Οι τρείς μεγάλες προκλήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών…

Η κερδοφορία των τραπεζών, το μεγάλο ζητούμενο στη νέα χρονιά
16:15 - 11 Ιανουάριος 2025

Για το 2025, η κερδοφορία των τραπεζών θα κριθεί από το πώς θα κολυμπήσουν ενάντια σε τρία μεγάλα κύματα. Πρώτον, το πόσα νέα δάνεια θα δώσουν. Το «παιχνίδι» θα κριθεί στα επιχειρηματικά. Και όχι μόνο σε αυτά για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών έργων, αλλά σε αυτά προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί το πεδίο είναι μεγάλο και οι ανάγκες επίσης, αλλά οι συνθήκες καθόλου ρόδινες, αν κρίνω απ’ όσα ακούω από τραπεζίτες. Οι οποίοι διαπιστώνουν από πολύ αργά βήματα τεχνολογικού upgrade στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως ανεπάρκεια υγιών οικονομικών στοιχείων για τη λήψη δανεισμού. «Πολλοί θέλουν με ψέματα να πάρουν δάνειο», μου λένε τραπεζίτες.

Το δεύτερο μεγάλο κύμα για την κερδοφορία των τραπεζών θα είναι τα επιτόκια. Οι τράπεζες, όπως μαθαίνω, έχουν κάνει τα budgets του 2025 με πρόβλεψη για επιτόκιο ΕΚΤ 1,75%-2%. Το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα 300-400 εκατ. ευρώ για την καθεμία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Δηλαδή μείον 1,2-1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα από τόκους, συν ό,τι επιπλέον χάσουν από τις μικρότερες τράπεζες, που «πέφτουν στη φωτιά» για να πάρουν μερίδια αγοράς. Πάντως, στο μέτωπο των μειώσεων επιτοκίων, τα πράγματα ίσως γίνουν με πιο αργούς ρυθμούς, επηρεάζοντας λιγότερο αρνητικά τα έσοδα από τόκους. Με τον πληθωρισμό και την ανεργία που έχουν, οι ΗΠΑ ίσως και να αυξήσουν τα επιτόκια. Και η Ευρώπη να συγκρατήσει τον ρυθμό πτώσης των επιτοκίων, για να μη χάσει την ανταγωνιστικότητά της. Στο σενάριο αυτό, μπορεί στο τέλος του 2025 να μη δούμε το «ουδέτερο επιτόκιο» 2%, αλλά 2,25%-2,50%, όπως εκτιμούν κάποιοι τραπεζίτες.

Το τρίτο μεγάλο κύμα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι τράπεζες είναι τα κόστη τους. Τα οποία αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο, λόγω της ανάγκης για επενδύσεις στην τεχνολογία. Για να το πω πολύ απλά, αλλά παραστατικά, μια αναζήτηση μέσω ChatGPT κοστίζει δέκα φορές περισσότερο από την αναζήτηση μέσω Google. Το ΑΙ είναι πανάκριβο σπορ, ενώ γενικά οι επενδύσεις στην τεχνολογία έχουν πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης: 7-10 χρόνια (και 17-20 τα core συστήματα), όταν π.χ. η επένδυση σε ιδιόκτητο ακίνητο έχει απόσβεση σε 70 χρόνια. Το cloud κοστίζει χρυσάφι, ενώ μετά την πενταετία, που η επένδυση σε αυτό αρχίζει να γίνεται φθηνότερη, έρχονται οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και ανεβάζουν τα κόστη, πλασάροντας την ανάγκη νέων προϊόντων και έχοντας δέσμιες τις τράπεζες (και όχι μόνο, αφού εδώ μιλάμε για τα μεγάλα καρτέλ).

!Πυρετωδώς ετοιμάζουν τα συστήματά τους οι τράπεζες, για να εφαρμόσουν από τις 21 Ιανουαρίου τις μειωμένες χρεώσεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση. Παράλληλα, εξετάζουν και τα πακέτα ενιαίων χρεώσεων που διαθέτουν ή θα λανσάρουν (βλέπε Πειραιώς), για να δουν πώς θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών. Μαθαίνω ότι όλο το κόστος των μειωμένων χρεώσεων, όπως και εκείνο της εθελοντικής συνεισφοράς των τραπεζών στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για σχολικές υποδομές, καθώς και για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, θα εγγραφεί στα αποτελέσματα της χρήσης 2024. Αθροιστικά το κονδύλι ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και θα μειώσει τα κέρδη που υπολόγιζαν για το 2024 οι τράπεζες. Για τις τέσσερις συστημικές ακούω ότι ο πήχυς της κερδοφορίας θα πέσει κοντά στα 4,2 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. που ανέμεναν αρχικά. Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει, πάντως, τα ποσοστά διανομής κερδών που έχουν υποσχεθεί στους μετόχους. Θα αλλάξει, όμως, η αναλογία μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Πηγή εφημερίδα Απογευματινή-Στήλη Big mouth