Βασικά είδη διατροφής, όπως το ρύζι, το μαγειρικό λάδι, ακόμη και τα κρεμμύδια, εκλείπουν το ένα μετά το άλλο από το καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Οι ελλείψεις γίνονται πλέον τόσο εμφανείς που οι καταναλωτές δεν ξέρουν πια πού να τις αποδώσουν. Στον συνεχιζόμενο επί 20 μήνες πόλεμο της Ουκρανίας, στο φαινόμενο «Ελ Νίνιο» ή μήπως στους έντονους καύσωνες του καλοκαιριού και τις εκτεταμένες πυρκαγιές, που κατέστρεψαν τις σοδειές και ανάγκασαν τις παραγωγούς χώρες να μειώσουν στο ελάχιστο τις εξαγωγές τους;
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI), που αναδημοσιεύει το Associated Press, οι περιορισμοί που επιβάλλουν πολλές χώρες στις εξαγωγές τροφίμων έχουν λάβει πλέον… επιδημικές διαστάσεις! Ήδη 19 χώρες έχουν βάλει «απαγορευτικό» στις εξαγωγές 41 βασικών ειδών διατροφής. Οι περικοπές σημειώνονται άλλοτε με ρητή απαγόρευση από τις κυβερνήσεις και άλλοτε με αυξήσεις στους φόρους που καθιστούν ασύμφορη την εξαγωγή των τροφίμων.
Απαγορεύσεις στην εξαγωγή ρυζιού ισχύουν πλέον στην Ινδία και τη Μιανμάρ. Η πληγείσα από την κλιματική αλλαγή Ισπανία έχει περιορίσει τις εξαγωγές λαδιού και η Τουρκία, προς την οποία στράφηκαν οι καταναλωτές, αναγκάστηκε να επιβάλει και εκείνη «απαγορευτικό» στις εξαγωγές, όταν οι τιμές του ελαιόλαδου εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και το «ναυάγιο» της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, που έχει περιορίσει από το καλοκαίρι στο ελάχιστο τις εξαγωγές σιτηρών από τους σιτοβολώνες της Ουκρανίας, οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο βρετανικός «Guardian» στο ελαιόλαδο και τις τεράστιες ελλείψεις που σημειώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται προς τη Λατινική Αμερική, αλλά και εκεί η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη…