Επισπεύδουμε τις τριετίες για να στηρίξουμε τα εισοδήματα!

Για τις αλλαγές στην απασχόληση και στο ασφαλιστικό, αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων για ενίσχυση των χαμηλόμισθων μιλά ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης
17:30 - 5 Οκτωβρίου 2023
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Olympia Forum III, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022. Ευκαιρίες στην Περιφέρεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία & Περιφερειακή Ανάπτυξη, καθώς και οι ενεργειακές προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ολόκληρο το σχέδιο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης αναλύει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνης Γεωργιάδης. Ο υπουργός Εργασίας βέβαια έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, καθώς από την πορεία του προϋπολογισμού θα καθοριστούν και οι επόμενες κοινωνικές παροχές, όπως πιθανότατα το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων για τους ιδιαίτερα ευάλωτους…Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του άλλωστε ανέφερε ότι «θα ξύσει και τον πάτο του βαρελιού για να βρει το ποσό»! Ίδωμεν…

Πού ακριβώς θα κινηθούν οι αυξήσεις του 2024;

Η αύξηση των συντάξεων θα κινηθεί στο μισό του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Ό,τι λέμε για τις συντάξεις το κάνουμε… Και αύξηση και επίδομα προσωπικής διαφοράς. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι «η στήριξη των συνταξιούχων θα είναι διαρκής. Η οικονομία μας στηρίζει και εργαζομένους και συνταξιούχους». Ήδη ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για αυξήσεις κατά 3,1%. Όμως θα υπάρξουν και οι επιπλέον αυξήσεις για ασφαλισμένους με 30-40 έτη, η αύξηση μέσω επανυπολογισμού και μια σειρά άλλων θετικών παρεμβάσεων.

Τελικά για την προσωπική διαφορά δίνετε επίδομα και φέτος, μικρότερο όμως από πέρυσι…

Όσο η οικονομία μας εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, και φέτος πηγαίνει καλά, θα ερχόμαστε με ένα εφάπαξ ετήσιο επίδομα να μειώνουμε το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς όσων δεν παίρνουν την αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης που λαμβάνουν οι υπόλοιποι, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου… Το ύψος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς έχει σχέση και με το ύψος της σύνταξης. Είμαι αισιόδοξος ότι η οικονομία θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά και πιστεύω πως και την επόμενη χρονιά θα μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μέσα Οκτωβρίου έρχεται το μίνι Ασφαλιστικό. Τι έχουμε να περιμένουμε;

Πάμε αυτόματα σε έκδοση επικουρικών συντάξεων με γρήγορες διαδικασίες για χιλιάδες συνταξιούχους.

Η πορεία απονομής συντάξεων πού βρίσκεται;

Σήμερα για ασφαλισμένους με ένσημα σε ένα μόνο Ταμείο, σε μόλις 30 μέρες βγαίνει η σύνταξη. Αν όμως έχουμε σωρεία ασφαλιστικών ταμείων στην έκδοση σύνταξης, εκεί το θέμα περιπλέκεται, καθώς ο υπάλληλος που βγάζει τη σύνταξη εφαρμόζει παράλληλους νόμους… Τις τρέχουμε όμως γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα τελειώσει και αυτό.

Από πότε η εργασία του συνταξιούχου δεν θα έχει ποινή 30%;

Στόχος είναι η εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Έχετε υπολογίσει το όφελος στους συνταξιούχους;

Το 95% θα έχει αύξηση εισοδήματος 20%. Μέχρι τώρα αν ένας συνταξιούχος έκανε έστω ένα ημερομίσθιο τον μήνα, ο ΕΦΚΑ τού έπαιρνε το 30% από τη σύνταξή του. Αυτό πλέον μηδενίζεται… Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργαστούν μπορούν να βελτιώσουν το εισόδημά τους άμεσα.

Η ποινή στον μισθό ποια θα είναι;

Όχι ποινή αλλά αυτοτελής παρακράτηση 10% στον μισθό.

Τελικά ποια θα είναι τα οφέλη των εργαζομένων από την κίνησή σας να επεκτείνετε τις ώρες εργασίας;

Η απόφασή μας αυτή αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων που επιλέγουν αυτή τη λύση.

