Είναι καλύτερο να προετοιµαζόµαστε και να προλαµβάνουµε», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που µετέβη εκτάκτως µαζί µε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στη Σαντορίνη, µία ηµέρα αφότου το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, µέχρι το τέλος του µήνα.
Η κυβέρνηση συνέστησε ψυχραιµία και υπακοή στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, αφήνοντας ελπίδες ότι το νησί θα βρει τους φυσιολογικούς του ρυθµούς. Την ίδια ώρα, εκτελούνται τακτικές συναντήσεις για το ζήτηµα, από το επιτελείο του υπουργείου Τουρισµού, τον ΕΟΤ, καθώς και από την Πανελλήνια Οµοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδας.
Ο Αντώνης Παγώνης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης (ΕΞΣ), µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς την επίδραση των αιφνίδιων γεωλογικών φαινοµένων στην τουριστική αγορά και µάλιστα ενός διεθνούς, premium προορισµού, όπως είναι η Σαντορίνη. Πώς αντιλαµβάνονται όµως τα πράγµατα οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και ποιες είναι οι ανησυχίες τους για τη φετινή σεζόν; «Είναι όλοι σε επιφυλακή και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Ο Φεβρουάριος είναι ένας “νεκρός” µήνας σε επίπεδο φιλοξενίας και ελάχιστες ξενοδοχειακές µονάδες είναι σε λειτουργία. Αυτό που µπορώ να πω είναι πως από την Πέµπτη είναι περισσότερο εφησυχασµένοι, χάρη στη διαρκή ενηµέρωση που λαµβάνουν από τους γεωλόγους και σεισµολόγους σε ό,τι αφορά την εκτόνωση του φαινοµένου», απαντά σε επικοινωνία µε την εφηµερίδα. Πάντως, όπως διαβεβαίωσε, είχε δοθεί πλάνο ετοιµότητας από τον πρώτο και δεύτερο βαθµό Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και από την Πολιτική Προστασία.«Οι κάτοικοι και οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης ήταν και είναι έτοιµοι», τόνισε, καθιστώντας αξιοσηµείωτη την προνοητικότητα της Πολιτικής Προστασίας που πρώτη φορά έπραξε εγκαίρως, έτοιµη να προλάβει τα χειρότερα σενάρια. «Το πρώτο µας µέληµα είναι η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού. Μετά θα κοιτάξουµε την οικονοµία». Ερωτηθείς για το τι είδους µέτρα σκοπεύουν να ζητήσουν από την κυβέρνηση οι επιχειρηµατίες στον κλάδο της Φιλοξενίας, ο κ. Παγώνης είπε πως αυτό είναι κάτι που ήδη συζητείται και πως θα ανακοινωθεί το επόµενο διάστηµα σε συνεννόηση, πάντα, µε την Αυτοδιοίκηση και την Πολιτική Προστασία.
Κρατήσεις
Το σίγουρο είναι πως, όπως λέει, δεν υπάρχει κανένας αρνητικός αντίκτυπος στη φετινή σεζόν για την ώρα, κάτι που επιβεβαιώνουν οι µηδενικές ακυρώσεις. «∆εν υπάρχει ούτε µία ακύρωση αυτή τη στιγµή. Αντιθέτως, οι κρατήσεις συνεχίζουν να κινούνται µε τον ίδιο ρυθµό, όπως δηλαδή και πριν από περίπου δύο µε τρεις εβδοµάδες, που δεν υπήρχε το φαινόµενο», υπογραµµίζει. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε πληθώρα δηµοσιευµάτων στον ξένο Τύπο σχετικά µε τα πιθανά σενάρια ενός ισχυρού σεισµού, προκαλώντας ντόµινο ανησυχιών, που θα µπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη φήµη της Σαντορίνης. «Εµείς δεν θεωρούµε ότι θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση και ακόµα και τώρα θεωρούµε πως θα έχουµε µια κανονική σεζόν», λέει ο πρόεδρος της ΕΞΣ. Μάλιστα, ως προς τις προκρατήσεις και τις κρατήσεις, αυτή την ώρα λέει πως κινούνται στα ίδια, περίπου, επίπεδα µε την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Μπορεί πράγµατι να παραµένει η διάθεση για ταξίδι σε ένα σεισµικά δραστήριο και ηφαιστειογενή προορισµό; «Θεωρώ πως η παγκόσµια αγορά έχει, πλέον, συνηθίσει την οποιαδήποτε ανατροπή προκύπτει από τα ακραία φυσικά φαινόµενα των τελευταίων ετών, όπως είναι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, οι πληµµύρες κ.ο.κ. και η όρεξη για ταξίδι επανέρχεται ταχύτατα», εξηγεί.
Υποδομές
Θα µπορούσε η έκτακτη αυτή συνθήκη στη Σαντορίνη να αποτελέσει το έναυσµα για να κλείσει οριστικά το χρόνιο ζήτηµα της έλλειψης υποδοµών – τόσο αντίθετη µε το µέγεθος της τουριστικής της βιοµηχανίας του νησιού; «Πιστεύω ότι είναι η καταλληλότερη στιγµή για να ξεκινήσουν τα µεγάλα έργα υποδοµών που θα έπρεπε ήδη να έχουµε», απαντά, λέγοντας πως αν υπήρχε το λιµάνι που αρµόζει στη Σαντορίνη, ίσως τα πράγµατα να ήταν διαφορετικά, συστήνοντας άµεση εφαρµογή του στρατηγικού σχεδιασµού που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Είναι λοιπόν σαφές πως, µόλις εκτονωθεί η σεισµική δραστηριότητα, θα τεθούν ως επιτακτική ανάγκη η άµεση χρηµατοδότηση και η εφαρµογή των αναπτυξιακών σχεδίων βελτίωσης των υποδοµών, όχι µόνο στη Σαντορίνη αλλά σε όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα δε συναρµόδια υπουργεία θα πρέπει άµεσα να επανεξετάσουν το ζήτηµα της στατικής επάρκειας στα κτίρια της νησιωτικής Ελλάδας και την επίλυση του προβλήµατος υποστελέχωσης στους δήµους. Αλλωστε, η άποψη των επιχειρηµατιών στον κλάδο της Φιλοξενίας παραµένει ίδια απέναντι σε όσους ρίχνουν τις ευθύνες στον «υπερτουρισµό». ∆εν συµφωνούν καν µε τη χρήση του όρου και πιστεύουν πως όλα είναι θέµα οργανωµένου συντονισµού.
Εφημερίδα Κυριακάτικη Απογευματινή