ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Το σκηνικό θυμίζει την περίοδο πριν από το μεγάλο «κραχ» του 1987

18:18 - 5 Οκτώβριος 2023
  • Έβλεπα το sell-off στις διεθνείς αγορές και αναρωτήθηκα πού να βρίσκεται ο περιβόητος «δείκτης φόβου» των επενδυτών. Είδα και… τρόμαξα και μετά αναθάρρησα. Έναν μήνα πριν ήμασταν σε επίπεδα απληστίας (greed), τώρα στα βάραθρα του ακραίου φόβου (extreme fear). Η εμπειρία έχει δείξει πως, όταν η ανησυχία στις αγορές χτυπάει κόκκινο, τότε ακριβώς είναι που τα πράγματα πάνε προς την αντίστροφη κατεύθυνση…
  • Πάντως, η κατάσταση δεν δείχνει καλή. Διάβαζα χθες κι ένα report της Societe Generale ότι το όλο σκηνικό θυμίζει την περίοδο πριν από το μεγάλο «κραχ» του 1987 και με έπιασε ένα σύγκρυο. Η αλήθεια είναι πως πολλοί ονειρεύονται το «κραχ», αλλά δεν τους βγαίνει.
  • Ωστόσο, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ να προσεγγίζουν το 5% φανταστείτε τι έχει να γίνει αν το κόστος χρήματος παραμείνει υψηλά για καιρό. Και δεν μιλάμε αν θα πέσουν λίγο παραπάνω τα χρηματιστήρια ή τα ομόλογα. Οι πραγματικές ανησυχίες έχουν πια να κάνουν με το πότε, πόσες και πόσο μεγάλες χρεοκοπίες θα έχουμε από πολίτες και επιχειρήσεις, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
  • Στην Ελλάδα, πάλι, είμαστε κατά μία έννοια τυχεροί, γιατί σε τέτοιο δυσμενές περιβάλλον ξεχωρίζουμε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Ελάχιστες -συγκριτικά- οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, στα 8-9 δισ. ευρώ το 2024, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης 3%, επενδυτική βαθμίδα, ρεκόρ άμεσων επενδύσεων και επιχειρηματικά δάνεια που κάπως «μαζεύτηκαν» τα τελευταία χρόνια.
  • «Άχρωμο» το χθεσινό ντεμπούτο της Optima bank, της πρώτης τράπεζας που μπήκε στο Χρηματιστήριο έπειτα από 17 χρόνια. Το γεγονός ότι άλλαξαν χέρια πάνω από 2.400.000 μετοχές έδειξε ότι οι γρήγοροι πήραν κέρδη και οι μακροπρόθεσμοι «ψώνισαν».
  • Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου, Γιάννος Κοντόπουλος, δεν έχει λόγους να τα βάφει μαύρα. Το ΧΑ διανύει μια από τις καλύτερες χρονιές του, οι αποτιμήσεις και οι τζίροι έχουν ανέβει, τα έσοδα της ΕΧΑΕ αβγατίζουν, νέες εισαγωγές είναι στα σκαριά, οι ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών τρέχουν. Και κάνει αυτό που πρέπει: Διαφημίζει το προϊόν του με διεθνή roadshows και στρώνει θεσμικά το έδαφος, ώστε η επενδυτική βαθμίδα της οικονομίας να έχει ως φυσική συνέχεια και την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες. Έστω και το 2025.
  • Στη Hellenic Energy (ΕΛΠΕ) οι δύο μέτοχοι της εταιρείας (Λάτσης και ΤΑΙΠΕΔ) ετοιμάζονται να διαθέσουν μετοχές σε θεσμικούς επενδυτές, αφενός με στόχο να βάλουν λεφτά στην τσέπη, αφετέρου να αυξήσουν τη διασπορά που σήμερα είναι μόλις στο 17,5%. Οι πληροφορίες λένε πως είναι θέμα εβδομάδων η μεν Paneuropean Oil να πουλήσει αρχικά το 7,2% από το 47,12% των μετοχών που ελέγχει, το -δε- ΤΑΙΠΕΔ το 4,8% από το 35,48%. Αν υποθέσουμε ότι τα πακέτα θα πωληθούν κοντά στις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές των 7 ευρώ, το 12% αποτιμάται σε περίπου 260.000.000 ευρώ.
  • Όλα τα δάνεια της ΣΙΔΜΑ που «πρασίνισαν» επέστρεψαν πίσω στις τράπεζες. Τελευταία κίνηση η μεταβίβαση 12.000.000 ευρώ από την Do Value στην Attica Bank.

 

Ο… ντετέκτιβ