Τι γυρεύει η ζάπλουτη «τσαρίνα» στον ΟΛΘ;

Η ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους προσφέρει 57,1 εκατ. € για το 21% των μετοχών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης
18:30 - 13 Ιανουαρίου 2025

Η αιφνιδιαστική επενδυτική απόβαση στηνΕλλάδα που επιχειρεί από το βράδυ της Παρασκευής η ρωσικής καταγωγής 62χρονη δισεκατομμυριούχος Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους, προσφέροντας 57,1 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το 21% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που ελέγχεται από τον επίσης εκ Ρωσίας ορμώμενο Ιβάν Σαββίδη, έχει ταράξει τα νερά του εγχώριου επιχειρείν και έχει προκαλέσει πληθώρα ερωτημάτων για τα πιθανά «κρυφά μυστικά» της εξαγοράς.

Από το πουθενά

Η ζάπλουτη κληρονόμος του γαλλοελβετικού επιχειρηματικού κολοσσού Louis Dreyfus Company (LDC), που αποτελεί έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους στον κόσμο στον τομέα της αγροδιατροφής με τζίρο άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει αναπτύξει και πολλές ακόμη δραστηριότητες ως εταιρεία συμμετοχών, εμφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά στη χώρα μας, διεκδικώντας μερίδιο όχι σε ένα αλλά εμμέσως σε δύο κεντρικούς λιμένες της Ελλάδας, μαζί με το λιμάνι του Βόλου που έχει «χτυπήσει» ο Σαββίδης.

Για αυτή την πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα, η επονομαζόμενη και «τσαρίνα» -λόγω της προσωπικής της περιουσίας που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και την καθιστά την πέμπτη πλουσιότερη γυναίκα στην Ευρώπη- πληρώνει premium 26,6% σε σχέση με τη μέση τιμή του τελευταίου εξαμήνου για να αποκτήσει συνολικά 2.116.800 μετοχές του ΟΛΘ. Όσες δηλαδή δεν βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Σαββίδη (71,85%, εκ του οποίου το 22% ελέγχει η γαλλική CMA CGM) και του Δημοσίου (7%), αλλά σε ελεύθερη διασπορά, δηλαδή στα χέρια funds και μικροεπενδυτών.

Τα κίνητρά της παραμένουν ακόμη ασαφή. Θέλει να βοηθήσει τον Σαββίδη; Είδε μια ευκαιρία να ανοίξει νέες αγορές μέσω της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, που μπορούν να αποτελέσουν διόδους μεταφοράς προϊόντων προς τον Βορρά και είναι λιμάνια στρατηγικής σημασίας; Επιδιώκει σε δεύτερο χρόνο να εξαγοράσει τα δύο λιμάνια και να επενδύσει σε αυτά όσα λεφτά προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης;

Ερωτήματα

Η ρωσική καταγωγή της Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους, η οποία μεγάλωσε και σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη επί Σοβιετικής Ένωσης ως Μαργκαρίτα Ολεγκόβνα Μπογκντάνοβα, πριν μεταναστεύσει στην Ευρώπη και κληρονομήσει το 2009 τα αμύθητα πλούτη του εκλιπόντος συζύγου της, Ρόμπερτ Λουί Ντρέιφους, έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα.

  • Και πρώτο από όλα, αν η ίδια αποτελεί κάποιου είδους «συνδετικό κρίκο» με τον Σαββίδη, για τον οποίο κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά σε σχέση με την πιθανή αποεπένδυσή του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (στο οποίο έχει αναλάβει την υποχρέωση, αλλά δεν το έχει πράξει ακόμη, να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να αναδείξει τη στρατηγική θέση του ως μεταφορικού κόμβου), ενώ δεν είναι άγνωστο το ενδιαφέρον αμερικανικών κεφαλαίων να αναλάβουν τον έλεγχο.
  • Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν και πώς θα κινηθεί το Δημόσιο που ελέγχει το 7% των μετοχών του ΟΛΘ και αν πρόκειται να «σαγηνευτεί» από τη δημόσια πρόταση της «τσαρίνας», πουλώντας τις μετοχές του. Προσώρας δεν διαφαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Λεωνίδας

Έχει ενδιαφέρον, ως κρίσιμη λεπτομέρεια, ότι σε θέση αγοραστή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν εμφανίζεται ο επιχειρηματικός όμιλος της Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους αλλά μία άλλη ολλανδική εταιρεία, που ιδρύθηκε μόλις στις 16 Δεκεμβρίου 2024, με την επωνυμία «Leonidsport ΒV». Το όνομα δεν προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα Λεωνίδα της Σπάρτης αλλά από τον Ρώσο παππού της Λεονίντ, ο οποίος ανέλαβε να τη μεγαλώσει και να τη σπουδάσει μετά τον θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όταν εκείνη ήταν μόλις 7 ετών.

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν στα ελληνικά ΜΜΕ για τη νέα επένδυση της Ρωσοελβετίδας δισεκατομμυριούχου, που κινείται από κοινού με τους τρεις γιους της και ενώ σύντροφός της σήμερα είναι ο Φίλιπ Χίλερμπραντ, πρώην επικεφαλής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας και αντιπρόεδρος της BlackRock, με τον οποίο απέκτησαν δίδυμα κορίτσια στις 21 Μαρτίου 2016, φαίνεται να είναι καλά επεξεργασμένες και να προέρχονται από ένα ισχυρό διαφημιστικό δίκτυο «διάχυσης πληροφοριών», που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Μένει να ξεδιπλωθεί σύντομα όλο το σχέδιο της ρωσικής καταγωγής Ελβετίδας δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και των τριών γιών της, που προ ετών πούλησαν τη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Μαρσέιγ και απέκτησαν την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Σάντερλαντ.

Επιχειρηματικό προφίλ

Η Louis Dreyfus Commodities, η οποία έχει γραφεία ή θυγατρικές σε περισσότερες από 90 χώρες, εμπορεύεται τα πάντα, από δημητριακά, λάδια, καφέ, βαμβάκι, χυμούς φρούτων, ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι μέταλλα, θαλάσσιες μεταφορές και λιπάσματα. Η εταιρεία, που ελέγχεται από ένα καταπίστευμα με έδρα το Άμστερνταμ, θεωρείται ευρέως ότι είναι ο μεγαλύτερος έμπορος βαμβακιού και ρυζιού και ο δεύτερος μεγαλύτερος έμπορος ζάχαρης στον κόσμο. Μαζί με τις Archer Daniels Midland, Bunge και Cargill, αποτελούν τη λεγόμενη «ABCD» τετράδα των εταιρειών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.