Με πρόβλεψη για μεγαλύτερη ανάπτυξη, μικρότερη ανεργία και χαμηλότερο πληθωρισμό το 2024 κατατίθεται στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο η κυβέρνηση ενσωματώνει παροχές 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων σε πάνω από 3.000.000 νοικοκυριά.
Παρά τους κινδύνους και το ρευστό σκηνικό στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, ο πήχυς της ανάπτυξης στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω στο 2,3% για φέτος, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8%, ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 3%, με βασικές κινητήριες δυνάμεις τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1% τον επόμενο χρόνο από 8,3% το 2023. Σύμφωνα με το προσχέδιο, μόνο η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στον ρυθμό μεγέθυνσης του 2024 αναμένεται να αγγίξει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες και σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών στο 6,3% το 2024, από 2,7% φέτος, η ώθηση στο ΑΕΠ θα είναι σημαντική, καθώς σε απόλυτα μεγέθη θα κινηθεί πάνω από τα 235 δισ. ευρώ.
1 Επενδυτική βαθμίδα και ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, θετική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να έχουν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην επενδυτική βαθμίδα και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, η πραγματοποίηση μιας σειράς κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων σε επιθυμητά επίπεδα και η μεγαλύτερη του αναμενόμενου εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.
Να σημειωθεί ότι σε ονομαστικούς όρους το ελληνικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει σε ταχύτητα το 4,1%, το μέσο δηλαδή επίπεδο της τελευταίας πενταετίας πριν από την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο. Ωστόσο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2024, που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο, θα υπάρχει και εναλλακτικό δυσμενές σενάριο που θα κατεβάζει μία μονάδα τον ρυθμό επέκτασης, σε περίπτωση όξυνσης της πληθωριστικής κρίσης και ισχυρών αναταράξεων στο διεθνές περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από το 1,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
2 Πληθωρισμός. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, παρά τις υψηλές ταχύτητες των τιμών στα τρόφιμα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου δείκτη στην περιοχή του 4% για το σύνολο του έτους, από 5% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024. Βέβαια, οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς πάνω από 10,7%, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να αγοράζουν τα ίδια ακριβώς προϊόντα, με περισσότερα όμως χρήματα.
3 Πλεονάσματα. Στα δημοσιονομικά το οικονομικό επιτελείο διατηρεί ως «κόρη οφθαλμού» την πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023, ενώ αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καλύτερης επίδοσης, στην περιοχή του 0,9%. Για το 2024 απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 2,1% του ΑΕΠ. Στο κείμενο του προσχεδίου υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά για τις καταστροφές που προκλήθηκαν, τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τελικό κόστος στα κρατικά ταμεία, καθώς θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο για πρώτη φορά θα υπάρξει ειδικό αποθεματικό 600.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, πέρα από το 1 δισ. ευρώ που θα υπάρχει ούτως ή άλλως στον προϋπολογισμό. Τουλάχιστον αυτός είναι ο σχεδιασμός…
4 Απασχόληση. Η ανεργία, από 11,2% φέτος, θα αποκλιμακωθεί στο 10,6% το 2024 με βάση τη μεθοδολογία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και στο 9% με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς.