Αναταράξεις στην ασφαλιστική αγορά προκαλούν οι υπέρογκες αυξήσεις 14%-20% κατά περίπτωση στα ιδιωτικά συμβόλαια Υγείας, με αποτέλεσμα τρεις στους πέντε ασφαλισμένους (από περίπου 1.000.000 συμβόλαια Υγείας) να προχωρούν σε διακοπή, τις ασφαλιστικές να βρίσκονται… στα κάγκελα και να χρεώνουν το κόστος στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ σε πολιτικό επίπεδο αναμένονται πρωτοβουλίες στη Βουλή με βάση και τις καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΖΩ.
964.000 τα ιδιωτικά συμβόλαια Υγείας με ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα στην Ελλάδα
Ναι μεν, αλλά…
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) παραδέχθηκε τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι οι ίδιες οι εταιρείες που διαμορφώνουν τις δαπάνες Υγείας, αλλά τις πληρώνουν. Επισημαίνει, δε, ότι η δημόσια συζήτηση, εφόσον εξαντλείται στις ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα και δηλώνει ανοιχτή σε συζήτηση με την πολιτεία, την εποπτική Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων.
Αναφέρει, μάλιστα, ότι το ασφάλιστρο που πληρώνει ο καταναλωτής διαμορφώνεται από τις αποζημιώσεις Υγείας σε ποσοστό 71,5%, τα έξοδα λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας σε ποσοστό 13,4%, τον φόρο ασφαλίστρων 15% και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών το οποίο είναι μειωμένο κατά 12,9%.
Παραδέχεται επίσης ότι από το 2022, με την έξοδο από την πανδημία, και μετά παρατηρείται σημαντική αύξηση 14%-14,6% στο καθαρό κόστος κάλυψης Υγείας, αλλά επισημαίνει ότι αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την επιβάρυνση του ΦΠΑ 24% στις κλινικές. Ο φόρος αυτός αποτελεί σχεδόν το 20% του κόστους που πληρώνουν οι πολίτες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
Επιπλέον, τονίζει ότι -όπως προκύπτει και από δημοσιευμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία-, ο κλάδος Υγείας λειτουργεί με ζημιές (δείκτης ζημιών + εξόδων 2020: 101,1%, 2021: 99,9%, 2022: 108,6%, 2023: 112,9%). Όταν υπερβαίνει το 100%, ο κλάδος λειτουργεί με ζημιά, καθώς το άθροισμα των αποζημιώσεων, εξόδων και αμοιβών ξεπερνά τα έσοδα.
Κόστος νοσηλείας
Η ΕΑΕΕ ζητά την επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, καθώς και την επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων Υγείας από τον φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Βέβαια, αποδίδει τις αυξήσεις στα «καρτέλ» που λειτουργούν στον χώρο της Υγείας, όταν οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν π.χ. για επεμβάσεις χολής και σκωληκοειδίτιδας τιμές Ελβετίας στα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, μια επέμβαση χολής στα ελληνικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια χρεώνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες 7.713 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος στην Ελβετία είναι 7.948 ευρώ, στην Ισπανία 3.510 ευρώ και στη Γερμανία 6.508 ευρώ. Αντίστοιχα, η επέμβαση σκωληκοειδίτιδας στοιχίζει στην Ελλάδα 6.860 ευρώ, όταν στην Ελβετία το κόστος είναι 6.992 ευρώ, στην Ισπανία 2.136 ευρώ και στη Γερμανία 3.796 ευρώ κ.λπ.
Καταγγελίες ΕΚΠΟΙΖΩ
Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, οι ασφαλιστικές ζήτησαν και πέτυχαν ήδη από το 2017 την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα (υπολογίζονται με βάση τον δείκτη τον οποίο καταρτίζει ο ΙΟΒΕ για τα κόστη των αποζημιώσεών τους). Έτσι, οι αυξήσεις φέρεται να φτάνουν έως και 18% στα ισόβια συμβόλαια, ενώ στα ετήσια ανέρχονται έως 12% ή και 15%. Μέχρι το 2017 η εξέλιξη των δαπανών της ιδιωτικής ασφάλισης αποτυπωνόταν από τον Δείκτη Τιμών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ μάλιστα καταγγέλλει παράλληλα ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση κατάργησης των ισόβιων συμβολαίων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς αυτά θεωρούνται πιο ευνοϊκά για τους καταναλωτές.
Στη Βουλή
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει αναφέρει ότι το κόμμα του θα λάβει πρωτοβουλίες κατά των υπέρογκων αυξήσεων, ενώ η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη κατέθεσε επερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτή, τα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων ασφαλίσεων Υγείας, μόνο για το 2024, αυξήθηκαν κατά 14%. Ως αιτιολογία, οι εταιρείες επικαλούνται το ποσοστό του Ενιαίου Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ, δηλαδή ενός δείκτη που προέκυψε μετά την ανάθεση μελέτης στον ΙΟΒΕ από την ίδια την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Στην επερώτηση σημειώνεται ότι με τις συνεχείς εξοντωτικές αυξήσεις οι ασφαλισμένοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις ισόβιες ασφαλίσεις Υγείας, έτσι ώστε να μην έχουν την προστασία που τους αναγνωρίζουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνουν τις αυξήσεις αυτές καταχρηστικές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατευθύνουν τους ασφαλισμένους στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, στα οποία έχουν επιφυλάξει για αυτές τη δυνατότητα να διαμορφώνουν κάθε έτος, χωρίς περιορισμούς, τα ασφάλιστρα και τις παροχές των συμβολαίων. Σήμερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι (σε συνολικά 964.000 συμβόλαια Υγείας) είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις που μονομερώς επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