Έξι δυναμικές εταιρείες (Dialectica, ΜΕΒΓΑΛ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Resource Recovery, Όμιλος MITSIS, THEON Sensors και Proto), που συνδυάζουν υψηλές οικονομικές επιδόσεις και μία επιτυχημένη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία, βραβεύτηκαν προχθές στον 8ο Διαγωνισμό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», που διοργανώνουν η Eurobank και η Grant Thornton. Στην ομιλία του ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, χτύπησε ξανά το καμπανάκι για την κρισιμότητα της αύξησης των επενδύσεων. «Η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων πρέπει να γίνει κτήμα τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και της κοινωνίας αλλά και των επιχειρήσεων. Να λειτουργήσει ως ένας νέος “πολικός αστέρας”, που θα φέρει τη χώρα στη νέα εποχή που σηματοδοτεί η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Eurobank.
Σύμφωνα με μελέτη της τράπεζας, προκειμένου η χώρα να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία του Ταμείου Ανάκαμψης αναπτυσσόμενη ταχύτερα, κατά 9% ετησίως, μέχρι το τέλος του 2030. Αλλά και η Ευρώπη, με οδηγό την έκθεση Ντράγκι, πρέπει να κινηθεί δυναμικά για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα, αυξάνοντας τις επενδύσεις της στο 27% του ΑΕΠ. Το καμπανάκι Καραβία για την αύξηση των επενδύσεων βρήκε σύμφωνο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που ήταν ομιλητής στα «Growth Awards» και ο οποίος είπε ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν στο 17,5% του ΑΕΠ φέτος, κλείνοντας στις 3 ποσοστιαίες μονάδες την ψαλίδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Απευθυνόμενος πάντως στο κοινό των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την κρισιμότητα της πολιτικής σταθερότητας. «Όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια δεν τα έχουμε πετύχει μόνο λόγω του μείγματος οικονομικής πολιτικής. Τα καταφέραμε και διότι έχουμε πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Και αυτή πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί», τόνισε.
Παραδοσιακά στα «Growth Awards» η Grant Thornton παρουσίασε και την ετήσια έκθεσή της για την επιχειρηματικότητα. Για το 2025, λοιπόν, 4 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζοντας ανησυχίες που συνδέονται κυρίως με γεωπολιτικές εξελίξεις. Για την ελληνική οικονομία οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο αισιόδοξοι, με την αισιοδοξία αυτή να κυριαρχεί στους 5 από τους 10. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι 6 στους 10 επιχειρηματίες μεγάλων επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ η αναλογία αυτή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 4 στους 10 λόγω ανησυχιών για την εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών αλλά και τη στασιμότητα στην Ευρώπη, που μπορεί να έχει επίπτωση στην ελληνική οικονομία.
!Προβληματικό, πάντως, για την επιδιωκόμενη πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες, βρήκα το σημείο της έρευνας που αφορά την πρόθεση των επιχειρήσεων να ζητήσουν χρηματοδότηση τους επόμενους 12 μήνες. Μόλις 5 στις 10 επιχειρήσεις σχεδιάζουν να δανειστούν. Το 57% εκείνων των επιχειρήσεων που δεν αναμένεται να ζητήσουν χρηματοδότηση δηλώνουν ότι δεν τη χρειάζονται, καθώς θα στηρίξουν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια. Σε δύσκολο στοίχημα για τις τράπεζες βλέπω να εξελίσσεται η πιστωτική επέκταση.
Εφημερίδα Απογευματινή