Περιστατικό εξαπάτησης στον Βόλο, με επιχειρηματία που έχασε όλα τα λεφτά του από απατεώνισσα του διαδικτύου, έφερε στο προσκήνιο τη νέα μορφή απάτης για την οποία η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εξέπεμψε χθες «alert» στους συναλλασσόμενους. Πρόκειται για το caller ID spoofing, δηλαδή την αλλαγή ταυτότητας του αριθμού κλήσης και την υποκλοπή πραγματικού αριθμού. Οι απατεώνες πλαστογραφούν το αναγνωριστικό του αριθμού από τον οποίο καλούν (caller lD spoofing), πράγμα που είναι τεχνικά δυνατόν χωρίς να έχουν παραβιαστεί τα συστήματα της τράπεζας, και εμφανίζεται στο τηλέφωνο του θύματος ένας άλλος αριθμός τηλεφώνου, όπως ο επίσημος αριθμός μιας τράπεζας. Με τον τρόπο αυτόν, οργανωμένο κύκλωμα από το εξωτερικό εξαπάτησε τον Βολιώτη επιχειρηματία και τον έπεισε να αλλάξει τους τραπεζικούς του κωδικούς. Γυναίκα που μιλούσε ελληνικά τού συστήθηκε ως υπάλληλος της τράπεζας, τον ενημέρωσε ότι παραβιάστηκε ο λογαριασμός του και του ζήτησε να υπάρξει διαδικασία ασφάλειας με εισαγωγή νέων κωδικών. Η κλήση φαινόταν ότι γίνεται από τον επίσημο τηλεφωνικό αριθμό της τράπεζας και ο επιχειρηματίας δεν είχε λόγο να υποψιαστεί ότι πρόκειται περί απάτης. Και κάπως έτσι, ο άνθρωπος πέτυχε… τον πρωτοχρονιάτικο λαχνό από την ανάποδη και έχασε όλα τα λεφτά του λογαριασμού του.
!Κάτι μου λέει ότι τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να ωριμάζει η ολοκλήρωση ενός μεγάλου deal στον χώρο της Υγείας. Αφορά την πώληση μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, που εφόσον ολοκληρωθεί θα μιλάμε περί κανονικής αλλαγής σκηνικού στον ευαίσθητο αυτόν χώρο.
Καταθέσεις 10 δισ. μάζεψαν οι τράπεζες από Νοέμβριο 2023 μέχρι Νοέμβριο 2024 (τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Δεκέμβριο 2024 θα δημοσιευτούν στις 26 Ιανουαρίου), παρά το γεγονός ότι άλλες τοποθετήσεις, όπως τα προϊόντα που βασίζονται σε αμοιβαία κεφάλαια και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τράβηξαν προς το μέρος τους πολλά αποταμιευτικά κεφάλαια, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις. Μόνο στα προϊόντα target maturity μπήκαν πέρυσι κεφάλαια άνω των 4 δισ. ευρώ και άλλα τόσα, ίσως και περισσότερα, υπολογίζεται ότι μπήκαν σε έντοκα γραμμάτια. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνούσαν τον Νοέμβριο κατά τι τα 198 δισ. ευρώ από περίπου 188,5 δισ. τον Νοέμβριο του 2023. Αν ανατρέξει δε κανείς στον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε πρώτη φορά την εξουσία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 59,5 δισ. ευρώ.
Οι Έλληνες γκουρού των κρυπτονομισμάτων; Δεν θα το πίστευα (αν και ο Έλληνας αρέσκεται στον τζόγο και τις επενδύσεις υψηλής αδρεναλίνης), αν δεν το πιστοποιούσαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το 14% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Την πρωτιά στην ΕΕ έχουν οι Σλοβένοι με ποσοστό 15% και ακολουθούν με 13% οι Ιρλανδοί, οι Κροάτες, οι Κύπριοι, οι Λετονοί και οι Αυστριακοί. Κρυπτονομίσματα διακρατεί ένα 12% των Βέλγων, των Πορτογάλων και των πολιτών του Λουξεμβούργου. Ακολουθούν με 11% Φινλανδοί και Σλοβάκοι, 10% οι Μαλτέζοι, 9% (που είναι και ο μέσος όρος για την ΕΕ) οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, με 7% οι Εσθονοί και με το χαμηλότερο ποσοστό, 6%, Γερμανοί και Ολλανδοί. Μήπως τα ποσοστά πρέπει να μας προβληματίσουν; Όχι μόνο από πλευράς διαφυγούσας φορολογητέας ύλης…
Πηγή εφημερίδα Απογευματινή