Σαρωτικές αλλαγές σε επιδόµατα, φόρους και κρατικά έσοδα δροµολογεί η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας µεταρρυθµίσεις που αγγίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επενδυτές. Με αιχµή το Εθνικό Μητρώο Επιδοµάτων, αναδιαρθρώνεται η επιδοµατική πολιτική, ενώ επιταχύνονται οι επιστροφές ΦΠΑ για την τόνωση της αγοράς. Στη φορολογία επανεξετάζονται οι πράσινοι φόροι, εισάγεται νέο σύστηµα για τους εταιρικούς οµίλους και ενισχύονται οι φορολογικοί έλεγχοι µέσω Τεχνητής Νοηµοσύνης.Ταυτόχρονα, προχωρά η χαρτογράφηση του ιδιωτικού χρέους, η αξιοποίηση της δηµόσιας ακίνητης περιουσίας και η δηµιουργία ψηφιακής πλατφόρµας για το «µαύρο» χρήµα. Πιο συγκεκριµένα:
1. Κοινωνικά επιδόµατα
Ριζικές αλλαγές στην επιδοµατική πολιτική προωθεί η κυβέρνηση, βάζοντας τέλος σε στρεβλώσεις και αδικίες στη διανοµή κοινωνικών παροχών. Κοµβικό σηµείο της µεταρρύθµισης αποτελεί η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Επιδοµάτων και Παροχών, το οποίο θα συνδέεται µε όλα τα πληροφοριακά συστήµατα των αρµόδιων υπουργείων και φορέων. Στόχος του µητρώου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσµατικότητας, διασφαλίζοντας δικαιότερη κατανοµή των 3,1 δισ. ευρώ που κατευθύνονται σε περισσότερους από 1,2 εκατ. δικαιούχους.
Το οικονοµικό επιτελείο εκτιµά ότι η νέα δοµή θα περιορίσει φαινόµενα αλληλοεπικαλύψεων και σπατάλης δηµόσιων πόρων. Με την πλήρη εφαρµογή του Μητρώου, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει το σύστηµα παροχών και να διαµορφώσει ένα σύγχρονο και δίκαιο πλαίσιο κοινωνικής στήριξης, προσαρµοσµένο στις πραγµατικές ανάγκες των πολιτών.
2. Επιστροφές ΦΠΑ
Ταχύτερες επιστροφές φόρων µε επίκεντρο τον ΦΠΑ καθιερώνει η ΑΑ∆Ε µε το νέο αυτοµατοποιηµένο σύστηµα που µειώνει τον χρόνο πίστωσης των χρηµάτων στους δικαιούχους σε µόλις λίγες ηµέρες, µε στόχο την αντιµετώπιση των προβληµάτων ρευστότητας που αντιµετωπίζουν σήµερα οι επιχειρήσεις. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι εκκρεµείς επιστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ τον Νοέµβριο του 2024, ενώ η Εφορία αναζητά χιλιάδες φορολογούµενους για να τους επιστρέψει 230 εκατ. ευρώ που δικαιούνται. Οι ληξιπρόθεσµες επιστροφές φόρων µε καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών ανήλθαν στα 365 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 213 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη που δεν µπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (π.χ. µη ανταπόκριση δικαιούχων ή ελλιπή δικαιολογητικά). Οι επιστροφές φόρων κάτω των 90 ηµερών αυξήθηκαν στα 342 εκατ. ευρώ τον Νοέµβριο από 315 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
3. Πράσινη φορολογία
Επανεξέταση του συστήµατος των πράσινων φόρων από µηδενική βάση για την ενίσχυση του «κουµπαρά» των δράσεων που διατίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος υπό το πρίσµα της κλιµατικής αλλαγής. Το έργο της πράσινης φορολογικής µεταρρύθµισης έχει αναλάβει ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών για την ανάπτυξη νέων πολιτικών στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κατευθύνσεων που έχει δώσει η Κοµισιόν µε σχετική Οδηγία.
Η Ελλάδα έχει ενσωµατώσει µέτρα για την πράσινη φορολογία, ωστόσο απαιτείται νέα χαρτογράφηση µε καινούργια µοντέλα και προηγµένες µεθόδους οικονοµετρικής εκτίµησης που θα επιτρέψουν τον άµεσο προσδιορισµό από τον αντίκτυπο των µέτρων περιβαλλοντικής φορολογίας σε όλους τους τοµείς που επηρεάζονται, δηλαδή την κοινωνία, την οικονοµική δραστηριότητα και το περιβάλλον. Να σηµειωθεί ότι σήµερα επιβάλλονται διάφορα περιβαλλοντικά τέλη και εισφορές, όπως για παράδειγµα το πράσινο τέλος 0,03 ευρώ το λίτρο στο diesel κίνησης, και δεν είναι σίγουρο εάν εκεί υπάρχουν άλλα περιθώρια, καθώς το 67% της τελικής τιµής των καυσίµων κίνησης -και συγκεκριµένα της αµόλυβδης βενζίνης- είναι φόροι και δασµοί.
Επίσης τρέχει ήδη το έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος οχηµάτων (πλέον του τέλους ταξινόµησης) στα εισαγόµενα µεταχειρισµένα Ι.Χ. παλαιού τύπου. Από 1ης.1.2025 έχει αυξηθεί το τέλος ανθεκτικότητας για την κλιµατική κρίση ανά ηµερήσια χρήση και ανά δωµάτιο ή διαµέρισµα, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν ειδικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες και για τα καπάκια στα πλαστικά ποτήρια.
4. Φορολογία οµίλων
Στο υπουργείο Οικονοµικών εξετάζουν να υιοθετήσουν πρώτη φορά ένα νέο σύστηµα φορολόγησης των εταιρικών οµίλων (group taxation), καθώς πρόκειται για µία µεταρρύθµιση που εκτιµάται ότι θα επιφέρει οφέλη για τις επιχειρήσεις και την οικονοµία. Παράλληλα, µέχρι το τέλος του έτους αναµένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση φορολογικών ερµηνευτικών πράξεων (advanced tax ruling), που θα διαµορφώσει ένα πιο σταθερό και προβλέψιµο φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη µείωση της φορολογικής αβεβαιότητας και στην ενίσχυση της εµπιστοσύνης των επενδυτών, σε µια κρίσιµη περίοδο για την οικονοµία.
5. Ιδιωτικό χρέος – ευάλωτοι
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους θα δηµιουργηθεί µια ηλεκτρονική βάση δεδοµένων που θα συλλέγει στοιχεία από όλους τους δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς πίστωσης, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη πηγή, προκειµένου να υπάρξει µία συνολική εικόνα για το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους στη χώρα µας.Παράλληλα, το επόµενο διάστηµα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναµίσθωσης Ακινήτων για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών, µέσω της απόκτησης και µίσθωσης της κύριας κατοικίας τους -υπό προϋποθέσεις- για την αποφυγή τυχόν εξώσεων.
6. Φορολογικοί έλεγχοι
Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός των φορολογικών ελέγχων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για το 2025, καθώς θα αναβαθµίσει το σύστηµα των διασταυρώσεων και θα ενισχύσει τα έσοδα που εισπράττει το κράτος. Μέσω της πλατφόρµας myDATA και της εγκατάστασης συστήµατος επιχειρηµατικής ευφυΐας/ανάλυσης δεδοµένων έως το τέλος του έτους, η ΑΑ∆Ε στοχεύει στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεµπορίου µε την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοηµοσύνης και της µηχανικής µάθησης.
Ταυτόχρονα, η επέκταση της χρήσης των στοιχείων που υποβάλλονται στην πλατφόρµα myDATA θα τελειοποιήσει τον σχεδιασµό για την αυτόµατη συµπλήρωση, εκκαθάριση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
7. Νέα εργαλεία για την καταπολέµηση του «µαύρου» χρήµατος
Στην τελική φάση βρίσκεται η ανάπτυξη πλατφόρµας συλλογής στατιστικών δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο από δικαστικές και εποπτικές αρχές, µε στόχο την πρόληψη και καταστολή του «µαύρου» χρήµατος.
Κυριακάτικη Απογευματινή