Εμπορικός πόλεμος για την τιμή στο λάδι

Κατώτατη τιμή στα 6 ευρώ το κιλό έχουν αποφασίσει μεγάλοι παραγωγοί, συνεταιρισμοί αλλά και μικροί αγρότες
08:31 - 3 Ιανουάριος 2025

Κατάρρευση στις τιμές παραγωγού έφερε η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά οι Έλληνες αγρότες αρνούνται, προς ώρας, να πουλήσουν το προϊόν τους, η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει στα 4 ευρώ το κιλό, όταν έναν χρόνο πριν ξεπερνούσε τα 9,20-9,5 ευρώ το κιλό. Η στάση τους, παρά την αυξημένη παραγωγή φέτος, οφείλεται στο γεγονός ότι περιμένουν τις τιμές να ανακάμψουν, αποδίδοντας σε «εμπορικό πόλεμο» τη μεγάλη πτώση τους στα ελαιοτριβεία, αφού είδαν το προϊόν να «πέφτει» στα 6 ευρώ πριν ακόμα καλά καλά μαζέψουν τον καρπό από τα ελαιόδεντρα.

Πίσω από τη σημαντική πίεση στις τιμές παραγωγού, που όμως δεν έχει φανεί στο ράφι των σουπερμάρκετ, βρίσκονται οι αγοραπωλησίες στην Ισπανία, που γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές, με τους παραγωγούς της χώρας μάλιστα να ζητούν έρευνα από τις Αρχές για την ύπαρξη καρτέλ από πλευράς μεσαζόντων και εμπόρων, καθώς και η παραγωγή-ρεκόρ από την Τουρκία, που επίσης πιέζει χαμηλότερα τις τιμές.

Μεγάλοι παραγωγοί, συνεταιρισμοί αλλά και μικροί αγρότες στην Ελλάδα έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε καμία διαπραγμάτευση κάτω από τα 6 €/κιλό και ζητούν κρατική παρέμβαση για να μην καταρρεύσουν οι ελαιοπαραγωγοί και τα λιοτρίβια, αφού, όπως λένε, δεν βγάζουν ούτε τον κόπο τους. Το μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς αγγίζει και τα 80 έως 100 ευρώ λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, και μόνο αυτό το κόστος αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 0,50 €/κιλό. Αν προστεθούν τα υπόλοιπα κόστη της παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, νερό κ.λπ.), οι αγρότες βγαίνουν, όπως λένε, ζημιωμένοι.

ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΟ ΡΑΦΙ

Προς το παρόν πάντως, η μείωση της τιμής παραγωγού δεν καταγράφεται στα ράφια του σουπερμάρκετ, δεδομένου ότι «τη βγάζουμε» ακόμη με περσινά αποθέματα, ενώ η φετινή σοδειά αναμένεται να φτάσει στον καταναλωτή από τα μέσα Φεβρουαρίου ή τις πρώτες εβδομάδες της άνοιξης. Με τη συγκομιδή της ελιάς να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχει ολοκληρωθεί, η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου με το «ζόρι» φτάνει τα 5 ευρώ το κιλό, από 8-9 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η μεγάλη πτώση των τιμών αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής έως και 50%, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου επίσης έχουν πέσει οι τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πτώση των τιμών παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας στα 4,075 ευρώ/κιλό, για το παρθένο ελαιόλαδο 3,514 ευρώ/κιλό και για το λαμπάντε 3.244 ευρώ/τόνο. Πριν από έναν μήνα, οι αντίστοιχες τιμές ήταν ήταν 5,23, 4,89 και 4,87 ευρώ/κιλό.

Ο πρόεδρος της «μικρής ΕΘΕΑΣ», του αγροτικού συνδέσμου μικρών συνεταιρισμών, Μύρων Χιλετζάκης, χαρακτηρίζει τις τιμές «εικονικές», αφού, όπως λέει, οι ισπανικές και ιταλικές βιομηχανίες «ρίχνουν» τεχνητά την τιμή στο χωράφι και στο ελαιουργείο, όχι όμως στο ράφι, από όπου θα προμηθευτεί το λάδι ο καταναλωτής. Ο ίδιος συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς να κρατήσουν το ελαιόλαδό τους και να μην το δώσουν ακόμη, εκτιμώντας πως η απόδοση θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες, από πλευράς τιμών παραγωγού, εφόσον φύγουν οι πρώτες ποσότητες «ανάγκης» από τις μεγάλες αγορές. Σύμφωνα πάντως με την πρόβλεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, μετά τη μεγάλη μείωση στην παγκόσμια παραγωγή λαδιού και επιτραπέζιας ελιάς τη διετία 2023/2024 (2.564.000 τόνους), οι εκτιμήσεις για την περίοδο εμπορίας 2024/2025 αναφέρουν ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους 3.375.500 τόνους, αυξημένη κατά +32%, με την Ισπανία να πρωταγωνιστεί.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Την περίοδο 2023/2024, η Ισπανία, με παραγωγή 854.000 τόνους, αύξησε κατά 28% τον όγκο της, η Ιταλία, με 328.500 τόνους, σημείωσε αύξηση κατά 36%, η Ελλάδα, με 175.000 τόνους, είδε τον όγκο της να μειώνεται κατά 49% και η Πορτογαλία με 160.900 τόνους αύξησε τον όγκο της κατά 28%. Την ίδια στιγμή η Τουρκία εκτιμά ότι θα καταγράψει 475.000 τόνους ελαιολάδου.

Για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, 2024/2025, η Ισπανία εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον όγκο της κατά 51% φτάνοντας τους 1.291.000 τόνους -επίπεδα τα οποία εκ των πραγμάτων θα συμπιέσουν τις τιμές-, η Ελλάδα με 250.000 τόνους θα σημειώσει αύξηση κατά 43%, η Τουρκία θα φτάσει τους 450.000 τόνους, και η Πορτογαλία με 195.000 τόνους θα τον δει να αυξάνεται κατά 21%, ενώ η Ιταλία με 224.000 τόνους θα τον δει να μειώνεται κατά 32%. Η πρόβλεψη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας είναι ότι μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου 2025 οι τιμές πώλησης παραγωγού θα έχουν διαμορφωθεί:

*5-5,40 €/κιλό σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα

*4,80-5,20€/κιλό στην Τυνησία

*4,25€/κιλό στην Τουρκία.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή