Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς, με την εφορία να απλώνει δίχτυα σε εύπορα φυσικά πρόσωπα και σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Από τις 17 Φεβρουαρίου τίθεται σε λειτουργία η νέα υπερυπηρεσία της ΑΑΔΕ, με βασική αποστολή να ξεσκονίσει την οικονομική ελίτ της χώρας.
Ποιους αφορά
Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) έρχεται να κλείσει κάθε «χαραμάδα» φοροδιαφυγής, επιβλέποντας φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας, εισηγμένες εταιρείες με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, καθώς και επιχειρήσεις που καταγράφουν ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, με τους ελεγκτές να αναζητούν αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που διαφεύγουν από το «μάτι» της εφορίας.
Η νέα υπηρεσία, που δημιουργείται από τη συγχώνευση των μέχρι πρότινος αρμόδιων ελεγκτικών κέντρων, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και διασταύρωσης στοιχείων, στοχεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη φορολογική συμμόρφωση των κορυφαίων οικονομικών παικτών της χώρας. Οι ελεγκτές του ΚΕΜΕΦ θα υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους αξιοπιστίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η νέα υπηρεσία θα λειτουργήσει με απόλυτη ακεραιότητα.
Το ΚΕΜΕΦ, με έδρα την Περιφέρεια Αττικής και αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στον εντοπισμό και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Οι επιχειρησιακοί του στόχοι περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση φορολογικών στρεβλώσεων, τη διασφάλιση της συμμόρφωσης μεγάλων επιχειρήσεων και πλούσιων φορολογουμένων, καθώς και τον έλεγχο προσώπων που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Αρμοδιότητες
Οι βασικές αρμοδιότητες του υπερκέντρου θα είναι, μεταξύ άλλων:
- – Φορολογικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
- – Λήψη διασφαλιστικών μέτρων για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (δεσμεύσεις καταθέσεων, ακινήτων, περιεχομένων θυρίδων κ.λπ.).
- – Διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί υποθέσεων που αφορούν τόσο κατοχή ακίνητης περιουσίας όσο και μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας (κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων).
- – Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων αρμοδιότητας της υπηρεσίας, όπως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, οι πληρωμές, οι οφειλές, η συνεχής ενημέρωση και η παροχή των πληροφοριών στα Τμήματα Ελέγχου και στο Δικαστικό της Υπηρεσίας.
Όπως είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση της σύστασης της νέας υπηρεσίας τον Δεκέμβριο ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής:
«Αξιοποιώντας την ελεγκτική εμπειρία 11 ετών προχωρούμε στη σύσταση ενός πρότυπου ελεγκτικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών για την ολιστική αντιμετώπιση των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, τόσο στο επίπεδο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά. Το νέο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων στελεχώνεται με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, το οποίο θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες ελεγκτικές πρακτικές. Η ενιαία οργανωτική δομή μάς επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες προκλήσεις και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη φορολογική δικαιοσύνη μέσα από ένα περιβάλλον διαφάνειας και εμπιστοσύνης για όλους τους φορολογούμενους».
Εφημερίδα Απογευματινή