Σταθερά συνεχίστηκε και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023 ο υψηλός αριθμός ρυθμίσεων οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ενώ σε υψηλά σταθερά επίπεδα παραμένει ο αριθμός νέων αιτήσεων. Τα δεδομένα αυτά αντανακλούν το ενδιαφέρον των πολιτών και την αποτελεσματικότητα του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού, που τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται και αξιοποιείται δυναμικά δίνοντας λύση σε χιλιάδες οφειλέτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:
- Τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 856 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών, αντιστοιχούν σε σύνολο 290.000.000 ευρώ, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.628.
- Συνολικά, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 8.804 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,26 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
- Σε σταθερά επίσης υψηλό επίπεδο διατηρείται και το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς.
Η πλειονότητα των αιτήσεων που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό κινούνται στο εύρος οφειλής 50.000 -200.000 ευρώ. Οι οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ ανέρχονται συνολικά σε 12 δισ. ευρώ και αποτελούν το 57% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού. Σημειώνεται ότι μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.
Στις ρυθμίσεις που έχουν δοθεί μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, το μέσο κούρεμα για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 17,6%, ενώ για τις οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς διαμορφώνεται σε 28%. Πάντως, το 45% των ρυθμίσεων προς χρηματοδοτικούς φορείς (βάσει οφειλών) έχει λάβει κούρεμα μεγαλύτερο του 30%. Το συνολικό ποσό διαγραφής οφειλών που έχει επιτευχθεί μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχεται σε 943,760.000 ευρώ.
Οι ελεγκτές «σκανάρουν» 5.000 κωδικούς προϊόντων για την ακρίβεια
Στους δρόμους βρίσκονται οι ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης και «χτενίζουν» τα τιμολόγια εταιρειών εμπορίας ειδών καθαρισμού, προσωπικής φροντίδας, ακόμη και ελαιολάδου. Τα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών εξετάζουν 5.000 κωδικούς προϊόντων για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αποκλίσεις από το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την ακρίβεια που οφείλεται στην αισχροκέρδεια. Όπως δήλωσε (στην ΕΡΤ) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, «το υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει να τιμωρεί αυτούς που παρανομούν», διευκρινίζοντας πως «δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τις εταιρείες, αλλά να καταλάβουν όλοι ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται». Σχολίασε, δε, ότι στη μάχη κατά της ακρίβειας «λαμβάνουμε σκληρά μέτρα παρέμβασης στη λειτουργία της αγοράς, που δεν έχει λάβει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει σε μείωση του γενικού πληθωρισμού και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων το τελευταίο δίμηνο».