Σας κατηγορούν όμως για καταπάτηση του οκτάωρου…

Δεν αλλάζει τίποτε στο οκτάωρο! Η επέκταση των τεσσάρων ή πέντε ωρών αφορά μόνο όσους θέλουν. Δηλαδή αφορά μόνο τον εργαζόμενο που όταν ολοκληρώνει το οκτάωρο στον πρώτο εργοδότη θα μπορεί νόμιμα να συνεχίζει στον δεύτερο…

Δηλαδή πώς αμύνεται ο εργαζόμενος; Θα λαμβάνει υπερωρία;

Ο εργοδότης δεν μπορεί από μόνος του να χρησιμοποιήσει αυτό τον νόμο για να αποφύγει την πληρωμή υπερωριών. Το έχουμε προβλέψει και έρχεται και σχετική εγκύκλιος. Όλα θα ελέγχονται από την Επιθεώρηση Εργασίας με την ΕΡΓΑΝΗ.

Πώς γίνεται ο έλεγχος;

Αυτόματα και ηλεκτρονικά. Προσέξτε και κάτι άλλο… Ο έλεγχος ισχύει και στην περίπτωση που είναι σε άλλους χώρους.

Αν είναι στον ίδιο όμιλο;

Απαγορεύεται.

Γιατί δεν έχουν αναδρομική ισχύ οι τριετίες;

Αν προχωρούσαμε σε αυτό που επιπόλαια λέει η αντιπολίτευση, την προϋπηρεσία των 11 ενδιαμέσων ετών, θα σήμαινε ότι όσοι έχουν προσληφθεί στη δουλειά τους από τότε μέχρι σήμερα πρέπει να πάρουν αυτόματα, από την 1η Ιανουαρίου του 2024, 30% αύξηση. Ποια επιχείρηση θα το άντεχε; Τι κάνουμε εμείς; Φέρνουμε δύο χρόνια νωρίτερα τις τριετίες, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε πιο γρήγορα τα χαμηλά εισοδήματα.

Πάμε σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και το 2024…

Έχουμε θέσει ως στόχο μέχρι το πέρας αυτής της τετραετίας να έχουμε μια σημαντική αύξηση στον μέσο μισθό. Αυτό δεν θα γίνει με νόμο. Θα γίνει, γιατί ερχόμενες οι ξένες επενδύσεις και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζήτηση στις θέσεις εργασίας.

Με τους οφειλέτες έως 30.000 ευρώ για την απονομή σύνταξης τι θα γίνει τελικά;

Σήμερα αν χρωστάς έως 20.000 ευρώ ως ελεύθερος επαγγελματίας ή έως 6.000 ευρώ αν είσαι αγρότης, κάνεις αίτηση, παίρνεις σύνταξη και η οφειλή σου αυτή «σπάει» σε 60 δόσεις, τις οποίες πληρώνεις από τη σύνταξή σου. Αν χρωστάς πάνω από 20.000 ευρώ ή πάνω από 6.000 ευρώ, δεν παίρνεις σύνταξη. Πρέπει να εξοφλήσεις το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ και μετά να μπεις στη ρύθμιση των 60 δόσεων.

Με το νέο όριο στις 30.000 ευρώ, τι έπεται;

Πάμε προς τα εκεί, αφού πρώτα ρωτήσουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και μετά θα τις περάσουμε με νομοσχέδιο. Θα δίνουμε το 50% της σύνταξης, έως ότου το χρέος πέσει στις 20.000 ευρώ και μετά 60 δόσεις. Δίνουμε ανάσες στον κόσμο.

Θα προχωρήσετε σε νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών;

Γνωρίζετε ότι βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και θα το κάνουμε.

Τι γίνεται με την κάρτα εργασίας;

Προχωράμε σταθερά τη σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Να ξέρετε ότι αποτελεί πραγματικό όπλο κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ωστόσο η εφαρμογή της πρέπει να γίνει με προσοχή. Στις μεγάλες επιχειρήσεις δουλεύει, αλλά στις μικρότερες πρέπει να δώσουμε χρόνο προσαρμογής.