Οι πιο απαισιόδοξοι μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι και πάλι οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ καθώς ακρίβεια, φυσικές καταστροφές και αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν το κλίμα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε έντονα τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -45,0 μονάδες, έναντι -28,6 μονάδες τον Ιούλιο. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, η ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής, καθώς και οι φυσικές καταστροφές με τις ανυπολόγιστες ζημιές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα επέδρασαν καταλυτικά στις προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 66% πιστεύει ότι είναι ελαφρά αισθητή η επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 3% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον επόμενο χρόνο είναι απαισιόδοξες: Το 60% αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση.
Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες και για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας: Το 64% των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ τον Ιούλιο το ίδιο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 42%. Το 21%, αναμένει σταθερότητα.
Το 59% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 5% περιμένει ότι δεν θα στερηθεί αγορές ακόμη και ακριβών προϊόντων, όπως επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ. Κυρίως, πάντως, οι Έλληνες πιστεύουν ότι την επόμενη χρονιά δεν θα τους περισσέψουν χρήματα: Το 84% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.
Διψήφια μείωση στα τρόφιμα διεθνώς
Μείωση-«ανάσα» στις διεθνείς τιμές των βασικότερων αγροτικών προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό προβλέπει σε ανάλυσή της η τράπεζα Πειραιώς. Σιτάρι (-38% το τελευταίο δωδεκάμηνο) και ρύζι (-14,6%) αναμένεται να γίνουν ακόμη φτηνότερα, το πρώτο λόγω των ρωσικών εξαγωγών και της απρόσκοπτης χρήσης διόδων μεταφοράς και το δεύτερο, επειδή η Ινδία αυξάνει τις εξαγωγές της, ενώ οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη συγκομιδή του. Μειώσεις αναμένονται και στις τιμές του καλαμποκιού λόγω του πλεονάσματος προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση που ήδη έχουν οδηγήσει σχεδόν 30% χαμηλότερα την τιμή του φέτος. Στον αντίποδα, το αγροτικό προϊόν που ξεχωρίζει για την τεράστια άνοδό του είναι ο χυμός πορτοκαλιού, καθώς καταγράφεται σημαντική μείωση παραγωγής και αποθεμάτων σε ΗΠΑ, Βραζιλία κ.α. Ενδεικτικά, η τιμή του έχει απογειωθεί 270% την τελευταία τριετία και 82% τον τελευταίο χρόνο.