που απαιτούν δισεκατομμύρια ευρώ.
Η δε πιθανολογούμενη συνάντηση του Θ. Σκυλακάκη με τον αντιπρόεδρο της Exxon, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να λάβει τους επόμενους μήνες την τελική της επενδυτική απόφαση για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχει στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις της εταιρείας, που αποτελεί την επικεφαλής της κοινοπραξίας μαζί με την Helleniq Energy, στην πολλά υποσχόμενη περιοχή της Κρήτης, στην οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες.
Ίση μεταχείριση
Αναφορικά με τους όρους διαγωνισμού για το μπλοκ «Νότια της Πελοποννήσου», που επιδιώκει να αναλάβει η Chevron, αναμένεται ότι δεν θα διαφέρουν από εκείνους της Exxon για λόγους ίσης μεταχείρισης των επενδυτών. Αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη διάρκεια των ερευνών θα είναι 8 χρόνια (3 η πρώτη φάση, 3 η δεύτερη και από 2 η γεώτρηση) και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν για μια 25ετία. Το αισιόδοξο σενάριο είναι οι διαδικασίες να περιοριστούν στην εξαετία, αν η εταιρεία «τρέξει» γρήγορα τις διαδικασίες.
Η ατζέντα Σκυλακάκη κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο δεν περιορίζεται μόνο στις έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και το φιλόδοξο project της απευθείας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GRECY). Το έργο, που προχωρά βήμα βήμα με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το 2030, προορίζεται να μεταφέρει μελλοντικά πράσινη ενέργεια έως 9,5 GW από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές.
Εφημερίδα Απογευματινή