Αντίστροφα μετρά από χθες η κλεψύδρα, για να ανοίξει η πόρτα της έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας αλλά και της HELLENiQ Energy, σε συνδυασμό με τις έρευνες που ήδη πραγματοποιεί ο έτερος αμερικανικός κολοσσός, Exxon Mobil, δημιουργούν στην ελληνική πλευρά τη βεβαιότητα πως θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανακάλυψη μεγάλων και οικονομικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν ήδη δοθεί ή θα βγουν μελλοντικά προς παραχώρηση.
Έτοιμοι από καιρό
Η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων αποδεικνύεται ότι ήταν απόλυτα προετοιμασμένες να διαχειριστούν το αίτημα της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο. Λίγα μόλις 24ωρα μετά από την επίσημη υποβολή του, η οποία έγινε αποδεκτή με θερμότητα και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (που δήλωσε ότι για τα επόμενα 50 χρόνια το φυσικό αέριο θα παραμείνει βασικό καύσιμο παγκοσμίως και ως εκ τούτου η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τυχόν απολήψιμα κοιτάσματα), πάτησαν άμεσα το κουμπί για να τρέξουν τάχιστα οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και ο διεθνής διαγωνισμός. Οι άμεσες ενέργειες από μέρους της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα των ανεπίσημων συζητήσεων που διεξάγονταν τους τελευταίους έξι μήνες με τη Chevron, η οποία είχε ζητήσει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες. Οι κινήσεις των ελληνικών Αρχών κινούνται σε τρία μέτωπα:
1. Η ΕΔΕΥΕΠ εισηγήθηκε ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και έλαβε το πράσινο φως, την αποδοχή -από πλευράς ελληνικής πολιτείας- της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατέθεσαν οι εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2». Η εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ αφορά επίσης τα ακριβή όρια των νέων περιοχών και τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις. Η προς παραχώρηση περιοχή στη Chevron αφορά το οικόπεδο «Νότια της Πελοποννήσου», το οποίο καταλαμβάνει έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυξάνει κατά 25% τις προς παραχώρηση περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση.
2. Η ΕΔΕΥΕΠ κατέθεσε επίσης χθες στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στις νέες περιοχές ερευνών». Με βάση τα όσα αναφέρει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, «η περιοχή μελέτης αφορά μία στενή θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται ανάμεσα στα νοτιοδυτικά-νότια της Πελοποννήσου και στα δυτικά της Κρήτης, μεταξύ περιοχών που διαθέτουν ήδη περιβαλλοντικούς όρους, όπως είχαν εκδοθεί κατά την ένταξή τους στους διεθνείς διαγωνισμούς παραχωρήσεων του 2014 και του 2018».
3. Εντός των επόμενων ημερών, ακόμα και εντός της εβδομάδας, αναμένεται -σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη– η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, που είναι βέβαιο ότι θα έχει ως βασική πρωταγωνίστρια τη Chevron, χωρίς να αποκλείεται σε αυτόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς ή εγχώριας πετρελαιοβιομηχανίας εξορύξεων. Στην πράξη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης, τόσο ο εν λόγω διαγωνισμός όσο και η περιβαλλοντική μελέτη είναι «τελειωμένα» έργα.
«Σημαντικές προοπτικές»
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, υπογράμμισε τη σημασία των πρόσφατων εξελίξεων: «Η εκδήλωση ενδιαφέροντος των εταιρειών Chevron και HELLENiQ Energy για νέες θαλάσσιες περιοχές έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων αποτελεί μία πολύ σημαντική και χρονικά κρίσιμη εξέλιξη. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνητικών προγραμμάτων στα “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” από την Exxon Mobil, στα “Μπλοκ 10” και “Ιόνιο” από τη HELLENiQ Energy, καθώς και στο “Μπλοκ Α2” από την Energean, το ενδιαφέρον για νέες περιοχές επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές προοπτικές για την ανακάλυψη οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου».
Πρόσκληση ενδιαφέροντος
Η ΕΔΕΥΕΠ ολοκληρώνει το σχέδιο πρόσκλησης διεθνούς ενδιαφέροντος για τις περιοχές «Μπλοκ Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου» και θα το καταθέσει στο υπουργείο εντός του μήνα. Έπειτα από τη σχετική έγκριση του ΥΠΕΝ, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα δημοσιευθεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και την «Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η ημερομηνία δημοσίευσης της τελευταίας αποτελεί και την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού, με τα ενδιαφερόμενα μέρη να καλούνται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εντός 90 ημερών. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, η ΕΔΕΥΕΠ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών για να υποβάλει στη συνέχεια τη σχετική εισήγησή της προς το υπουργείο.
Εφημερίδα Απογευματινή