Σε φάση πλήρους αναδιοργάνωσης, που θα επιταχυνθεί με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους άλλους τρεις επίσημα αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης, βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Οι διεργασίες αφορούν τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, από όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκινά την αποεπένδυσή του, σηματοδοτώντας την πλήρη αλλαγή του μετοχικού χάρτη σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank μέχρι τα τέλη του 2024. Παράλληλα, δε, αλλάζει και ο χάρτης των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες εξυγιαίνονται και συσπειρώνονται, για να αποκτήσουν κομμάτι της αγοράς και ρόλο στην επόμενη φάση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι το τραπεζικό σύστημα να γίνει πολύ πιο συμπεριληπτικό, ανταποκρινόμενο σε πολύ μεγαλύτερο φάσμα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που είναι τώρα αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση των μεγάλων τραπεζών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρεί πολύ εντατικά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την ανανέωση του «Ηρακλή», που θα βοηθήσει στην ταχύτερη απαλλαγή των μικρότερων τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το σχέδιο για τον «Ηρακλή 3» αναμένει την έγκριση της D.G. Comp., με το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης να αναμένεται εντός των ημερών. Ενώ οι διεργασίες σε θεσμικό επίπεδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έντονη είναι η κινητικότητα στις μικρότερες τράπεζες.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι Attica Bank και Παγκρήτια, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες εκατέρωθεν due diligence (η Παγκρήτια στην Αttica Bank και το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος της Attica Bank, στην Παγκρήτια), για να προχωρήσουν το 2024 στη συγχώνευσή τους. Με καταλυτικό τον ρόλο του νέου μετόχου, της Thrivest των επιχειρηματιών ∆. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου, οι δύο τράπεζες θα αποτελέσουν τον πυρήνα του λεγόμενου πέμπτου τραπεζικού πόλου.
Παγκρήτια – Attica Bank
Μετά την επιτυχή απορρόφηση της HSBC Ελλάδος στις 31 Ιουλίου, η Παγκρήτια έχει ξεκινήσει ουσιαστικά ως μια νέα τράπεζα. ∆ημιούργησε έναν οργανισμό με περισσότερους από 800 εργαζόμενους, με ενεργητικό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και κυρίως με ένα διευρυμένο δίκτυο 60 και πλέον καταστημάτων πανελλαδικά, σημαντικά ενισχυμένο στην Αττική με 15 νέα σημεία, για την εξυπηρέτηση των άνω των 300 χιλιάδων πελατών της. Σύντομα η τράπεζα θα ολοκληρώσει τη συγχώνευση με απορρόφηση και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για τη μεγέθυνσή της στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας και μεγαλώνοντας το δανειακό χαρτοφυλάκιο και τις καταθέσεις της με επιπλέον 250 και 190 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η Attica Bank προχωρεί εντατικά στην εξυγίανση και αναδιοργάνωσή της, με απτά αποτελέσματα κατά τον τελευταίο χρόνο, υπό τη νέα της διοίκηση. Στο β ́ τρίμηνο 2023, η Attica Bank παρουσίασε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία και βελτίωση στα οργανικά μεγέθη της σχεδόν δύο έτη νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο επιχειρηματικό σχέδιό της. Η τράπεζα είναι προσηλωμένη στη στρατηγική της για οριστική εξυγίανση του ισολογισμού από τα «κόκκινα» δάνεια, έχοντας κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα στην ιστορία της με την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I, ενώ αναμένει τις εξελίξεις με τον νέο «Ηρακλή». Μεταξύ συστημικών τραπεζών και πέμπτου τραπεζικού πόλου κινείται η κερδοφόρος, υγιής και δυναμικά αναπτυσσόμενη Optima Βank. Η τράπεζα ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα επιτυχώς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βάζοντας στο μετοχικό της κεφάλαιο, πέραν της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που είναι ιδρυτικός μέτοχος, τη Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν, και το Fiera Capital, με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,3 τρισ. δολάρια.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή