Οι μεγάλες συμφωνίες με ΟΤΕ, Metlen και Chevron

Το «πράσινο φως» για γεωτρήσεις. Η Ελλάδα εξαγωγική δύναμη στον χώρο της ενέργειας
11:18 - 27 Ιανουαρίου 2025

Νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία δίνουν τρία μεγάλα επενδυτικά projects, με εμβληματικότερο το επενδυτικό σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων. O ενεργειακός κολοσσός εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για μια εξέλιξη που το Μαξίμου εκτιμά πως επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, σηματοδοτώντας την ωρίμανση της αγοράς στον τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προβάλλοντας τη γενικότερη αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, εκτός από το ενδιαφέρον που έδειξε για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων ο αμερικανικός κολοσσός, αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη επένδυση ύψους 3 δισ. ευρώ από τον όμιλο , μέλος της Deutsche Telekom, η οποία ήδη υλοποιείται από το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2027 και δίνει έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G, ενώ, μέσω του προγράμματος «Fiber to the Home», η Ελλάδα θα ανέβει στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών στη συνδεσιμότητα.

Επένδυση στο πολύτιμο μέταλο

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση που προέρχεται από την ελληνική εταιρεία Metlen Energy & Metals του Ομίλου Μυτιληναίου και αφορά την παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου στρατηγικής σημασίας που χρησιμοποιείται σε smartphones, φωτοβολταϊκά, LED και μικροτσίπ υπολογιστών. Το ύψος της επένδυσης είναι 295,5 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η Ελλάδα να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση για γάλλιο από το 2028, μειώνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα, τη Ρωσία και τον Καναδά.

Η Chevron στο ενεργειακό παιχνίδι

Στον κυριακάτικο απολογισμό του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην είσοδο της Chevron στο ενεργειακό παιχνίδι της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών στη ελλαδική επικράτεια (της ExxonMobiL και τώρα της Chevron) ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και να καταστεί τα επόμενα χρόνια μια δυναμική εξαγωγική οικονομία στον τομέα της ενέργειας, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στο φυσικό αέριο.

Τα κοιτάσματα

Η διαδικασία που έπεται της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν βγει «λευκός καπνός» και πράγματι εντοπιστούν κοιτάσματα, για την ύπαρξη των οποίων υπάρχουν ήδη ευοίωνες ενδείξεις, τότε θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για ένα με ενάμιση χρόνο. Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν τρία έως και τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί το «εργοστάσιο», δηλαδή η πλωτή πλατφόρµα που απαιτείται για την εξόρυξη. Όσον αφορά την πρόταση της ExxonMobil για τη διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν, αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2025, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου στους αναλυτές. Μισθωτής και στις δύο περιοχές είναι η Κοινοπραξία της ExxonMobil (70%) με την HELLENiQ Upstream (30%). Ομοίως, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων και για τις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο.

Εφημερίδα Απογευματινή