ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Εργασιακό burnout για 74% των εργαζομένων

Εξαντλημένοι και χωρίς σωματική καταπόνηση
10:01 - 13 Φεβρουαρίου 2025

Έντονες αναδεικνύονται οι αρνητικές επιδράσεις του επαγγελματικού περιβάλλοντος στην υγεία των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται η παγίωση των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των φύλων όσο και των απασχολούμενων με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Prorata για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 47% -δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο- των εργαζομένων δήλωσε ότι η εργασία του απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως ορθοστασία, άρση βαριών αντικειμένων και παραμονή αρκετής ώρας σε πολύ ζεστό ή κρύο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, το 74% -δηλαδή τρεις στους τέσσερις- δήλωσε ότι πάντα ή συχνά επιστρέφει στο σπίτι του από την εργασία νιώθοντας σωματική εξάντληση. Σημαντικά υψηλό (61%) είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων του δείγματος που θεωρεί πως η εργασία του έχει επηρεάσει δυσμενώς τη σωματική του υγεία.

«Τα κλαδικά ευρήματα και εκείνα που αφορούν το μέγεθος των επιχειρήσεων αποτυπώνουν την αρνητική επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος της εργασίας στην υγεία των εργαζομένων, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της παραγωγικής διάρθρωσης και της βιωσιμότητας του αναπτυξιακού υποδείγματος και την ανάγκη παραγωγικής και επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης», σχολιάζουν σχετικά οι ερευνητές.

Σχετικά με τον κλάδο δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων του δείγματος (23%) εργαζόταν στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο καθώς και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, το 16% σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης και το 14% στη μεταποίηση. Σε επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες απασχολούνταν το 13% του δείγματος, ενώ στον κλάδο μεταφορών και αποθήκευσης το 10%. Μικρότερο ήταν το ποσοστό όσων εργάζονταν στον κλάδο των κατασκευών (7%), στην εκπαίδευση (6%), σε κλάδους που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (6%) και στον κλάδο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας (5%).

Η σωματική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της εργασίας, η σωματική εξάντληση και γενικά οι επιπτώσεις της εργασίας στην υγεία των εργαζομένων διαφοροποιούνται σημαντικά και ανά επίπεδο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η εργασία τους απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση, θετικά απάντησε το 62% των ερωτηθέντων με τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, το 58% όσων ήταν έως απόφοιτοι γυμνασίου και το 57% εκείνων που είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο και δεν είχαν λάβει άλλη εκπαίδευση. Χαμηλότερο (38% και 21% αντίστοιχα) είναι το ποσοστό των θετικών απαντήσεων του δείγματος με ανώτατη εκπαίδευση ή με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Εφημερίδα Απογευματινή