Με «προίκα» 8 δισ. ευρώ από τις οφειλές του ΕΦΚΑ προς τη ΔΥΠΑ θα χρηµατοδοτηθεί το νέο επίδοµα ανεργίας έως 1.300 ευρώ τον µήνα, το οποίο θα µπει σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.
Στο µεσοδιάστηµα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, τόσο για την καταβολή του όσο και για την επιλογή των 15.000 νέων ανέργων, που θα το λάβουν πιλοτικά για 16 µήνες. Η πιλοτική εφαρµογή τού ριζικά αναµορφωµένου επιδόµατος θα δίνει πόντους σε όσους εργάζονταν πολλά χρόνια κατά τα οποία κατέβαλλαν υψηλές εισφορές, γιατί αµείβονταν µε υψηλούς µισθούς, ενώ η διάρκειά του µπορεί να φτάνει έως 24 µήνες. Σε αυτό µπορεί να συµβάλει το ποσόν που οφείλει ο ΕΦΚΑ από εισφορές που έχει προεισπράξει και δεν έχει αποδώσει στη ∆ΥΠΑ. Το ύψος, δε, της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας θα εξαρτάται από τον αριθµό των ετών του ασφαλιστικού βίου των δικαιούχων που καταµετρώνται από το 4ο και έως το 20ό έτος ασφάλισης και από τον µέσο όρο των αποδοχών τους, κατά τα έτη αυτά. Το ανώτατο όριο που µπορεί να φθάσει το επίδοµα ανεργίας, στην περίπτωση που κάποιος θα λάβει τόσο το σταθερό όσο και το µεταβλητό σκέλος, είναι τα 1.298 ευρώ τον µήνα, για τους πρώτους τρεις µήνες της επιδότησης.
Τα τρία µέρη
Ακόµη και όσοι από τους νέους άνεργους απολυθούν εντός του πρώτου τριµήνου του 2025, έπειτα από έως 3 χρόνια απασχόλησης και αµοιβής µε τα κατώτατα όρια, και επιλεγούν µε τυχαίο αλγόριθµο για το νέο επίδοµα ανεργίας, αυτό, µε σηµερινούς όρους, θα φθάνει έως και τα 648 ευρώ τον µήνα για τους τρεις πρώτους µήνες και θα βαίνει µειούµενο τους επόµενους. Για τους µερικώς απασχολούµενους όµως, που εκ των πραγµάτων αµείβονται µε µισθούς κάτω από τον κατώτατο, το επίδοµα θα είναι ιδιαίτερα χαµηλό. Οχι άµεσα, όµως. Κατά την πιλοτική εφαρµογή δεν θα πέφτει κάτω από τα σηµερινά επίπεδα των 509 ευρώ, όταν το αντίστοιχο ολόκληρο σηµερινό επίδοµα ανέρχεται στα 556,5 ευρώ. Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόµατος έρχεται να ανατρέψει την ισχύουσα εδώ και 75 χρόνια λογική, πάνω στην οποία έχει στηθεί η επιδότηση ανεργίας. Πριµοδοτεί µε ένα ανταποδοτικό σκέλος όσους πριν καταστούν άνεργοι είχαν εργαστεί για σηµαντικά µεγάλο χρονικό διάστηµα, µε αποτέλεσµα να γίνεται δικαιότερο και ανταποδοτικότερο. Στον αντίποδα, για όσους εργάζονται περιστασιακά, µε µερική απασχόληση και χαµηλούς µισθούς, το νέο επίδοµα, στην πλήρη εξέλιξή του, θα ξεκινά χαµηλότερα από το ισχύον σήµερα επίδοµα και θα βαίνει µειούµενο µε την πάροδο των µηνών.
Αναλυτικά, το νέο επίδοµα ανεργίας της ∆ΥΠΑ «σπάει» σε τρία µέρη:
- Το «σταθερό» αφορά όλους τους δικαιούχους. Θα χορηγείται σε όσους έχουν πραγµατοποιήσει 175 ηµέρες ασφάλισης (7 µήνες εργασίας), µε εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ∆ΥΠΑ κατά τους 14 µήνες που προηγούνται της απόλυσης. Οι 2 µήνες πριν από τη λήξη της εργασιακής σχέσης δεν λαµβάνονται υπόψη για τον υπολογισµό των απαιτούµενων ηµερών. Το ύψος της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας κατά το σταθερό µέρος αυτής εξαρτάται από τον µέσο όρο των µηνιαίων αποδοχών των δικαιούχων κατά τη διάρκεια του κρίσιµου 14µήνου, και θα βαίνει µειούµενο ανά τρίµηνο επιδότησης κατά το πρώτο 12µηνο αυτής και ανά 6µηνο επιδότησης κατά το δεύτερο 12µηνο.
