Ρεκόρ διετίας στις τιμές φυσικού αερίου

Ακριβό το ρεύμα και τους επόμενους μήνες
10:20 - 8 Φεβρουαρίου 2025

Δυσοίωνες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των ολοένα και ακριβότερων τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η εκτόξευσή τους σε υψηλά διετίας, πάνω από τα 53-55 ευρώ η μεγαβατώρα, προοιωνίζονται τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες. Οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν παραβολική άνοδο τους τελευταίους μήνες και από τα 22 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο έχουν υπερδιπλασιαστεί ως αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της σταθερής μείωσης των αποθεμάτων στις αποθήκες που διαθέτουν οι ευρωπαϊκές χώρες (περίπου 55%). Ακόμη χειρότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας δείχνουν τιμές άνω των 50-53 ευρώ ακόμη και με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το φυσικό αέριο θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ή τουλάχιστον δεν θα υποχωρήσει αισθητά, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας διέλευσης του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Οι προμηθευτές και καταναλωτές φυσικού αερίου βρίσκονται σε δίλημμα για το αν πρέπει να αγοράσουν σε αυτές τις τιμές μεγάλες ποσότητες, οι ευρωπαϊκές χώρες αν θα πρέπει να φουλάρουν τις αποθήκες, πληρώνοντας ακριβό τίμημα, ενώ την ίδια στιγμή οι αμερικανικές εταιρείες LNG σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ανάγκη των κρατών-μελών της ΕΕ για φυσικό αέριο και πωλούν επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα το υγροποιημένο αέριο μέσω ΗΠΑ, το οποίο επίσης τιμολογείται κοντά στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο περιβάλλον αυτό και με τις στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να διατηρούνται, το ακριβό φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής, έρχεται να δημιουργήσει πρόσθετους πονοκεφάλους. Αν μη τι άλλο, οι τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου επιβεβαιώνουν ότι οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν, παρά την αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Παράλληλα, οι εταιρείες του κλάδου θα κληθούν να διατηρήσουν τις μεγάλες εκπτώσεις που κάνουν τους τελευταίους μήνες για να κρατήσουν σε ανεκτά επίπεδα τις τιμές τους (15,5-16,5 λεπτά/KWh) και το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων της τάξης των 20 εκατ. ευρώ μηνιαίως (1,5 λεπτό), προκειμένου οι χρεώσεις για ρεύμα να διατηρούνται κοντά στα 14-15 λεπτά ανά κιλοβατώρα για εκατομμύρια νοικοκυριά που διαθέτουν κυμαινόμενα πράσινα τιμολόγια.

Εφημερίδα Απογευματινή