Αυξήσεις από 1.092€ βάσει των τριετιών

Ανάσα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Τι κερδίζετε, ποιες ισχύουν, τι αποδίδουν
16:01 - 10 Οκτωβρίου 2023

Το υπουργείο Εργασίας μετά την αναγνώριση των τριετιών κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά για τον τρόπο αμοιβής, αν κάποιος είχε τριετίες πριν από το 2012. Το είχε υποσχεθεί ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης και πλέον ανοίγει ο δρόμος με σχετική εγκύκλιο.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύθηκε χθες, απαντά στο άρθρο 33 του ν. 5053/2023 (Α΄ 158), για την «αμοιβή του χρόνου προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και αναπροσαρμογή των αποδοχών των εργαζομένων».

Αναλυτικά:

1.Κατ’ αρχάς, από την Πρωτοχρονιά του 2024 αίρεται η πολυετής αναστολή κάθε νόμου, διάταξης, συλλογικών συμβάσεων κ.λπ. που προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας. Δηλαδή το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας, που επιβλήθηκαν το 2012 με τα μνημόνια.

2.Όσοι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πριν από τις 14/2/2012 και μετά από την 1η/1/2024.

Η προσαύξηση

Να δούμε το αποτέλεσμα πλέον της εγκυκλίου σε ό,τι φορά τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας.

α) Υπάλληλοι με εξαρτημένη εργασία

Για τους υπαλλήλους, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, το ποσοστό αύξησης είναι 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και, συνολικά, ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Εργατοτεχνίτες

Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, η προσαύξηση καθορίζεται σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και, συνολικά, 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Τα τέσσερα βασικά ερωτήματα

Τι γίνεται, όμως, για τον χρόνο εργασίας που έχει διανυθεί έως τις 14/2/2012 ή θα διανυθεί από 1/1/2024 και μετά, με καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Αυτός ο χρόνος εργασίας με μερική απασχόληση λαμβάνεται υπόψη ως προϋπηρεσία με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται για εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο του ως άνω αναφερόμενου συγκρίσιμου εργαζομένου αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

Τι γίνεται αν οι τακτικές αποδοχές είναι υψηλότερες των νόμιμων αποδοχών;

Σε αυτή την περίπτωση οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

Τι γίνεται με τη χρονική περίοδο από 14/2/2012 έως και τις 31/12/2023, κατά την οποία οι τριετίες κ.λπ. ήταν στον «πάγο»; Υπάρχει αξίωση;

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι καμία αξίωση δεν γεννάται ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας.

Επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τις 14/2/2012 έως και τις 31/12/2023;

Η απάντηση είναι όχι!

Οι τριετίες

Το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους από το ξεπάγωμα των τριετιών ξεκινά από 1.092 ευρώ και μπορεί να φτάσει τις 3.276 ευρώ τον χρόνο. Έτσι, με μία τριετία προκύπτει μηνιαία αύξηση 78 ευρώ τον μήνα ή 1.092 ευρώ ετησίως. Με δύο τριετίες η αύξηση είναι 156 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 2.184 ευρώ τον χρόνο, ενώ με τρεις τριετίες προκύπτει μηνιαία αύξηση 234 ευρώ που ετησίως φτάνει τα 3.276 ευρώ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Διορθώνουμε μια μεγάλη αδικία

«Ξεπαγώσαμε τις τριετίες δύο χρόνια νωρίτερα. Η αύξηση δεν αφορά μόνο τον βασικό μισθό. Αφορά και σε ό,τι συνδέεται με το βασικό. Πενταετίες, επιδόματα, διάφορα. Η οικονομία μας πάει καλά και μπορούμε να το κάνουμε γιατί εμπιστευόμαστε ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και, άρα, θα καταφέρει να αντέξει αυτό το βάρος», τονίζει ο υπουργός Εργασίας

«Κυρίως, όμως, το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλη αδικία ότι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων δεν έχουν πάρει καμία αύξηση όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Εάν στο ενδιάμεσο διάστημα κάποιος εργοδότης έχει δώσει αυξήσεις πάνω από το βασικό μισθό, αυτές θα προσμετρηθούν στην αύξηση. Αν έχει δώσει παραπάνω από το 30% δεν θα πάρεις παραπάνω αύξηση. Αν έχει δώσει παρακάτω από το 30% και εσύ έχεις συμπληρώσει τρεις τριετίες, θα πάρεις το υπόλοιπο. Αυτοί τους οποίους αφορούν οι τριετίες είναι στο σύνολο πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Περίπου 600.000 είναι αυτοί που δεν έχουν δει καμία αύξηση στον ιδιωτικό τομέα, άρα θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις και οι άλλοι που θα δουν λιγότερη αύξηση».