- Το «µεταβλητό» αφορά όσους έχουν πάνω από 4 έτη ασφάλισης και έως 20. Το «µεταβλητό» σκέλος του επιδόµατος θα χορηγείται σε όσους έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 900 ηµέρες ασφάλισης µε εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ∆ΥΠΑ κατά τα 4 χρόνια που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης και έχουν κατά το κρίσιµο αυτό διάστηµα αποδοχές ίσες ή ανώτερες κατά µέσον όρο από τον νοµοθετηµένο κατώτατο µισθό. Το µεταβλητό µέρος της επιδότησης χορηγείται κατά το διάστηµα που χορηγείται και το σταθερό µέρος και έως 12 µήνες κατ’ ανώτατο όριο.
- Το «προσαυξηµένο» αφορά όσους έχουν έµµεσα ασφαλισµένα µέλη και κυρίως τις µονογονεϊκές οικογένειες. Θα ενσωµατώνει οικονοµικές ενισχύσεις λόγω εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα για τις οποίες δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή σε σχέση µε τα όσα ισχύουν και σήµερα, ενώ θα προβλέπονται -κι εδώ είναι το καινοτόµο σηµείο- προσαυξήσεις λόγω προστατευόµενων µελών και µονογονεϊκότητας. Η πιλοτική επιδότηση ανεργίας θα προσαυξάνεται µε τη χορήγηση του πρόσθετου µέρους, το οποίο απαρτίζεται από προσαυξήσεις: 40 ευρώ για ένα µέλος, 20 ευρώ για κάθε επόµενο µέλος και από 40 ευρώ για την ιδιότητα του γονέα µονογονεϊκής οικογένειας.
Πώς υπολογίζεται και από πότε
Σηµαντική λεπτοµέρεια στην απόδοση του επιδόµατος είναι ότι οι ηµέρες ασφάλισης που έχουν ληφθεί υπόψη για την ένταξη στην επιδότηση ανεργίας δεν θα λαµβάνονται εκ νέου υπόψη σε επόµενη επιδότηση. Στην πράξη, αυτό σηµαίνει ότι εάν κάποιος βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας για δεύτερη ή επόµενη φορά οι προϋποθέσεις για τη λήψη µόνο του σταθερού ή και του µεταβλητού ποσού επιδόµατος θα µετράνε από την πρώτη µέρα εργασίας, µετά το τέλος ή τη διακοπή του προηγούµενου επιδόµατος.
Το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται µε µέσον όρο µηνιαίων αποδοχών ίσο ή µεγαλύτερο από τον νοµοθετηµένο κατώτατο µισθό (µε τα σηµερινά δεδοµένα).
Ετσι το ηµερήσιο επίδοµα ισούται µε το:
70% του νοµοθετηµένου κατώτατου ηµεροµισθίου, κατά το α’ τρίµηνο της επιδότησης, ήτοι 648 ευρώ τον µήνα,
60% του νοµοθετηµένου κατώτατου ηµεροµισθίου, κατά το β’ τρίµηνο της επιδότησης, ή 556 ευρώ τον µήνα,
50% του νοµοθετηµένου κατώτατου ηµεροµισθίου, κατά το γ’ τρίµηνο της επιδότησης, ή 463 ευρώ τον µήνα,
40% του νοµοθετηµένου κατώτατου ηµεροµισθίου, κατά το δ’ τρίµηνο της επιδότησης, ή 370 ευρώ τον µήνα,
30% του νοµοθετηµένου κατώτατου ηµεροµισθίου, κατά το α’ εξάµηνο του δεύτερου δωδεκαµήνου της επιδότησης, δηλαδή 278,25 ευρώ τον µήνα,
20% του νοµοθετηµένου κατώτατου ηµεροµισθίου, κατά το β’ εξάµηνο του δεύτερου δωδεκαµήνου της επιδότησης, δηλαδή 185,35 ευρώ τον µήνα.
Πηγή: Κυριακάτικη Απογευματινή